Ліки всередині нас: журналістка «20 хвилин» вирішила стати донором стовбурових клітин. Інструкція

Ліки всередині нас: журналістка «20 хвилин» вирішила стати донором стовбурових клітин. Інструкція
  • Трансплантація стовбурових клітин може стати єдиним порятунком для людей з раком крові та іншими важкими хворобами. Але для цього спочатку треба знайти донора...
  • Тернополяни створили Всеукраїнський реєстр донорів кісткового мозку. І стати потенційним донором, а пізніше врятувати чиєсь життя, може кожен з нас.
  • Журналістка «20 хвилин»  зареєструвалась в системі донорів та здала тест для того, щоб у випадку необхідності бути донором. Як це можна зробити, розповідаємо покроково.

Ми знайшли тернополян, які заснували Український реєстр донорів кісткового мозку. 

Співзасновниками проєкту стали Роман та Юлія Куць, які живуть в Тернополі. 

Відео дня

— Так трапилось, що у 2018 році я захворіла. І в моєму випадку єдиним шансом жити далі виявилась трансплантація кісткового мозку. На той час таких операцій в Україні не робили, — каже Юля Куць. — До 2019 року в Україні існував Державний реєстр донорів кісткового мозку, але він практично був недієвим. Якщо не помиляюсь, він пропрацював приблизно 10-ть років, і за весь час було приблизно 120 донорів, але ніхто не міг ними скористатись. Тому трансплантація фактично не існувала в нашій країні. Аби провести її за кордоном, необхідно було зібрати неабияку суму коштів. Загалом така проблема в Україні є. І здебільшого трансплантації потребують діти.У цій ситуації виходило, що держава залишала людину сам-на-сам з бідою: знайди собі клініку, знайди собі донора. На щастя, у моєму випадку усе закінчилось добре. Операцію мені провели в  Польщі. 

Юлія каже, що їй пощастило, адже підійшла пересадка від родинного донора. За статистикою, лише у 20% випадків захворювань донором може стати рідний брат або сестра. Усім іншим доводиться користуватись реєстрами для пошуку. 

Вирішили допомагати людям 

Після трансплантації та повернення в Тернопіль сім’я вирішила, що ситуацію з такими методами лікування в Україні потрібно виправляти. 

 — Ми Почали вивчати ситуацію: дізнавались, як працюють реєстри в Польщі, Німеччині. До прикладу, у Польщі такі пересадки проводять вже понад 24 роки, а в інших країнах ще довше, — говорить жінка. — Цікаво, що у тих державах, де ми набирались досвіду, — реєстри теж є недержавними. Більшість теж створені людьми, які самі стикнулись з такою проблемою. 

Починати реєстрацію людей, які хочуть бути донорами, було непросто, адже у нашій країні справді мало хто знає про те, що може врятувати комусь життя таким простим способом. І навіть більше, деякі люди вважають, що така процедура може бути болючою або навіть небезпечною. Хоча насправді усе це міфи. 

 —  Перший і той, який найчастіше використовується (80% випадків), спосіб донації — це забір стовбурових клітин із циркулюючої крові. Процедура забору клітин триває 3-5 годин, у залежності від кількості стовбурових клітин, яку необхідно отримати, та нагадує здачу тромбоцитів. Можливі побічні ефекти: біль у кістках, іноді головний біль, стомлюваність, проте вони скоро минають, за 1-2 дні. Другий спосіб (рідше використовується — у 20% випадків) — пожертвування самим кістковим мозком, що передбачає отримання стовбурових клітин з тазових кісток. Це робиться за допомогою голки та шприца під загальним знеболенням в лікарні. Також можливі побічні ефекти: втомлюваність, незначний біль, синці у місці забору.

Тим не менше, станом на вересень 2021 року, у реєстрі вже було понад п’ять тисяч донорів. І ця цифра зростає щодня. 

Як відбувається пересадка

На офіційному порталі Реєстру знаходимо інформацію про те, що кістковий мозок – це м'яка тканина всередині кісток, яка виробляє кровотворні стовбурові клітини. Коли захворювання вражає кістковий мозок таким чином, що він не може виробляти стовбурові клітини або виробляє хворі клітини, тоді трансплантація може бути найкращим варіантом лікування.

 —  Пересадка кісткового мозку є насправді трансплантацією стовбурових гемопоетичних клітин кісткового мозку. Вони володіють важливою унікальною властивістю – відновлювати нормальне кровотворення у хворих,  — розповідають на порталі.

Коли у людини внаслідок хвороби утворюються ненормальні клітини крові, або нормальні клітини не утворюються взагалі, — їх потрібно замінити здоровими клітинами.

Для деяких пацієнтів можлива аутологічна трансплантація — пересадка стовбурових клітин, зібраних з власного кровотоку хворого.

Для інших потрібна алогенна трансплантація — донація клітин від кровного родича або від неродинного донора.

 В Україні проводять трансплантації 

Першу трансплантацію кісткового мозку від неродинного донора в Україні, провели в клініці Охматдит в Києві в 2020-му році. З того часу схожих операцій було 17. 

