Хворих з легкою формою Covid-19 не будуть госпіталізовувати: оновлений алгоритм надання допомоги інфікованим

Хворих з легкою формою Covid-19 не будуть госпіталізовувати: оновлений алгоритм надання допомоги інфікованим

З 29 березня Україна працюватиме за оновленими медичними стандартами надання медичної допомоги хворим на COVID-19. Зокрема, МОЗ України оновив алгоритми амбулаторно-поліклінічної допомоги пацієнтам з підозрою на COVID-19. Про це йдеться на сторінці Міністерства.

Відповідно до цих алгоритмів, пацієнтів з легкою формою захворювання, які не мають ризику ускладнень, а також пацієнтів, що одужують та вже не потребують цілодобового нагляду лікарів, рекомендовано лікувати амбулаторно, тобто в домашніх умовах.

При цьому лікарі забезпечують постійний контроль поточного стану пацієнта і його контактних осіб за телефоном та/або можуть здійснювати виїзні консультації з дотриманням правил інфекційного контролю. Медичні працівники, які надають медичну допомогу за місцем проживання, і контактні особи пацієнта обов'язково мають використовувати засоби індивідуального захисту.

 Амбулаторне (домашнє) лікування суворо заборонене у разі, якщо пацієнт перебуває в групі ризику щодо розвитку ускладнень або має симптоми, що характеризують середньо-тяжкий і тяжкий перебіг.

Відео дня

До таких симптомів відносяться: ядуха; утруднене дихання; збільшення частоти дихальних рухів більше фізіологічної норми; кровохаркання; шлунково-кишкові симптоми (нудота, блювання, діарея); зміни психічного стану (сплутаність свідомості, загальмованість).

Зазначаємо, що ускладнення дихання при COVID-19 зазвичай розвиваються на другому тижні хвороби, тому медпрацівникам рекомендовано особливо активно спостерігати за хворими саме в цей період.

Оновлені стандарти узгоджуються з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я та є адаптованими до потреб системи охорони здоров'я України.

Про це під час брифінгу заявив заступник Міністра охорони здоров'я, Головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Як має діяти медичний працівник, який виявив особу з симтомами Covid-19

Наразі медичний працівник, який виявив особу з симптомами, відповідними до COVID-19, має діяти за таким алгоритмом:

▪зареєструвати випадок та проінформувати медзаклад для подальшого клінічного дослідження пацієнта;
▪у двогодинний строк проінформувати про підозру на захворювання лабораторний центр МОЗ України;
▪якщо пацієнт потрапляє у цілодобовий стаціонар, там проводиться забір необхідних матеріалів для аналізів, які має бути відправлено в лабораторію.

Відповідно до цих алгоритмів, пацієнтів з легкою формою захворювання, які не мають ризику ускладнень, а також пацієнтів, що одужують та вже не потребують цілодобового нагляду лікарів, рекомендовано лікувати амбулаторно, тобто в домашніх умовах.

Лабораторні тестування проводяться у разі, якщо симптоми пацієнта відповідають коронавірусній хворобі, або для пацієнтів з підозрою на пневмонію. Первинний тест на коронавірус має бути підтверджено другим тестом ПЛР.

Медичні працівники первинної ланки допомоги також мають вести моніторинг осіб, які мали контакт з хворими на COVID-19. Крім цього, посилюється моніторинг самих медпрацівників, які мали контакт з хворими на коронавірус. Моніторинг здійснюється протягом 2 тижнів після останнього контакту й у разі виявлення респіраторного захворювання до медпрацівника вживають заходів як щодо особи з визначеним випадком COVID-19.

Усі відповідні стандарти затверджено Наказом про "Організацію надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)".

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (25)
  • Olga Dunets

    Все правильно, зараз основне - намагатися не потрапити в лікарню, лікуватися вдома усім, хто природний, може сам дихати, пити, їсти.
    Наша задача - не допустити колапсу медицини.
  • Олика Зорина

    Коли легка форма, пацієнт не заразний?

