Що робити, якщо переїли за святковим столом

Як допомогти собі, коли отруїлися горілкою чи салатом або просто переїли, розповіли тернопільські лікарі
Таблетки від ... жадібності
Ви марно намагалися стримати себе і скуштували усього та ще й з добавкою. І через деякий час маєте не дуже приємні відчуття: у шлунку — важкість, ви почуваєтеся слабким та розбитим, живіт як барабан, голова розколюється.
Гастроентеролог Валерій Куліш у таких випадках радить:
- випити гарячого міцного несолодкого чаю, щоб збільшити надходження жовчі у шлунок;
- прийняти 1-2 таблетки одного з препаратів з ферментами — креон, мезим форте, панзинорм, панкреатин;
- якщо ж через деякий час це не допомогло і не минає відчуття переповненого шлунку, треба прийняти мотіліум або церукал, які пришвидшують рух їжі в кишечник;
-якщо навіть після цього не стає краще, викличте лікаря.
“Ох, горілка, це — горілка...”
Олександр Геба, завідуючий відділеням інтенсивної терапії обласного наркодиспансеру, зазначив, що можна отруїтися і дорогим напоєм, якщо його випити багато. Отруєння настає, коли доза алкоголю стає токсичною, а вона для кожної людини індивідуальна.
Він пояснює, що чим швидше було випито спиртне, чим більший процент спирту в напої, і якщо печінка виробляє мало ферментів, що розщеплюють алкоголь, тим скоріше легке сп’яніння перейде в отруєння.
Якщо справа дійшла до блювоти:
- промивайте шлунок прохолодним слабким розчином “марганцівки”, щоб алкоголь менше всмоктувався. Такого розчину з невеликими перервами треба випити кілька літрів, щоб більше виблювати;
- приймайте сечогінні ліки (індопрес або фуросемід), це дозволить вивести токсини;
- покращить стан склянка води з 10-15 краплями нашатирного спирту. Людина швидше тверезіє, а також нашатир стимулює блювоту.
Медики радять після того, як людина все виблювала, тричі на день пити по 1 ст. л. ентеросгеля. Він виводить токсичні речовини. А на другий день варто прийняти вітаміни, це покращить загальний стан.
Пліснява на огірочках...
— Найчастіше на свята отруюються майонезом, ковбасами, холодцем, заливною рибою, а також погано прожареною рибою, — каже інфекціоніст Галина Китай. — Інфекцію викликають стафілококи та інші хвороботворні мікроби, які знаходяться у зіпсованих продуктах.
Лікар пригадує, що отруювались навіть пліснявою квашених огірків, які погано помили перед приготуванням салату. Також гостре отруєння часто виникає від майонезу, якщо салати стоять заправленими по кілька днів. Щоб не зіпсувати собі свято, додавати майонез у салат треба безпосередньо перед подачею на стіл.
— Але якщо все ж таки отруїлись, то після промивання шлунка, можна випити смекту чи сорбілак, вони вбирають і виводять токсини, — зазначила пані Китай. — Ні в якому разі не можна приймати левоміцетин, це найпоширеніша помилка людей. Він знищує всі корисні мікроби в кишечнику. Для зупинки проносу краще використати імодіум. Якщо стан не поліпшується, негайно звертайтесь у лікарню.
Аптечка на свята
- Марганцевий калій.
- Нашатирний спирт.
- Індопрес, фуросемід.
- Креон, мезим форте, панзинорм, панкреатин.
- Мотіліум, церукал.
- Смекта, ентеросгель, сорбілак.
- Імодіум.
- М’ятна настоянка.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.