Лікуємо нежить правильно

Лікуємо нежить правильно
Якщо через п'ять днів з ринітом не стало краще або, навпаки, настало погіршення, тоді обов'язково потрібна консультація ЛОР-лікаря. Це стосується і дітей, і дорослих, говорить оториноларинголог Юрій Андрейчин

Уникнути нежитю неможливо – таким чином організм намагається зупинити інфекцію і нейтралізувати віруси. Але допомогти з ним справитися дуже навіть можна 

У народі кажуть: коли нежить лікувати, він мине за тиждень, а коли не лікувати, то - за сім  днів. Тобто, в будь-якому разі риніт минає. То варто лікуватися чи ні?

- Якщо рахувати ту кількість днів, скільки тривають три стадії нежитю, то десь і виходить 7-9 днів, - пояснює отоларинголог, доктор мед наук, доцент Юрій Андрейчин. – В багатьох ситуаціях організм може справитися і сам. Але я вважаю, що лікуватися все-таки потрібно, бо такі захворювання як гострий риніт, риносинусит можуть призвести до низки ускладнень. І якщо не лікувати, то їх вірогідність зростає, насамперед риніт частіше переходить у риносинусит. 

Нежить може бути в людини будь-якого віку, навіть у немовлят з перших днів життя.

Відео дня

- Звичайно, є особливості перебігу хвороби в дітей і дорослих, - продовжує отоларинголог. - У дітей може бути важчий перебіг, легше приєднується бактерійна інфекція, бо цьому сприяють вікові особливості анатомічної будови носа і пазух, але загалом лікування подібне. Відрізняється дозуванням і вибором лікарських препаратів, бо багато з них передбачені наприклад лише з 12 років. Знову ж таки лікування має призначати фахівець. Я не рекомендую лікуватися без консультації спеціаліста.

 

Не всі випадки банальні

Це на перший погляд усі випадки нежитю однакові. Але лише лікар може діагностувати, чи це риніт, чи риносинусит, чи прояв вірусної інфекції, каже Юрій Андрейчин.

- Пацієнти не можуть оцінити ситуацію, для них усі виділення з носа - це банальний нежить. Але є нюанси, тому консультація спеціаліста потрібна. Якщо йдеться про дітей, то насамперед – звернутися до педіатра, а іноді потрібна консультація й ЛОР-лікаря, - наголошує лікар.

Чимало молодих мам люблять радитися і шукати порад в соцмережах. Нещодавно ми натрапили на пост в ФБ «Хто чим лікує дітям нежить?» Мама Іnna пише «Дитині 6 місяців. Перший насморк. Вдома є …» - і йде перелік кількох назв ліків. Мама запитує, чи хтось лікував одним з названих препаратів. Одна з матерів, Olga, відповідає, що завжди лікуються морською водичкою в крапельках, відсмоктують соплі аспіратором. Також перші соплі мали в 6 місяців. Інша мама, Сhristina, пише, що теж дитині зволожує носика, але фізрозчином. Радить не користуватися спреями, а лише крапельками. Каже, що загалом соплі проходять самі, просто треба не допускати їх засихання, забезпечити нормальну температуру приміщення і вологе повітря. Інша мама, Мар’яна, пише, що перші соплі в її дитини були в 1,5 роки. Жінка пише, що ніколи не використовує краплі. Слідкує за температурою повітря, робить вологе прибирання. Промиває носика розчином океанічної солі. Краще робити такі маніпуляції, поклавши дитину на бік. Тоді, коли промиває одну ніздрю, то слиз виходить через іншу.

- Я категорично не погоджуюсь з активним обговоренням мамами в соцмережах засобів і способів лікування. Є різні хвороби,  зі своїми особливостями перебігу і можливими ускладненнями. Це може бути обумовлено і анатомічними особливостями будови носа, і атиповим перебігом хвороби.  Часто такі «поради» можуть більше нашкодити, ніж допомогти, - каже лікар.

Адже неправильне лікування сприяє переходу гострої форми хвороби в хронічну - це якщо запальний процес в носі триває більше 12 тижнів.

Риніт, риносинусит та інші

- Якщо ми говоримо про риніт, то це може бути як самостійна хвороба, так і симптом багатьох інфекційних хвороб, у тому числі  ГРВІ та грипу, - пояснює Юрій Андрейчин. - Найчастіше його причиною є віруси. Тоді риніт лікується симптоматично, також можна рекомендувати противірусні препарати.