    Ігор Ігорович reply Олика Зорина

    Заразний

    Оксана Романенко reply Олика Зорина

    Якщо вірус є  в одного в сім'ї, то, думаю, поки він вилізе, буде пізно думати про самоізоляцію

    Олика Зорина reply Олика Зорина

    Olga Dunets це точно

    Olga Dunets reply Олика Зорина

    Олика Зорина вірус є вірус, усіх інфікованих з вірусом виявити неможливо, в Україні- тим більше. А наші "структури" хоч би до важких були пристосовані.

    Олика Зорина reply Олика Зорина

    Maryana Maryana вірус є вірус, носій має бути ізольований у пристосованій до цього структурі.

    Мар'яна Мар'яна reply Олика Зорина

    Олика Зорина а він сам дома не може самоізолюватись, чи прислуга потрібна у вигляді лікаря? Із-за легких пацієнтів забити лікарні, а далі? Тяжким вмирати дома?
  • Maria Dzyubinska

    А коли в двохкімнатній квартирі проживає 4 чоловіка то як ???? Всі мають заразитися ? Хіба треба всім іншим мати захисні костюми 😊

    Nadiya Shulyk reply Maria Dzyubinska

    Maria Dzyubinska якщо один з чотирьох заражений то де гарантія що інші здорові?

    Сергій Ткачук reply Maria Dzyubinska

    Маряна Зубик треба було створити тимчасові лікарні в санаторіях,  спорткомвлексах і там ізолювати всіх з легкими формами і асимтомних з позитивним плр тестом. Так робили багато де зокрема в Сингапурі. Іїх модель карантину виявилась найефективнішою. Аое в нашої влади як завжди нема грошей,  нема думок в голові і навіть те що  робиться,  робиться з запізненням.

    Наталія Червак reply Maria Dzyubinska

    Maria Dzyubinska ну, а ми наприклад, живемо в гуртожитку. Тобто іншої кімнати немає. Нас троє: я, чоловік і мала дитина. І от, з такими умовами розуміємо, що якщо захворіє хтось один, то ми всі будемо хворіти. Тому сидимо вдома і не рипаємося нікуди. Провітрюємо кімнату, гуляти виходимо на загальний балкон.

    Andrii Andrii reply Maria Dzyubinska

    Та це пісєц?!

    Nelya Bordyuk reply Maria Dzyubinska

    В іспанії теж так,хворого ізолють в одну кімнату,люди які приносять їжу мають бути в масці і рукавичках резинових, ванну,туалет,і т.д, продизінфіуовувати спиртом або хлоркою.

    Маряна Зубик reply Maria Dzyubinska

    Maria Dzyubinska а куда його подінете, як вже захворів? Лікарня - не санаторій, там будуть лікуватися хворі з важким перебігом. Прогозують, що місць і так бракуватиме. Тому таке рішення має право на життя

    Maria Dzyubinska reply Maria Dzyubinska

    Маряна Зубик не розумію цього всього...як на вулицю де є простір і свіже повітря то не ходіть бо заразитеся, а як в квартирі то може хворий жити з другими....сміхота....дурдом

    гср reply Maria Dzyubinska

    також не розумію, до того ж, де гарантія, що людина яка сидить постійно вдома і гуляє по балкону, не заразиться від хворих сусідів поверхами вище, які вийшли на свої балкони покашляти і всі віруси летять від них прямо вниз?

    Маряна Зубик reply Maria Dzyubinska

    Maria Dzyubinska так він в окремій кімнаті, які 2 метри? Можна собі дати раду, було б бажання.

    Maria Dzyubinska reply Maria Dzyubinska

    Маряна Зубик але ж то ця зараза більше заразлива і тому є страх

    Maria Dzyubinska reply Maria Dzyubinska

    Маряна Зубик а дистанція від хворого 2м?

    Маряна Зубик reply Maria Dzyubinska

    Maria Dzyubinska а він, що інвалід?? Легкий перебіг це те саме, що грві.

    Maria Dzyubinska reply Maria Dzyubinska

    Маряна Зубик а хворого хто обслужить?

    Маряна Зубик reply Maria Dzyubinska

    Maria Dzyubinska хворого - в одну кімнату, всіх решту - в іншу. Що складного?

    Іван Вальків reply Maria Dzyubinska

    це тільки початок. як зараза набере обертів,- тоді з важкою формою будуть вдома тримати
  • Ігор Ігорович

    Звільнять місця в лікарні для нових хворих.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up