— Наразі з тих донорів, які повністю зареєстровані в нашому реєстрі. 1711. На жаль, цієї кількості замало, щоб відбувались збіги. Але сподіваємось, що вже скоро їх кількість збільшиться, — каже пані Куць. — Був випадок, коли такий збіг відбувався, але сім’я прийняла рішення отримати донорство від людини з-за кордону. 

Загалом, за словами волонтерки, трансплантація в Україні розвивається успішно. Деталі про це читайте в коментарі експерта нижче.

Журналістка стала донором

Я, авторка цієї публікації, вирішила сама стати донором і зареєструвалась в Українському реєстрі донорів стовбурових клітин. 

Зробити це можуть не всі. Для донорів є деякі обмеження. Отже, хто підходить? 

Будь-яка здорова людина, віком від 18 до 35 років, може зареєструватись потенційним донором кісткового мозку. Якщо ви страждаєте хронічною хворобою, або будь-яким іншим важким захворюванням; регулярно приймаєте ліки – будь ласка, обговоріть це з працівниками реєстру. З переліком протипоказань до донорства можете ознайомитись у розділі поширені запитання

Сам процес реєстрації нескладний: ви заповнюєте анкету на порталі https://ubmdr.org. Це займе у вас не більше 2-3 хвилин. Серед інших питань, які є в анкеті, маєте вказати адресу відділення Нової пошти для доставки конверта із матеріалом для тестування. 

На конверт потрібно чекати приблизно місяць. Щоправда, вартість доставки вам доведеться сплатити самим. Більше коштів за процедура проведення аналізу ви нічого не платите. 

— Щоб зареєструвати людину, нам потрібно зробити аналіз HLA типування. Він визначає  HLA білки I та II класу які є на поверхні клітин. Вартість одного такого аналізу приблизно 35 євро, його ми проводимо в німецькій лабораторії,  — каже Юлія Куць.

Що є у конверті, дивіться на відео.

Тут інструкція щодо забору матеріалу

У будь-якому зручному для вас місці, можна проводити забір. Мазок з внутрішньої сторони щоки беруть паличкою по черзі. Сама процедура займає 5-10 хвилин, які в майбутньому можуть подарувати шанс на життя людям з хворобами крові.

Далі конверт ви запечатуєте штрихкодами, які знайдете у пакунку. Матеріал треба відправити через Нову пошту у відділення №12 в Тернополі. 

Потрібна підтримка

Якщо ви не маєте змоги стати донором — ви можете підтримати Український реєстр донорів крові фінансово. 

Зробити це можна за посиланням https://ubmdr.org/Home/DonateFunds

Або з допомогою безготівкового переказу 

Безготівковий переказ

БФ "Український реєстр донорів кісткового мозку"

ЄДРПОУ 41961160

МФО 338783

ПАТ КБ Приватбанк

р/р UA563387830000026000055123973

Реєстр на Біржі благодійності

БФ "Український реєстр донорів кісткового мозку"

Підтримати реєстр в Україні та з-за кордону

https://www.patreon.com/ubmdr
 

Коментар експерта:

Про міфи, пов’язані із трансплантацією: лікар-гематолог Національного інституту раку Євген Кущовий

Трансплантація кісткового мозку – це операція.Н̶е̶в̶і̶р̶н̶о̶

Правильний термін – трансплантація гемопоетичних (кровотворних) стовбурових клітин. Забір стовбурових клітин у пацієнта або донора здійснюється з вени. Переливання стовбурових клітин також здійснюється виключно у вену (периферичну або центральну).

Для цього не потрібен наркоз або місцеве знеболення, процедура абсолютно безболісна. Не потрібно використовувати скальпель або інші інструменти, як під час звичайної операції. Не потрібні стерильні умови. Потрібно лише поставити центральний або периферичний венозний катетер. Забір клітин здійснюється за допомогою спеціального приладу – клітинного сепаратору.

Лікар задає параметри, і апарат виконує забір. Процедура триває 4-6 годин. Одразу після процедури пацієнт або донор може йти додому.

Трансплантацію кісткового мозку слід роботи, коли інше лікування вже не допомагає. Н̶е̶в̶і̶р̶н̶о̶

Як і кожна процедура, лікувальний метод трансплантація гемопоетичних стовбурових клітин має бути проведена своєчасно.

Існує перелік показань та протипоказань для проведення як аутологічної, так і алогенної трансплантації. Якщо провести процедуру вчасно, то ефективність лікування збільшується в 2 рази.

Якщо запізнитися, то у трансплантації буде відмовлено з ряду причин:

1. Було проведено так багато курсів терапії, що забір стовбурових клітин при аутологічній трансплантації буде неможливий (виснаження ресурсів кісткового мозку);

2. Було проведено так багато курсів терапії, що трансплантація буде пов’язана з дуже високим ризиком ускладнень, тобто ризик переважає над перевагами;

3. Пухлина після численних курсів терапії просто не буде чутлива до жодного методу лікування.

І це найважливіше! Трансплантацію слід провести вчасно!

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олег Кіт

    Так, я авторизований - у квітні і травні м-ці 2021 році !!!

keyboard_arrow_up