Допоможе раніше діагностувати коронавірус чи гроші на вітер - кому насправді потрібні пульсоксиметри

Допоможе раніше діагностувати коронавірус чи гроші на вітер - кому насправді потрібні пульсоксиметри
  • Під час брифінгу заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Микічак порадила не скуповувати в аптеках медикаменти, а краще заощадити та придбати собі пульсоксиметр.
  • Скільки коштує такий пристрій, чи можна його знайти у Тернополі, чи потрібен він, або ж це спосіб "спихнути" товар? 
  • До слова, раніше Комаровський зауважив, що цей прилад зможе діагностувати коронавірус раніше, ніж інфікований відчує симптоми хвороби. 

Пульсоксиметр – це пристрій, який дозволяє виміряти рівень насиченості крові киснем та пульс. Раніше це можна було зробити лише в лабораторних умовах, однак тепер є пульсоксиметри, які одягають на палець, і вони показують ваші показники за кілька секунд. Саме такі портативні пристрої порадила купити Ірина Микічак.  

- Ми просимо не панікувати, - заявила заступниця міністра охорони здоров’я. - Ми просимо бути вдумливими. Ми просимо не вимітати аптеки, наші аптечні установи, не викупляти всі ті препарати, які не несуть ніякої лікувальної дії. Якщо у вас є додаткова копійка для того, щоб купити такі медикаменти про запас, то краще купити для себе пульсоксиметр, який був би на рівні з апаратом для вимірювання тиску чи термометром в сім'ї. Сьогодні це важливо. Цим ви підтримаєте і полегшите роботу сімейних лікарів, контролюючи особисто своє здоров'я.

А раніше відомий лікар Комаровський також на всю країну заявив, що лікар Євген Комаровський у відео на своєму YouTube-каналі розповів, що з легкістю визначити коронавірус у людини зможе пульсоксиметр.

Відео дня

Чи є пульсоксиметри в аптеках

Журналіст «20 хвилин» спробував знайти пристрій в аптеках міста. Чи не в кожній можна знайти різне медичне обладнання – термометри, тонометри, інгалятори тощо. Однак на пульсоксиметри у звичайних аптеках не так просто натрапити. 

- На жаль, пульсоксиметрів у нашій аптеці немає, - кажуть в аптеці «Подорожник». – Краще запитати у магазинах медтехніки. В аптеках ви, скоріше за все, їх не знайдете.

Це ж нам порадили і в аптеці «БАМ». Там пульсоксиметрів також немає.

У «Аптеці Низьких Цін» нам розповіли, що наразі пульсоксиметрів немає, однак їх замовили.

- Ми чекаємо на пульсоксиметри, люди часто за них запитують, - розповіла фармацевт. – Поки що не можемо сказати, коли вони будуть і яка буде ціна.

А одній з аптек нам пощастило – на прилавку поруч з різною медтехнікою є і пульсоксиметр.

- Тільки вчора нам надійшли прибори, - розповіли у аптеці «D.S.». – Пульсоксиметр працює від двох батарейок. Його похибка складає 2%. Коштує 975 гривень.

Чи є в магазинах побутової техніки

Ми спробували знайти такі прибори в різних магазинах побутової техніки та мобільних аксесуарів. Однак єдине, що нам змогли запропонувати – фітнес-браслети які лише вимірюють пульс. Пульсоксиметрів не виявилось в магазинах «Ельдорадо», «Фокстрот», та «Ельмарт». Чи з'являться вони в продажі – невідомо.

На ринку в магазинах з різними аксесуарами, мобільними телефонами та технікою з Китаю нічого не вдалось знайти, однак деякі продавці кажуть, що невдовзі пульсоксиметри з'являться.

- Ми замовили пульсоксиметри, орієнтовно до кінця наступного тижня мають бути у нас, - каже продавець пан Сергій. – Ціни ще точно не знаємо. Орієнтовно 600 – 700 гривень.

Де можна придбати?

Однак хоч в аптеках та магазинах техніки пульсоксиметр знайти важко, у магазинах медтехніки вони є. Ціни – від 820 до 1050 гривень.

- Пульсоксиметри хороші, надійні, це не китайська іграшка, яка показуватиме випадкові числа, - пояснила продавчиня Ольга в одному з магазинів медтехніки. – Ми вже 10 продали, люди не скаржились, що вони погано працюють.

У різних магазинах ми знайшли різні моделі пристроїв. Продавці кажуть – хоч ціни високі, але пристрої точні. А от довіряти недорогим приборам за кількасот гривень не радять. Вони можуть мати велику похибку.

