Лікування гіпертонічної хвороби є щоденне, постійне, обов’язкове і пожиттєве

Лікування гіпертонічної хвороби є щоденне, постійне, обов’язкове і пожиттєве

У кого є проблеми з тиском мають розуміти, що вони приймають ліки не «від тиску», а лікують гіпертонічну хворобу. А вона не дозволяє «забути» про таблетку, «схалявити» чи зекономити.

А ви знали, що тепер інші цифри артеріального тиску медики вважають нормою? Про цифри 140/90 уже можна забути. Нагадаємо, діагноз "гіпертонія" раніше ставили при показниках тиску 140/90 і вище. А все, що нижче, вважалося нормою.

- Зараз у світі змінилися показники нормального артеріального тиску, - розповів лікар вищої категорії, терапевт Василь Олійник. – За стандартами Американської асоціації кардіологів, нормальним тиском тепер вважається тиск до 130/80. Все, що є більшим – вважається підвищеним тиском і вимагає лікування. Раніше такі цифри застосовували для хворих на цукровий діабет, а зараз - для всіх.

Показники на рівні 130-139/80-89 вважаються вже гіпертонією першої стадії, вище 140/90 – гіпертонією другої стадії, а тиск від 180/120 – вважається гіпертонічним кризом, який вимагає термінової медичної допомоги.

Відео дня

Американська асоціація завжди мала більш агресивні підходи до лікування порівняно з Європейською асоціацією, але це має свої підстави, зазначає лікар. Багато досліджень показують, що зниження артеріального тиску навіть на 5 мм рт ст зменшує смертність, захворюваність на інсульт, інфаркт.

Але от для гіпертоніків у віці 80 років і старших допустимою є верхня межа 140-150, бо нижня межа у них все рівно залишається на рівні 70 мм рт ст – це називається ізольованою систолічною гіпертензією, коли підіймається тільки верхня межа тиску. Якщо намагатися добиватися цільових рівнів до 120-130 - порушується мозковий кровообіг, порушується адекватне кровопостачання мозку і людина погано почувається.

Щодня і пожиттєво

Переважна більшість пацієнтів не можуть прийняти того факту, що лікування гіпертонічної хвороби є щоденне, постійне, обов’язкове і пожиттєве, наголошує терапевт.

Люди мають зрозуміти, що таблетками вони запобігають усім ускладненням, які виникають внаслідок високого тиску. Регулярно приймаючи ліки, лікуючи гіпертонічну хворобу, пацієнт зменшує ризик виникнення інсульту та інфаркту, серцевої недостатності, аневризми артерій. Ті пацієнти, які чемно приймають ліки, живуть на 10-15 років довше від тих, хто не приймає ліки регулярно і не пильнують за тиском, каже лікар.

- Важливий момент – навіть якщо пацієнт встає зранку з ліжка, міряє тиск і він у нього 120/80, ліки також треба приймати, - зазначає Василь Олійник.

Робить перерви на місяць

Приймаючи препарати для лікування гіпертонічної хвороби, не потрібно робити ніяких перерв.

- Чомусь наші люди переконані, що ліки треба приймати курсами. Цей міф є надзвичайно стійким, невідомо в яких нетрях він народився. Але ліки при гіпертонії треба приймати регулярно, - наголошує лікар. - От нещодавно був пацієнт. Чоловіку 65 років, має гіпертонію, вирішив собі, що він має приймати препарати курсами. І він собі робить кожних 3-4 місяці перерву на місяць. Відповідно, той місяць перерви супроводжується гіпертензивними кризами, погіршеннями самопочуття.

Зрештою, чоловік потрапив в лікарню з інсультом, бо робив перерви в прийомі гіпотензивних препаратів. Чоловік так і не зміг чітко відповісти, хто ж йому нарадив не приймати ліки. Зазвичай - це люди з оточення пацієнтів, без медичної освіти, зате вони переконані, що у всьому розбираються.

- На жаль, в нас так прийнято, що у футболі і медицині розбираються усі, - каже Василь Олійник, - і люди вважають за потрібне давати один одному поради, ділитися своїм «досвідом» в прийомі ліків, радити ліки, які приймають їхні сусіди чи знайомі.

Хворобу не обманеш

Часто пацієнти вирішують економити на ліках і вирішують приймати, наприклад, не по цілій таблетці, а половину, чи наприклад через день. Але тільки ваш лікар має право змінити дозу ліків, відмінити певні препарати чи додати щось інше, зазначає терапевт.

- Якось до мене звернулася пацієнтка з гіпертонічною хворобою, цукровим діабетом. Жінка каже, що ліки приймає, але економить кошти. Замість цілої дози препарату, вона приймає половину, або не приймає взагалі, коли тиск є в межах 120 чи 130, - розповідає лікар. - Вона вважає, що таким чином завдає меншої шкоди організму, хоча насправді обманює себе, бо хворобу обманути важко. Через те, що вона приймає недостатню дозу ліків, того ж дня чи на наступний день вона має криз, підвищення тиску.

