Надворі слизько – у травмпункті аншлаг! Чи реально отримати компенсацію, якщо травмувалися на вулиці?

Надворі слизько – у травмпункті аншлаг! Чи реально отримати компенсацію, якщо травмувалися на вулиці?
  • «Йшов, впав, прокинувся – гіпс.» Це не тільки цитата з кінофільму, але й цілком реальна ситуація, яка може трапитися з тернополянами взимку, а все через ожеледицю.
  • Чи можна отримати компенсацію через отримані травми та хто повинен нести відповідальність? Відповіді шукайте нижче.

Пані Надія Адамчук – одна з тих, хто вже цьогоріч постраждав від ожеледиці. 

– Я йшла з магазину з двома пакетами в руках, – каже вона. – Чоловік йшов назустріч мені, і я хотіла махнути йому рукою, але дорога була вкрита льодом, я не втрималася і впала.

Відео дня

Надія Адамчук одразу звернулися в травмпункт, а лікарі констатували перелом руки.

Куди звертатися, якщо травмувалися на вулиці?

Через погоду, що посприяла ожеледиці наприкінці січня та початку лютого, люди частіше падають. Про це говорить завідувач відділення травматології Тернопільської лікарні швидкої допомоги Андрій Обаранчук.

– Кількість пацієнтів у травмпункті збільшується з настанням холодів та ожеледиці, – каже він. –  Якщо в середньому травмпункт обслуговував 25-30 пацієнтів на день, то 31 січня туди звернулося 43 особи.

Щоправда, додає лікар, люди зараз досить відповідально ставляться до свого здоров’я. А тому звертаються в травмпункт майже одразу, і дуже рідко – на другий чи третій день.

– Як правило, чим старша людина – тим більша ймовірність, що вона отримає травму, перелом, якщо впаде. До нас зазвичай звертаються люди старшого віку, від 65 років, – продовжує пан Обаранчук.

Якщо ви впали, почули незрозумілий для себе звук під час удару, або ж бачите, що набряк постійно збільшується в місці удару, ваші пальці починають терпнути чи синіти, зверніться до спеціаліста. Лікарі ні в якому разі не радять займатися самолікуванням, адже це може привести до більш плачевних наслідків.

Якщо ви маєте змогу самостійно пересуватися, то за допомогою можете звернутися в травмпункт Тернопільської лікарні швидкої допомоги, що знаходиться за адресою: вулиця Шпитальна, 2.Якщо ж не можете самостійно піднятися, то варто викликати швидку.

– До нас в лікарню звертаються з усієї області та навіть з-за її меж, – каже директор КНП "Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги" Ярослав Чайківський. – Першочерговою задачею є повноцінна медична допомога людині, а звідки вона, не так важливо. Не завжди в травмованих людей при собі є документи. Коли ми оформляємо паспортну частину, вони називають своє місце реєстрації, тощо, але для цього не обов’язково потрібно мати при собі документи чи бути жителем громади Тернополя.

Звернутися у медзаклад можна у будні та на вихідні цілодобово! На місці завжди є черговий лікар. 

Чи можна отримати компенсацію?

Як йдеться на сайті Міністерства юстиції України, кожен має право на відшкодування за рахунок держави чи органів місцевого самоврядування матеріальної та моральної шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб при здійсненні ними своїх повноважень.

Відповідно до статті 1166 Цивільного кодексу України особа, яка завдала шкоду, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоду завдано не з її вини.

Якщо ви впали на території будинку, який обслуговує «ЖЕК» (приватне підприємства), сформулюйте претензію і відправте її рекомендованим листом з повідомленням на адресу контори, що відповідає за експлуатацію ділянки, на якій ви впали.

У листі слід вказати, що ви розраховуєте на компенсацію у термін до певної дати, а також додати до листа копії документів, що підтверджують викладені обставини. Якщо балансоутримувач не визнає своєї вини і відмовляється компенсувати завдану шкоду, ви маєте право звернутися до суду.

Якщо ви зазнали падіння, йдучи вулицею, вам необхідно звернутися до місцевої ради з метою отримання інформації про підприємство, у тому числі комунальне, установу чи організацію, відповідальну за утримання тротуару в належному стані на місці вашого падіння та також вчиняти вищезазначені дії.

Відповідачем у даній справі також можуть бути міська рада, до повноважень якої належить забезпечення утримання в належному стані вулиць, у тому числі тротуарів, а також навіть Державне агентство автомобільних доріг України у випадку суміщення дороги державного значення з вулицею міста, залежно від того, на чиєму балансі знаходиться дана вулиця.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Надя Левковська

    Сьгодні така  неприємна ситуація сталася на вулиці Золотогірська,жіночку близько 60 років забрала швидка.Перелом руки і ноги.ТРОТУАР НЕ ПОСИПАНИЙ ВЖЕ ТРЕТІЙ ДЕНЬ.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:03 Відео у TikTok від тернополян та про Тернопіль: дивіться підбірку! play_circle_filled 18:01 Благодатний вогонь вже привезли у тернопільські церкви photo_camera 17:02 Великдень на передовій: українські воїни розповіли як не забувають про традиції 16:01 Очікуємо грози: на Тернопільщині — штормове попередження photo_camera Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 15:01 Невипита кава рятує життя: танкіст-депутат зі Збаража відкрив збір на ремонт військового авто 14:03 Біля Катедри діти влаштували Великодні гаївки: як усе відбувалось photo_camera 13:02 Капелани 105 окремої бригади тероборони ЗСУ вітають військових з Великоднем play_circle_filled 12:03 Як тернополяни йшли на Великодню службу до храмів photo_camera 11:02 «Паски були скромні, без родзинок, але смачні... спечені мамою на засланні»: тернополянка про сумний Великдень play_circle_filled 10:03 Маленькі тернополяни вітають захисників з Великоднем play_circle_filled 09:01 Частуйте дітей Великодніми стравами розумно. Поради батькам від медиків 21:03 Історія «Шостого магазину» у Тернополі, який став орієнтиром для місцевих play_circle_filled photo_camera 20:03 Тернополяни освятили кошики та хваляться ними в соцмережах. Залишайте своє фото в коментарях photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up