На Тернопільщині різниця між рівнем погашення електронних рецептів у місті і селі разюча — голова НСЗУ

На Тернопільщині різниця між рівнем погашення електронних рецептів у місті і селі разюча — голова НСЗУ
У Тернополі з журналістами зустрілася Голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак. Фото пресслужба НСЗУ

Майже 400 аптек на Тернопільщині працюють за програмою «Доступні ліки».

 

У Тернопільській області минулого року було виписано близько 502 тисяч електронних рецептів на «Доступні ліки». За погашеними рецептами аптеки області отримали майже 33 млн грн від НСЗУ.

Про це йдеться у прес-релізі НСЗУ.

Станом на середину січня у Тернопільській області 393 аптеки є учасницями програми.В області середній показник по країні відстані від місця надання первинної медичної допомоги до найближчої аптеки-учасниці програми «Доступні ліки».

Відео дня

«Важливо, щоб кожен українець, який потребує ліків за програмою реімбурсації, знав про таку можливість та міг отримати ліки недалеко від дому. У 2023 році мешканцями Тернопільщини погашено 428 тисяч е-рецептів із 502-ох тисяч виписаних, тобто 85%. Це середній показник серед усіх областей, та це означає, що 15% рецептів залишились непогашеними», —  зазначає Голова НСЗУ Наталія Гусак.

Які ліки можна отримати безоплатно або з доплатою

Наразі за програмою реімбурсації «Доступні ліки» можна отримати медичні препарати від:

У серпні 2023 року список поповнили знеболювальні для паліативних хворих. З жовтня додані тест-смужки для визначення рівня глюкози у крові.

«Попри воєнний стан, програма реімбурсації продовжує розширюватись. Загалом у переліку наразі понад 500 найменувань препаратів. Ми готові забезпечити потреби всіх українців, яким необхідні ліки», — зазначила Голова НСЗУ Наталія Гусак.

Як у місті і селі

Різниця між рівнем погашення рецептів у міській та сільській місцевості разюча, зазначила пані Гусак. Дані свідчать, що велика кількість жителів сіл їздять у аптеки до більших міст за ліками, а частина мешканців не отримує ліки взагалі. Так, у містах Тернопільщини було погашено більше рецептів, ніж виписано – 107%. У селищах міського типу рівень погашення – 89%. Водночас у селах області погашено всього 12% рецептів. Тобто зі 102-ох тисяч виписаних електронних рецептів, жителі сіл Тернопільської області отримали ліки на місцях всього за 12-ма тисячами рецептів. 

Задля розширення доступності програми реімбурсації «Доступні ліки» для пацієнтів  необхідна  тісна взаємодія Національної служби здоров'я України з місцевою владою. Зокрема це аналіз наявної на місцях аптечної мережі у співвідношенні з кількістю жителів громад, стимулювання аптек доєднуватися до програми, розв’язання проблем транспортного сполучення з населеними пунктами, де є аптеки з «Доступними ліками». Також необхідно покращувати інформування пацієнтів про можливості й переваги програми «Доступні ліки».

Як отримати ліки

Для того, щоб отримати препарати за програмою реімбурсації «Доступні ліки», потрібно отримати електронний рецепт від лікаря. Залежно від захворювання, рецепти виписують лікарі різного профілю: 

Для отримання електронного рецепта потрібно записатися на прийом до лікаря первинної медичної допомоги (педіатра, терапевта, сімейного лікаря). Залежно від захворювання, лікар випише рецепт або направить до вузького спеціаліста. Далі пацієнт отримує SMS-повідомлення на свій мобільний номер з таким текстом: «Ваш рецепт: ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ. Код підтвердження: ХХХХ». Також пацієнт може попросити лікаря надати інформаційну довідку, яка буде містити номер рецепта, код підтвердження та інформацію про лікарський засіб. Інформаційна довідка не є електронним рецептом та має лише інформаційний характер.

Термін дії рецепта 30 днів.

Щоб отримати ліки необхідно звернутися до однієї з аптек, яка бере участь у державній програмі реімбурсації. Всі аптеки, які приєдналися до програми, мають наліпку «Доступні ліки» або «Інсуліни».  

                      

В аптеці потрібно повідомити 16-значний номер та код електронного рецепта або пред’явити інформаційну довідку. 

Довідка
Дізнатися, де найближча аптека з необхідними ліками можна:
  • зателефонувавши на гарячу лінію НСЗУ за номером 16-77 у робочі дні з 9:00 до 18:00 (понеділок-четвер) та з 9:00 до 16:45 (у п’ятницю);
  • через чат-бот «Спитай Гриця».

Деякі лікарі не кажуть пацієнтам про безоплатні ліки, — голова НСЗУ Наталія Гусак

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Сергій Лотоцький

    Про що ви говорите!!!! 80%а то і 90цих медикаментів це просто непотріб!!!!! Подивітся лише скільки їх назв є!!!! А в людини стільки органів не має як цих медикаментів....Контролю 00000... Реклама за рекламою і що кому що помогло???? Кому....Видно по смертності українців зразу.... Міністерство охорони здоров'я це просто часна контора яка просто гребе гроші а на людей їм наплювати....Доступний сир лише в мишоловці і то раз.....

    Nin Ja reply Сергій Лотоцький

    100%. Людей мають за повних дебілів і сцуть в вуха всяким брєдом.

keyboard_arrow_up