На одній капусті не вдасться гарно виглядати

На одній капусті не вдасться гарно виглядати

Для гарного вигляду і здоров'я потрібно їсти правильні продукти і висипатися. Доведено, що 50% хвороб негенетичного походження виникають через неправильне харчування

Своєрідних рейтингів продуктів є чимало. Магічними властивостями зробити нас красивими і здоровими їхні упорядники наділяють шпинат, авокадо, броколі, спаржу, яйця. Cаме в цих продуктах є вітамін Е, який дуже важливий для краси і молодості. З'ясувати, що ж із цього правда, а також розвіяти міфи про поширені продукти, допоможе дієтолог ДУ «Інституту серця» МОЗ України Наталія Суслова.

- Вітамін Е не є панацеєю для краси і здоров'я, сам він не чинить антиоксидантної, омолоджуючої дії, - наголошує Наталія Суслова. – До речі, у чистому вигляді при патраплянні в організм він викликає токсичну дію. 50% його після потраплання в організм перетворюється в токсичну форму, яка не менш шкідлива, ніж його відсутність. Вітамін Е повинен бути в комплексі з іншими вітамінами. Вітаміни С і бетакаротин «прикриють» негативну дію вітаміну Е.

Взагалі не варто виокремлювати собі якийсь один продукт, наголошує дієтолог. Наприклад, часто роблять акцент на якомусь одному овочі – помідорах чи якомусь виді капусти.

Відео дня

- На одній капусті не вдасться гарно виглядати, волосся і шкіра не матиме гарного вигляду, - пояснює дієтолог. - Натомість ви демонстуватимете лише виснаженість. Харчування повинне бути збалансованим. Не можна один продукт чи якийсь вітамін вважати порятунком від всіх проблем.

 

Очолює рейтинг м'ясо

Продуктом №1 дієтолог називає білок.

- Обирайте м'ясо нежирних сортів. Це дієтичне м’ясо птиці, кролика, - радить фахівець. – Білок потрібен для побудови структури шкіри.

Друга група продуктів – це олія, горіхи і риба жирних сортів. Ці продукти багаті на жирні кислоти, це теж структурні компоненти мембран наших клітин.

Третє – яйця. Це джерело лецитину, необхідного для гарного вигляду шкіри, волосся, нігтів. Четвертою групою будуть злакові, багаті на вітаміни групи В.

Далі – овочі та фрукти, багаті на клітковину. Це хороший природний сорбент, джерело вітамінів. Також ці продукти багаті на такі вітаміноподібні речовини  як біофлавоноїди, антиціани - мають антиоксидантні властивості, захищають шкіру від процесів передчасного старіння.

Шоста група продуктів – це ягоди. Вони багаті на вітаміни, мають фруктові кислоти і речовини, які за своїми функціями схожі на анаболічні гормони - допомагають формувати структуру шкіри, включають інші білки та амінокислоти у склад клітинних стінок.

Бобові – на сьомому місці. Вони багаті на фітоестрогени, клітковину. Також це і білок рослинного походження.

Наступний продукт – вода. Це перший детоксикант організму, бо розчиняє і виводить токсини. Вона потрібна для пружності і еластичності шкіри.

На дев'ятій позиції - кисломолочні продукти.

- Це пробіотики, це злагоджена робота шлунково-кишкового тракту, - пояснює Наталія Суслова. - Адже в кишечнику синтезуються вітаміни групи В, виробляються речовини, які володіють імунною пам’яттю, покращують імунний захист нашого організму. Шкіра - дзеркало організму, яка відображає стан кишківника. Якщо там порядок, якщо є баланс, відповідно наш вигляд теж буде здоровим.

І останнє – морепродукти. Вони багаті на цинк, фосфор, магній. І це також і білок. Він цього залежить гарна структура волосся, нігтів, шкіри – усе це сполучна тканина, в основі якої лежить білок, підкреслює дієтолог.

 

Їжа – на першому місці

Головні пріоритети для здоров'я і краси – фізична активність, сон, відсутність шкідливих звичок, гарний настрій, та їжа буде на першому місці, наголошує лікар. Це те, що впливає на нашу імунну систему, на наш настрій, нашу працездатність, психоемоційний стан. Достатня кількість їжі здорової їжі дасть достатню кількість енергії, можливість повноцінної і спокійної роботи нервової системи, взагалі дає працездатність.

- В основі розвитку всіх захворювань лежить неправильне харчування, - підкреслює дієтолог Наталія Суслова. - 50% захворювань з негенетичною основою спровоковані власне неправильним харчуванням або порушенням в галузі харчування. В нас є генетична пам'ять на продукти. Якщо у вас вона ще не проявляється у вираженому негативному впливі, то в майбутньому поколінні це проявляється приблизно на 25%. На генетичному рівні ви передаєте велику кількість інформації, яку умовно кажучи, взяли з тарілки.

Сон теж можна додати до переліку найважливіших речей для краси і здоров’я. Бо під час сну синтезуються гормони. Сон забезпечує включення потрібних речовин в загальний їх обмін. Власне від достатнього сну залежить своєчасне вироблення гормонів, їх правильне включення в загальні процеси обміну.

Довідка

Що має бути на вашій тарілці

Обираючи, що їсти, дотримуйтеся правильного співвідношення білків, жирів і вуглеводів. Візьміть стандартну тарілку, діаметром 22 см.  

* Половину тарілки заповніть овочами, що не містять крохмаль, наприклад, капустою, огірками, морквою, помідорами чи перцем.

* Чверть тарілки заповніть нежирним м’ясом, наприклад, курятиною, рибою чи іншими продуктами, які є джерелом білка.

* Четвертину, що залишилася, заповніть крохмаловмісними продуктами, наприклад, кукурудзою, горохом, відвареною в мундирі картоплею, рисом чи гречкою.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up