Медики кажуть робити щеплення від дифтерії і дітям, і дорослим

Медики кажуть робити щеплення від дифтерії і дітям, і дорослим

На Тернопільщині кращий порівняно з загальноукраїнським рівень охоплення щепленням від дифтерії, але щоб бути захищеним від небезпечної інфекції, медики все рівно закликають вакцинуватися. Вакцин є достатньо, і вони безкоштовні

За даними МОЗ, впродовж цього року зареєстровано уже 22 випадки дифтерії. Найбільший спалах – 5 хворих - був на Закарпатті, випадки цієї хвороби зафіксували - в Тернопільській, Хмельницькій і Луганській областях, у Києві і Харкові. Носіїв інфекції виявили в Закарпатській області.

За низького рівня охоплення щепленнями проти дифтерії є ризик поширення хвороби. Щоб захистити себе та близьких, слід вакцинуватися згідно з Календарем профілактичних щеплень. Наразі в Україні наявно більше 6 млн доз вакцини від дифтерії для усіх вікових категорій за Календарем. Вакцинуватися безкоштовно можна у свого сімейного лікаря. Також можна щепитися власним коштом у приватних кабінетах щеплень, повідомляє Центр громадського здоровя України.

«Ми ведемо активну комунікацію з департаментами охорони здоровя в регіонах, щоб на місцях посилити нагляд за дифтерією. Найголовніше – це проактивна робота медиків на місцях, які повинні бити на сполох і закликати до вакцинації усіх дітей і дорослих!» – наголосила Міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька. 

Відео дня

За її словами, наразі лише 60% малюків провакциновано проти дифтерії, дорослих – лише 50%. 

«Вакцини є – вимагайте у свого сімейного лікаря, педіатра чи терапевта», – закликала Зоряна Скалецька.

 «Хвороба минула легше, бо мав щеплення»

  • Питання тактики наших дій є надзвичайно актуальне, - зазначив на прес-конференції стосовно профілактики дифтерії в Тернопільській  області начальник управління охорони здоров’я Тернопільської обладміністрації Володимир Богайчук, – бо захворювання серйозне: кожний другий хворий на дифтерію має серйозні ускладнення.

 

Як уже повідомлялося, у Тернопільській області на дифтерію захворів пацієнт з Хмельницької області, який підписав декларацію з сімейним лікарем в Гусятинському районі. Чоловік в 2017 році отримав щеплення від правця та дифтерії. Його госпіталізували в Гусятинську ЦРЛ, пізніше перевели в Хмельницьку обласну лікарню. Стан хворого задовільний, через те, що мав щеплення, навіть не було потреби вводити протидифтерійну сироватку, він не мав ускладнень, йому надали усю необхідну допомогу. Дифтерію підтвердили лабораторно, мазки відправляли в Київ. Є визначені контактні особи – це близькі родичі. Нещодавно комісія управління охорони здоров'я спільно з фахівцями обласного лабораторного центру виїжджала в Гусятинський район, де вивчала ситуацію, провели протиепідемічні заходи.

- Фахівці лабораторного центру провели багато профілактичних заходів у вогнищі дифтерії в Гусятині – це і встановлення джерела інфекції, шляхів і механізмів передачі інфекції, обстеження контактних з метою нерозповсюдження інфекції, встановлення рівня імунітету контактних, встановлення імунного статусу контактних, тому зараз жителям Тернопільської області не треба хвилюватися. Ситуація є під конролем, - зазначила керівник обласного лабораторного центру Оксана Чайчук.

 

Лікарі вміють розпізнати дифтерію

  • В області є достатня кількість усіх вакцин проти дифтерії, ми готові проводити щеплення. Крім цього в нас є 8 флаконів антитоксину для хворих. Якщо буде потреба, ці ліки перерозподілять з інших областей, як це було в Закарпатській області, - запевнив Володимир Богайчук.

Єдиний метод профілактики дифтерії – це вакцинація, наголошують медики. Порівняно з ситуацією по Україні, в області непоганий рівень вакцинації – в середньому 70% населення є щепленими проти дифтерії.

  • Ми переконані, що рівень щеплених до кінця року стане вищим, - зазначив очільник медицини області. - Потрібно звернутися до свого сімейного лікаря і безкоштовно отримати вакцинацію.

Нагадаємо, епідемія дифтерії була в Україні в 1991-1998 роках, тоді захворіли майже 20 тисяч людей, 696 померли. На запитання, чи здатні наші лікарі побачити дифтерію, адже багато медиків роками не бачили таких хворих, пан Богайчук відповів наступне:

  • Хоча епідемія дифтерії була в 90-ї роки, питання дифтерії постійно є на контролі, воно ніколи не знімалося з порядку денного найрізноманітніших конференцій, на рівні управління ми постійно проводимо медичні конференції з інфекційних хвороб, щоб підвищувати рівень наших фахівців. І те, що лікар-інфекціоніст районної лікарні чітко визначила, що це є дифтерія, показує певний рівень, адже нам вдалося встановити діагноз і надати допомогу хворому.

 

Коли треба зробити щеплення

  • Вакцинацію проводять дітям в 2, 4, 6, 18 місяців вакциною АКДП, яка має кашлюковий, правцевий і дифтерійний компонент, - розповіла головний спеціаліст управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА Марія Сельська. - Ревакцинацію роблять в 6 і 16 років вакциною АДП з дифтерійним і правцевим компонентом.

Дорослим ревакцинацію роблять в 26 років і далі кожних 10 років вакциною АДП-м, зі зменшеною дозою дифтерійного і правцевого компонента. Для отримання щеплення потрібно звернутися до свого сімейного лікаря. Якщо лікар відмовляє у щепленні, треба звернутися до керівника закладу.