Призначення треба коригувати

Пацієнт повинен чітко виконувати призначення лікаря і, навіть якщо все дуже добре чи навіть практично ідеально, хоча би раз на два місяці він повинен бути в лікаря, щоб перевірити, підтвердити і далі продовжувати виконувати призначення. Пацієнти, в яких ситуація серйозніша, мають бути на огляді в лікаря раз на місяць.

- Нещодавно була така пацієнтка – їй роки два тому призначили лікування. Вона живе в віддаленому районі і просто вважала, що якщо так призначили, то так і треба робити роками, але знову ж зазначу, що хоча б раз на два місяці потрібно зустрічатися зі своїм сімейним лікарем і коригувати призначення. За той час хвороба прогресує, відбуваються зміни в організмі, ми з кожним роком старіємо. Тому, навіть маючи припис від лікаря, все одно потрібно спостерігатися в свого сімейного лікаря, для того, щоб мати достатній контроль артеріального тиску, - наголошує лікар. - Останніх три-чотири місяці жінка ходила з підвищеним тиском в межах 160-180, до лікаря не зверталася, і зрештою потрапила в лікарню. І каже: «Я ж все чемно робила, як мені приписали». Але до лікаря не ходила. Тобто призначена схема лікування – це динамічний процес, вона вимагає постійної корекції, бо, на жаль, хвороба не стоїть на місці, вона прогресує. А на меті лікаря є зупинити прогрес гіпертонічної хвороби і запобігти появі ускладнень з боку органів-мішеней: це мозок, нирки, судини. Висновок з цієї ситуації – треба періодично спостерігатися в сімейного лікаря навіть коли все добре, щоб бути на півкроку попереду виникнення проблем.

«Капання» не лікує гіпертонію

- Ще один момент – наші люди не уявляють лікування без «капання», - продовжує лікар. – Приїжджають люди з районів, і коли їм призначаєш гіпотензивну терапію, питають: «А капання яке буде? Офіційно говорю, що немає жодного з препаратів, які достовірно би продовжували тривалість життя і вводилися саме лише внутрішньовенно для лікування гіпертонічної хвороби. Бо для лікування кризів гіпертензивних, для гострих ситуацій є препарати, які вводять внутрішньовено. Тобто тиск знизити ми ними можемо, питання - чи можемо продовжити життя регулярними внутрішньовенними крапаннями. Без потреби – тобто коли пацієнт не має гіпертонічного кризу, значного погіршення стану - не потрібно вводити ніяких ліків у вени чи внутрішньом’язево. Ні один з метаболічних препаратів немає доведеної ефективності для лікування гіпертонічної хвороби. Є стандарт лікування і його треба виконувати - лікування гіпертонічної хвороби не полягає в регулярних внутрішньовенних ін’єкціях.

Скільки кому треба препаратів і яких саме – це індивідуально, зазначає лікар.

- Не можна на загал сказати, скільки препаратів буде приймати пацієнт, - каже Василь Олійник. - Сучасні препарати часто є комбінованими, вони містять 2-3 складники. Це зручно, бо людина приймає 1-2 таблетки на день. Кратність прийому – 1-2 рази на день, а не 4-5 разів. Слухайте свого лікаря і будьте здорові.

 

Коментар

Від тиску страждають мозок, нирки і серце

Степан ВАДЗЮК, професор, зав. кафедри фізіології з основами біобезпеки та біоетики медуніверситету:

- При гіпертонії шкодить понаднормова як верхня, так і нижня межа артеріального тиску. Якщо верхня межа буде вищою за норму, і це триватиме постійно, це негативно позначиться на роботі серця, воно швидше зноситься.

Підвищення нижньої межі означає, що звужуються дрібніші артерії і тоді тканини організму недоотримують артеріальної крові. Це означає, що до них буде менше надходити кисню, вони обкрадаються в плані поживних речовин, що зрештою призводитиме до їх відмирання. Насамперед постраждає нервова система, далі – нирки, бо вони є чутливим до таких змін, і на третьому місці –печінка. Крім того, при звужених судинках серце все рівно буде намагатися проштовхнути кров. Це знову ж таки? через посилення його роботи? позначиться на його стані – це теж буде призводити до його зношування.

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Volodymyr

    Остання українська наукова розробка, яка лікує гіпертензію без фарма-препаратів: https://m.olx.ua/obyavlenie/lkuvannya-visokogo-tisku-IDJkCra.html

  • Volodymyr

    Остання українська наукова розробка, яка лікує гіпертензію без фарма-препаратів: https://m.olx.ua/obyavlenie/lkuvannya-visokogo-tisku-IDJkCra.html

  • тарас

    тиск лікує кардіолог, а не якісь непрофільні вася і стьопа
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:20 Тернопільські капелани відвідали військових на Харківсько-Лиманському напрямку 09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up