Молочницю повинна лікувати пара

Молочницю повинна лікувати пара

Медики кажуть, що кандидоз в наш час мають чотири з п’яти жінок, які звертаються до гінеколога. З одного боку лікарі зазначають, що не варто драматизувати ситуацію, а з іншого – не радять займатися самолікуванням, аби не зашкодити своєму здоров’ю

Молочниця час від часу виникає у дівчат і жінок. Був час, що запитання - що буде, коли не лікувати молочницю – було одним з найчастіших запитань, які видавав пошуковик Google.

З одного боку лікарі кажуть, що не варто драматизувати ситуацію, а з іншого – не радять займатися самолікуванням, аби не зашкодити своєму здоров’ю.

Молочниця – білі виділення, схожі на приготований сир, досить поширена проблема в жінок. Як тільки порушується нормальна мікрофлора організму, це «вилазить» жінці молочницею, пояснюють лікарі.

Відео дня

Взагалі молочниця - це дуже поширена проблема, вона зустрічається в чотирьох жінок з п’яти, які звертаються до гінекологів. Це жінки репродуктивного віку – 18-48 років. В старших жінок молочниця рідко зустрічається. На фоні зниження захисних сил організму гриби роду Сandida набувають патогенних властивостей і беруть гору.

Причин є кілька – це і зловживання антибіотиками, зниження опірності організму, банальні стреси – це все призводить до того, що в жінки виникає молочниця. Причиною можуть бути і певні стани чи захворювання, які знижують опірність організму, наприклад, цукровий діабет, брак вітамінів, вагітність.

- Молочниця, до речі, часто перебігає без симптомів, - зазначає кандидат меднаук, доцент кафедри акушерства та гінекології №2 медуніверситету Наталія Багній. – Зрештою, не кожне виділення свідчить власне про молочницю. Мають бути білі творожисті виділення.

Якщо молочниця з’явилася, то що з цим робити? Одразу бігти в аптеку за протигрибковими препаратами, чи все може пройти само? Чи справді нелікована молочниця призводить до запальних змін на шийці матки і навіть безпліддя?

Як з’ясувалося, зараз тактика медиків в цьому питанні дещо змінилася.

- Особливої небезпеки від молочниці немає. Наприклад, здала жінка мазок, там є грибки. Якщо в мазку просто є грибки роду Сandida, і жінку це не турбує, то лікувати такий стан не потрібно, - зазначає Наталія Багній.

Бо порушите нормальну мікрофлору піхви. Але за умови, що при цьому є в нормі кількість лейкоцитів, і в жінки немає запальних змін.

– Останнім часом в нас на цьому наголошують: немає симптомів - значить не лікуєш. Це колись давно була така установка, якщо молочниця – маєш призначати протигрибкові препарати. Зараз в нас тактика така, як в Європі. Нема клініки – не треба лікувати, бо навпаки зробиш шкоду, порушиш мікрофлору, - зазначає лікар.

Якщо ж є такі скарги, як відчуття свербіння, печія, зуд, болючість у вагіні, значні сернисті або, як кажуть, творожисті виділення – це такі клінічні ознаки молочниці - то її звичайно потрібно лікувати. Інакше приєднається вторинна флора і буде запальний процес у піхві.

- Може виникнути запальний процес стінок піхви, який називається кольпіт, може бути проблема по типу ендоцирвіциту – тобто запальні зміни на шийці матки, - пояснює акушер-гінеколог. - Такого терміну як ерозія зараз немає, є таке поняття як ектопія циліндричного епітелію. В нормі епітелій шийки має бути в каналі, його не має бути видно при огляді, а при ектопії він є на стінці шийки матки, яка доступна огляду дзеркалом.

Через молочницю такий стан не виникне. Від молочниці будуть цервіцити – запальні стани шийки.

- Але самій жінці неправильно самій себе лікувати, при будь-яких виділеннях правильно здати мазок, а потім призначати лікування, - наголошує лікар. - Бо виділення можуть бути різної етіології. Це можуть бути і нормальні виділення перед місячними. Якщо вони без запаху, прозорі, то і нічого робити не потрібно. Навіщо втручатися, навіщо приймати місцеві антибактеріальні препарати? Самолікуванням не займаємося.

Головне тут наголосити, що лікуватися потрібно парі, а не лише самій жінці, - наголошує лікар.

- Це основне, - каже Наталія Багній. – Грибки можуть передаватися статевим шляхом, тож жінка буде постійно заражатися грибками від партнера.

Зараз є багато протигрибкових препаратів, як місцевого застосування так і перорального.

Переважно лікування триває 7-10 днів.

Жінки часто запитують, чим краще робити гігієну – просто водою, чи дитячим милом, чи туалетним милом чи спеціальним гелем для інтимної гігієни.

- Я радила б використовувати гелі, до складу яких входить молочна кислота, тоді буде зберігатися кисле середовище в інтимній зоні жінки, а це потрібно для підтримання балансу мікрофлори, - радить лікар.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Читач29

    Зіткнулася з такою проблемою, як молочниця. До лікаря не пішла, пішла в аптеку, фармацевт порадили взяти Мастрелле флора плюс. І дійсно, після першого дня застосування неприємні відчуття вже практично пройшли і стало жити легше.
  • Елена Бойко

    Мене молочниця давно переслідує, рази три-чотири на рік точно лікувалася від неї. А тут змінила гінеколога і при черговому загостренні вона призначила мені курс "Мастрелле флора плюс". Не думала, що лікування виявиться таким простим, але водночас дієвим. Свербiж і печіння стали значно менше відчуватися вже після першої свічки, і з кожним днем ​​ставало все краще і краще. До кінця курсу про молочницю вже взагалі нічого не нагадувало.
  • Читач67

    Я вагінальними капсулами Мастрелле Флора плюс вилікувала молочницю. Не знаю, звідки раптом така напасть, але лікувати її треба було швидко та якісно, ​​бо трапилося це перед самою відпусткою. Ці таблетки за 7 днів усі вилікували, навіть комплекс препаратів не був потрібен. У відпустку поїхала здорова, усі симптоми молочниці пройшли.
  • Ирина Тарасенко

    Часті тврожнi виділення приносили багато дискомфорту і постійно бруднили білизну. Крім цього був ще свербіж постійний. Про Мастрелле Флора плюс дізналася вперше від гінеколога, коли прийшла до неї молочницею. Стала використовувати щодня ці вагінальні капсули і щоразу ситуація була все кращою, за підсумком вдалося позбутися молочниці.

keyboard_arrow_up