Як правильно зберігати ліки: пояснюємо з експертом

Як правильно зберігати ліки: пояснюємо з експертом
Звертати увагу на умови зберігання ліків радить Олена Агеєнко із Державної Служби лікарських засобів та контролю за наркотиками у Тернопільській області, інакше їхню ефективність гарантувати не можна

Ви досі зберігаєте зеленку чи перекис водню в холодильнику? Технології розвиваються — тож тепер правила зберігання багатьох ліків змінилися

Купуючи лікарські засоби ми зазвичай переймаємося, як треба приймати ліки, а от як їх зберігати, а тим більше, як правильно викинути непридатні чи зіпсовані, часто не знаємо.

 Холодильник зеленці уже не потрібен

— Колись зеленка мала зберігатися в холодильнику, бо на упаковці зазначалася температура зберігання до +15С, — розповідає заступник начальника Державної Служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Тернопільській області Олена Агеєнко. – Тепер завдяки застосуванню новітніх технологій у виробництві лікарських засобів та впровадженню міжнародних стандартів виробницва (GMP) на фармацевтичних підприємствах, є можливість спростити умови їх зберігання як у закладах охорони здоров’я та і в домашніх умовах.

Ще 10 років тому багато мазей, спиртових розчинів, водних розчинів для зовнішнього застосування, супозиторіїв зберігалися в захищеному від світла місці і при температурі від +8 до +15 С, тобто в холодильнику, так як на відкритих поличках, при кімнатній температурі агрегатний стан цих лікарських форм був нестабільний, що могло спричинити втрату фармакологічної активності.

Відео дня

Незмінними залишаються вимоги щодо умов зберігання вакцин, препаратів інсуліну, багатьох противірусних засобів, які вимагають температури +2+8 С. Тому до зберігання цих лікарських засобів в домашніх умовах треба ставитися з особливою увагою і ретельність.

Чим викликана така пильна увага до умов зберігання лікарських засобів? Клінічно доведено зв'язок між порушенням умов зберігання та терапевтичною ефективністю лікарських засобів. Це стосується і тих засобів що зберігаються в аптечних, лікувальних закладах та домашніх умовах. Удома, вибираючи місце для зберігання лікарських засобів, додатково слід враховувати їх доступність для дітей.

Умови визначає виробник

Як саме треба зберігати лікарські засоби — це встановлює виробник. Він обов'язково на упаковці і в інструкції про медичне застосування вказує окремим пунктом умови зберігання виготовленого лікарського засобу. Такі вимоги законодавства, пояснює Олена Агеєнко. Це положення затверджено в ліцензійних умовах провадження господарської діяльності з виробництва, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами та наказах МОЗ, якими керуються в своїй діяльності аптечні та лікувальні заклади.

Проглядаємо деякі інструкції, де читаємо: «Зберігати в оригінальній упаковці при температурі не вище +25С», «Зберігати в недоступному і непомітному для дітей місці», «Зберігати в недоступному для дітей місці при температурі не вище +30С», «Зберігати в оригінальній упаковці при температурі не вище +15С», «Зберігати в оригінальній упаковці при температурі від +2 до +8С»,.

— Захищене від світла місце — це означає зберігати в шафі чи шухляді, а не на відкритій поличці.

 Якщо в інструкції зазначене лише “при температурі не вище +25С”, то виробник, маючи відповідну доказову базу, вважає, що виготовлений ним лікарський засіб не змінює своїх характеристик під впливом зовнішніх факторів., тому такі засоби можуть зберігатися в будь-якому місці - чи на відкритій поличці чи в холодильнику і не втратять ефективність.

— У холодильнику треба зберігати термолабільні лікарські засоби, температура зберігання яких встановлена в межах від +2 до +8 С та лікарські засоби, що вимагають прохолодного місця, температура зберігання яких встановлена в межах від +8 до +15 С або до +15 С.

Враховуючи вище вказане, всі лікарські засоби, які вживаються членами родини, чи придбані про запас, слід в першу чергу розсортувати за способом зберігання, наступний етап виділити місце в холодильнику та на верхніх поличках шаф або сервантів, щоб унеможливити їх доступність для дітей, придбати контейнери відповідного розміру, краще з непрозорого пластику та термометри, щоб мати можливість контролювати температуру, радить пані Агеєнко.

Потрібно +2+8С чи до +15С — у холодильник

Навіть важливо, де саме в холодильнику будуть зберігатися лікарські засоби, зазначає фахівець. На бічній дверці чи в закритих шухлядах холодильника температура дещо вища, ніж на відкритих полицях, тому лікарські засоби, які там зберігаються, більше піддаються впливу підвищеної температури ніж ті, що зберігаються на поличках всередині холодильника. Тому, коли в інструкції написано зберігати ліки при температурі не вище +15 С, то їх можна зберігати на бічній дверці, чи у шухлядах. А от, засоби, де вказана температура від +2 до +8 тільки в закритому контейнері з термометром для додаткового постійного контролю за температурою та при необхідності змінними холодовими елементами — упаковка звичайно герметична, але це буде додатковим захистом від запахів чи ймовірного забруднення.

 — В кухні наявні додаткові теплові удари від плити, духовки, пара від приготування їжі, там більша імовірність забруднення агентами зовнішнього середовища, а у ванній велика вологість, що теж негативно може вплинути на якість лікарських засобів.

В інструкціях чи на упаковках зазвичай не вказано, при якій вологості треба зберігати ліки, але загальноприйняті умови зберігання і лікарських засобів, і продуктів — це вологість не більше 70%. Для того в аптечних закладах у виробничих приміщеннях є гігрометри для контролю за температурою і відносною вологістю повітря.

— Особливо треба звертати увагу на температуру влітку, — наголошує фахівчиня. — Якщо температура вища за +25 С, ліки треба перенести в холодильник або забезпечити контейнер. У якому вони зберігаються, змінним холодовим елементом, про термометр згадувалось вище. Бо слова «зберігати при температурі не вище +30С» передбачає зберігання при температурі від 0 до +30С.

Періодично варто переглядати вміст своєї домашньої аптечки. Корисно зробити картку, де написати перелік наявних лікарських засобів та їх термін придатності.

Закінчився термін — відповідальність особиста

Коли термін придатності лікарських засобів завершився, питання їх використання — на особистій відповідальності споживача, кажуть в Службі. Законодавство забороняє продовження терміну придатності з будь-яких причин.

І звертають увагу споживачів: якщо перед цифрами, які визначають термін придатності є слово «до», то даний засіб можна вживати до 1 числа вказаного місяця, якщо слово «до» не вказане, то засіб придатний до кінця вказаного місяця. Аптечні, лікувальні заклади і споживачі у тому числі такі лікарські засоби повинні знищити. Знищення неякісних лікарських засобів здійснюють фірми утилізатори, які мають ліцензію на знищення фармацевтичної продукції.

— Якість лікарських засобів можна встановити і за зовнішніми ознаками. Якщо порошок в пакетику уже не розсипчатий, від часу чи вологи затвердів, збився в комки, виглядає намоклим, в таблетках з’явилися темні вкраплення або мармуровість, чи надщербилися краї, такі засоби вживати неможна, — зазначає співрозмовниця.

Тому коли споживач купує лікарський засіб в аптеці, треба просити інструкцію про застосування, щоб знати, який зовнішній вигляд лікарського засобу — про це йдеться в розділі «Лікарська форма». Ця інформація є в інструкції, а от на зовнішній упаковці вона є не завжди. Тому, купуючи блістер чи флакончик того чи іншого лікарського засобу, варто просити ще й інструкцію, аптеки мають копії.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up