 

Якщо доросла людина не пам’ятає, коли востаннє робила щеплення, тобто минуло більше 10 років, чи це було 15-20 років тому, потрібно вакцинуватися тричі, наприклад, зараз, далі – через місяць і третій раз – через півроку. Якщо людина регулярно робить щеплення кожні 10 років, то достатньо одного щеплення, додала Олена Герасименко.

Коментарі

Дифтерія підступна, бо схожа на багато хвороб

Ольга ДИВОНЯК, експерт управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА з дитячої інфекції:

- Дифтерія є надзвичайно підступним захворюванням. Поширюється переважно повітряно-крапельним шляхом, рідше контактним – через забруднені поверхні чи іграшки. Рівень контагіозності дуже високий. Якщо з хворим контактує неімунна дитина, то ризик захворіти є 45%. Куди б не потрапив збудник, утворюється плівка, є виражена інтоксикація, ураження нервової, серцево-судинної системи, нирок. Інфекція небезпечна тим, що дає високу летальність. В дітей найчастіше буває дифтерія ротоглотки і гортані, рідкісні форми дифтерії – це дифтерія носа, ока, шкіри. Найпоширеніша дифтерія - ротоглотки - на початковій стадії є підступною тим, що її важко відрізнити від звичайного гострого тонзиліту, який викликають інші збудники. Але за 1-3 доби наліт стає сірого кольору, що характерно для дифтерії, він погано відшаровуються від мигдаликів, і вони будуть кровити, якщо спробувати зняти цей наліт. При дифтерії є висока інтоксикація, а температура не дуже висока. Небезпечною є дифтерія гортані, яку називають в народі крупом, бо блокуються дихальні шляхи. Хотілося б наголосити батькам не займатися самолікуванням. Особливо зараз, коли є сезон ГРВІ, і часто в малюків виникають ларингіт, ларинготрахеїт, стенозуючий ларингіт. Ознаки при стенозуючиму ларингіті такі ж як і при стенозі гортані при дифтерії.

Батьків мають насторожити підвищення температури тіла, болі в горлі при ковтанні, особливо незначні – це характерна ознака дифтерії.

Наголошу, що з 20 випадків дифтерії - 19 були в дорослих, 1 – в дитини. Для дітей джерелом інфекції є нещеплені дорослі, які можуть захворіти. Тому закликаю щеплюватися як дітей, так і дорослих.

 

У вакцинованих легший перебіг хвороби

Олена ГЕРАСИМЕНКО, експерт управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА з інфекційних захворювань:

- Якщо відчуваєте болі в горлі, є осиплість голосу, гавкаючий кашель, збільшені лімфовузли шиї, потрібно звернутися до сімейного лікаря. Він бере мазки і направляє їх в лабораторію. Якщо лікар побачить потребу, то скерує до лора і до інфекціоніста. Якщо лікар зразу поставить діагноз «дифтерія», такий хворий одразу госпіталізується в інфекційне відділення. Зараз у нас є 8 доз протидифтерійної сироватки. Цього достатньо для 2-3 хворих. В інфекційній лікарні є ізольовані палати. Крім того, ми пропонуємо обстежити всіх контактних осіб хворого – найближчих родичів – взяти мазки на визначення дифтерійної палички, і перевірити контингент з роботи і місця навчання. Хочу наголосити, що хворіють на дифтерію як нещеплені, так і щеплені. У щеплених дифтерія протікає набагато легше.

 

Рівень імунітету до дифтерії можна перевірити

Оксана ЧАЙЧУК, директор ДУ "Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України":

- Для того, щоб знати свій імунний статус, людина може звернутися в будь-яку сертифіковану лабораторію. Це можна зробити в тому чисті і в нашій лабораторії обласного лабораторного центру МОЗ України, за адресою вул. Острозького, 21А і визначити рівень свого імунітету до дифтерії.

Довідка

За 9 місяців 2019 року охоплення серед дітей профілактичними щепленнями вакциною проти дифтерії, правця та кашлюку (АКДП) становить:

* у віці до року – 69,4%,

* у віці 1 рік і старше – 95,5%,

* 18 місяців – 84,5%.

Охоплення профілактичними щепленнями вакциною проти дифтерії та правця (АДП) становить:

* у віці 6 років – 72,1%,

* у віці старше 6 років - 96,2%.

Охоплення профілактичними щепленнями вакциною проти дифтерії та правця, із зменшеним вмістом антигену (АДП-м) становить:

* у віці 7 років – 69,6%,

* у віці старше 7 років – 99,1%,

* 16 років – 72,1%,

* старше 16 років – 87,7%,

* дорослі – 67,8%.

 

Куди звертатися за щепленням

Зробити щеплення можна безкоштовно у свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Дорослі та діти можуть вакцинуватися в державних медзакладах, а також у приватних лікарнях та у лікарів-ФОП, які підписали договір з НСЗУ. Якщо лікар відмовляє вас від вакцинації, ви можете звернутися на «гарячу лінію» Національної служби здоров’я України за номером 1677 та повідомити, що вам перешкоджають у вашому праві на безкоштовну вакцинацію.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Петро Білецький

    Розкажу вам як це працює.
    1. Створюється інформаційний повід
    2. Фіксується декілька випадків захворювання
    3. Роздувається проблема в 100 разів
    4. Заганяється лікарство людям за бабки
    Якщо подивитись, то симптоми дифтерії і грипу ідентичні - як визначити що це саме дифтерія ?
  • гср

    "кто не курит и не пьет, тот здоровеньким помрет, а кто курит и пьет, тот здоровеньким не помрет"
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up