У магазині медтехніки на вулиці Січових Стрільців, 17 пульсоксиметри коштують 820 гривень. Неподалік є ще один магазин з медтехнікою на Січових Стрільців, 3. Там трохи дорожче – 975 гривень. Однак і модель пульсоксиметра інша.

На вулиці Медовій, 6 у магазині медтехніки пристрій коштує 1050 гривень.

Скільки коштує в інтернеті?

Ми знайшли різні пропозиції в інтернет-магазинах. Пульсоксиметр можна купити і за 600, і за 1500 гривень. На них ми побачили хороші відгуки від покупців.

Є і дешевші пульсоксиметри – по 400 – 500 гривень. Найдешевші пропозиції, які вдалось зайти – близько 300 гривень.

Однак якщо ви вирішили купувати пристрій в інтернеті – краще пошукати на різних платформах. Як ми помітили, ціни на одну і ту саму модель у різних продавців може відрізнятися на 150 – 300 гривень.

Чи варто купувати пульсоксиметр?

Хоча пульсоксиметр корисний пристрій, який може доволі точно показати рівень сатурації крові – не всі лікарі радять скуповувати їх для власного користування. Як пояснює сімейний лікар Михайло Данильчук – далеко не всім потрібен пульсоксиметр.

- Є багато лікарів радять купувати пульсоксиметри, - каже пан Михайло. – Особисто я цього своїм пацієнтам це робити не раджу. Звичайно, він дає оперативну інформацію про рівень кисню в крові, визначити стан пацієнта. Це зручно. Але для того щоб оцінити ситуацію правильно – потрібно враховувати багато інших факторів та показів.

Як пояснює лікар – звичайна людина не завжди може правильно оцінити свій стан. До того ж, на покази пульсоксиметру можуть впливати і різні фактори. Тому людина може неправильно трактувати покази і оцінити свій стан.

- Дехто має свої особливості пальців, хтось має фарбовані нігті, а це також може вплинути на результат, - каже лікар. – Грань між нормальними показами насиченості крові киснем і низьким дуже мала. Через специфічний колір нігтів пульсоксиметр може показати, що вам вже потрібно бути в реанімації. Таких дрібниць багато.

Тому навіть якщо ви придбали дорогий і високоточний пристрій – не варто розраховувати, що покази будуть точні. Також лікарі нагадують – самодіагностика – така ж шкідлива як і самолікування.

Якщо ж ви хворієте на коронавірус, або у вас запалення легень і ви лікуєтесь амбулаторно – можна порадитися зі своїм сімейним лікарем і придбати такий пристрій для того щоб стежити за своїм станом. Також такий пристрій допомагає лікарям при обстеженні пацієнтів. Однак скуповувати пульсоксиметри без потреби не варто.

Навіщо вимірювати рівень кисню в крові?

Лікарі використовують пульсоксиметри для того щоб стежити за сатурацією (насиченням) крові киснем. У людей, які мають запалення легенів, концентрація кисню у крові знижується. А це небезпечно для всього організму.

Як пояснює професор університету Міссісіпі Георгій Пінчук – насиченість крові киснем фактично не залежить від того, скільки кисню в повітрі навколо нас.  

- По-перше, коли ви читаєте, що "рівень кисню" у хворого впав з 96% до 89%, це в жодному разі не означає, що в повітрі, яким хворий дихає, або в повітрі, яке потрапляє під час дихання в легені цього хворого, знизилася кількість кисню, - пояснює Георгій Пінчук. -  Ні. В тому повітрі, що ми його вдихаємо, кількість кисню практично завжди майже одна і та сама - 18% (решта - це головним чином азот). Якщо повітря в кімнаті "сперте," кількість кисню практично не міняється - ми відчуваємо дискомфорт тому, що в кімнаті накопичуються інші гази, наприклад двоокис вуглецю (завдяки диханню людей, особливо коли в кімнаті з зачиненими дверима й вікнами знаходиться багато людей), сірководень, і інші. На свіжому повітрі цих інших газів менше, тому ми почуваємо себе краще, але кількість кисню в ньому - ті самі 18%.