Якщо йдеться про самостійне захворювання, то хвороба має три стадії. Перша стадія триває до доби. Друга і третя – тривають по 3-4 доби кожна. Лікування йде постадійно. На першій стадії людина відчуває дискомфорт, є відчуття сухості, першіння в носі. Тому необхідно зволожувати ніс. І можна рекомендувати відволікальну терапію – попарити ноги, тепле пиття, якщо висока температура – то жарознижувальні.

- На другій стадії з’являються виділення. Тоді можна призначати судинозвужувальні препарати. - Але треба пам'ятати, що їх не можна використовувати більше 3-7 днів, - зазначає Юрій Андрейчин. – Адже передозовування веде до виникнення медикаментозного нежитю. На жаль, таких  пацієнтів є багато. Уже людина мала би одужати, а носове дихання не відновлюється. Такий стан може затягуватися на місяці і довше. Трапляються пацієнти, які роками крапають судинозвужувальні краплі, і цим собі шкодять. У жодному разі не можна перевищувати дозування, рекомендоване в інструкції до препарату. Але, на жаль, пацієнти та їх рідні не хочуть  читати інструкцію.

Також можна призначати антисептики і препарати з групи секретолітиків, які полегшують роботу слизової оболонки носа, усуваючи набряк, запалення, нормалізуючи склад слизу, пояснює лікар.

Іншою хворобою є гострий риносинусит, при якому відбувається запалення слизової оболонки носа і придаткових пазух. Науковці вважають, що не буває запалення пазух без запалення носа.

Первинно – риносинусит є вірусним, згодом переходить у бактерійний, пояснює лікар. Втручання ЛОР-лікаря потрібне, коли від початку захворювання минуло 5 днів, а покращення не настало або загальний стан погіршився. Тоді обов'язково потрібна консультація, щоб уточнити різновид риносинусита і за потреби призначити антибіотик. Варто зазначити, що на початку хвороба переважно має вірусне походження, тому антибіотики не діють.

- Мають насторожити не один симптом, а цілий комплекс проявів - зазначає Юрій Андрейчин, - закладеність носа, виділення різного характеру ( вони спочатку прозорі, а потім стають зеленкуваті чи жовтого кольору), втрата нюху, підвищення температури тіла, поява місцевого болю (у проекції придаткових пазух носа).

Ще лікар наголошує, що при гострому риносинуситі не  обов’язково робити рентгенографію. Таке обстеження потрібне, якщо виникають ускладнення або необхідне хірургічне втручання.

 

 

Довідка

Що не можна робити, коли нежить:

- гріти ніс і приносові пазухи.

Приносові пазухи - це порожнини, які мають маленькі співустя з порожниною носа. Коли піднімається місцева температура, це може сприяти блокуванню цих пазух. При блоку пазухи у ній настає застій, що сприяє нагноєнню. А це перший крок до різноманітних ускладнень.

- приймати антибіотики без призначення спеціаліста

- закрапати ніс ліками з ментолом дітям до 3-х років.

До 3-х років ментол категорично заборонений. Та й старшим дітям це роблять рідко і  з великою обережністю. Ментол може спричинити набряки, особливо в ділянці голосової щілини. А це веде до стенозу гортані.

- використовувати судинозвужувальні краплі довше 3-7 днів (кількість днів зазначена в інструкції до  препарату)

 

Що можна робити:

- Багато пити

- Робити вологе прибирання приміщення

- Часто провітрювати кімнату

- Проводити відволікаючу терапію, наприклад, попарити ноги, покласти на задню поверхню гомілок чи підошви гірчичники. Опісля вдягти шерстяні шкарпетки.

- Промивати ніс розчином морської солі, настоями трав, використовувати антисептичні та розріджуючі засоби.

* за інформацією отоларинголога Юрія Андрейчина

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Sichova Anna

    При сильному нежиті мені досить кілька днів Колдісепт нано Сільвер пшикати. Він і набряклість прибирає, і усуває запалення слизової оболонки.
  • Марина Лашина

    Я зазвичай назальний спрей Колдісепт нано Сільвер пшикаю якщо соплі густі. Він протизапальний і діє на бактерії та віруси завдяки наночастинкам срібла у складі.
  • Читач95

    Нежить під час застуди – явище нормальне. Мені досить Колдісепт нано Сільвер попшикати ніс і про нежить я забуваю надовго.
  • Анна Манько

    Коли був жахливий нежить, з яким я не могла справлятися, лор порадила назальний спрей Колдісепт нано Сільвер, мовляв він менш шкідливий для слизової носа і що дуже важливо не викликає звикання. Справді, спрей не сушить слизову, прибирає набряклість носа і захищає від вірусів та бактерій. Правда я його закопувала тільки перед сном і мені цього цілком вистачало, щоб позбутися нежиті.

keyboard_arrow_up