Лікарів цікавить не кількість кисню як така, а стан молекул гемоглобіну всередині ваших еритроцитів (червоних клітин крові), пояснює професор. Гемоглобін - речовина, яка служить як швидкісний потяг для транспорту кисню, має унікальну властивість: коли еритроцити знаходяться в легенях, він (гемоглобін) приєднує до себе молекули кисню, що приходять до легенів під час вдиху, а коли еритроцити з плином крові доходять до наших пальців, шкіри, печінки, мозку тощо - гемоглобін віддає ці молекули кисню, і вони використовуються нашими клітинами для їх життєдіяльності.

Близько 94 – 95% гемоглобіну в крові насичується киснем при нормальному стані організму – каже Георгій Пінчук. Решта молекул не робить цього через те, що клітини старі або пошкоджені. Однак під час хвороби насиченість кисню падає.  

- Цей показник зменшується, коли в легенях розвивається запалення,  - каже професор. - Справа в тому, що ідеальна сатурація можлива тоді, коли локальна температура в легенях знаходиться на рівні 36-36,6 градусів Цельсія (трохи нижча, ніж під пахвою або в роті), і середовище трохи лужне (як кажуть хіміки, pH знаходиться на рівні 7,5 - 7,6, трохи вище, ніж у рідкій частині крові або в слині). Запалення, як правило, змінює ці параметри: температура росте, а середовище стає більш кислим (pH 6,8 - 6,9). За цих умов, "жадібність" (афінність) молекул гемоглобіну до кисню падає, і показник сатурації стає 90-80% і навіть менше. Це небезпечно, тому що клітини нашого організму тоді не отримують достатню кількість кисню і страждають. В таких ситуаціях допомагає киснева маска - збільшення кількості кисню від 18% до 100% на якийсь час компенсує низьку афінність молекул гемоглобіну; але це, звичайно, не лікування причини зниження цієї афінності. Треба лікувати запалення.

Щоб дізнатися рівень сатурації крові лікарі і використовують пульсоксиметри.

Сатурація відображується на кольорі наших тканин, - каже професор. - "Чистий" гемоглобін має сіруватий або блякло-рожевий колір. Коли він зв’язується з двоокисом вуглецю, він стає пурпурово-синім (ми це бачимо, коли дивимося на наші вени). А коли він зв’язується з киснем, він стає яскраво-червоним. Є дуже чутливі прилади, спектрофотометри, які вимірюють, скажімо так, "ступінь червоності." При цьому вони "дивляться" вглиб, під шкіру, і ігнорують інші кольори. Саме такий спектрофотометр лікарі з'єднують з маленьким зажимчиком, який одягають хворому на пальця. Цей спектрофотометр можна калібрувати у відсотках сатурації, тобто зробити так, що коли "ступінь червоності" (умовно) - 1, прилад показує 100%; 0,99 - 99% тощо.

Однак варто не забувати і про засоби запобігання захворювання. А для цього не варто ігнорувати масковий режим, уникати скупчень людей та дотримуватися соціальної дистанції.

А ви купили б пульсоксиметр? Чи маєте такий пристрій? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Kim Yi

    Я купив пульсоксиметр по знижці, яку знайшов в телеграм каналі @ChinaGoodBuy там знижки на багато товарів публікують. Рекомендую!
  • Наташа Антонійчук

    ..да це вже давним давно відомо..стара новіта
  • Olena Hrytsyuk

    На китайських сайтах коштує 120-150 грн, доставка 10-12 днів

    Serhiy Hrytsuk reply Olena Hrytsyuk

    Olena Hrytsyuk коронавірус в комплекті безплатно.
  • Наталія Гевко-Буняк

    Прочитати можна лише оформивши підписку за гроші...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Тернополянка замовила собаку потягом, а коли прийшла зустрічати — його там не було 19:01 З 1 травня в Україні на водіїв чекають зміни 18:01 Кошики, великодні свічки та вербу купували тернополяни на ярмарку, щоб допомогти ЗСУ photo_camera 17:03 «Дрони треба вже»: у Тернополі відбувся благодійний концерт на підтримку ЗСУ Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 16:01 «За тиждень — Великдень!»: тернополяни освятили вербу та діляться фото в соцмережах photo_camera 15:05 «Моє серце два роки в полоні»: матері та дружини благають звільнити військових 14:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 13:02 Прочісують поля та ліси: розшук чоловіка з Кременеччини 12:01 Що можна і не можна обговорювати з сімейним лікарем. Пояснює НСЗУ 11:00 Тернополяни освячують вербу: репортаж з храмів 10:02 У Почаєві прощатимуться з захисником Русланом Петриком 09:02 До Великоднього столу: рецепт соковитого курячого філе по-індійськи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up