Деякі лікарі не кажуть пацієнтам про безоплатні ліки, — голова НСЗУ Наталія Гусак

Деякі лікарі не кажуть пацієнтам про безоплатні ліки, — голова НСЗУ Наталія Гусак

Голова НСЗУ Наталія Гусак завітала у Тернопіль 26 січня. 

У Тернопіль з робочим візитом прибула голова Національної служби здоров'я України Наталія Гусак. Вона розповіла, що є чимало проблем, з якими зіштовхуються пацієнти, які можуть отримувати доступні ліки. 

– Існує проблема, що керівники громад та лікарі не проводять достатньо роботи з інформуванням населення про цю програму. Вона дозволяє людям з хронічними захворюваннями, які мають вживати певні ліки для підтримання свого здоров’я або лікування, отримувати їх безкоштовно або з частковою оплатою. Пенсіонери з пенсією 2000 гривень не можуть собі дозволити купувати такі препарати і при цьому навіть не знають, що існує така програма, оскільки їх не проінформували про це.

Відео дня

Також у НСЗУ кажуть – іноді сімейні лікарі призначають препарати, які можна було б отримати безкоштовно, без електронного направлення і пацієнтам доводиться їх купувати за власні кошти.

– Я не знаю, як це назвати і чому так відбувається – чи це байдужсть, чи це безвідповідальність лікаря. До нас навіть надходять звернення, що деякі лікарі можуть вимагати гроші за електронний рецепт на отримання доступних ліків. Це неприпустимо. 

Якщо лікар вимагає гроші за електронний рецепт на отримання доступних ліків – одразу повідомляйте про це Національну службу здоров’я України за номером 16-77, – каже Наталія Гусак. Також, варто повідомляти на гарячу лінію факти вимагань коштів за послуги, ліки та аналізи, які у лікарні мали б робити безкоштовно.

Повний перелік усіх лікарських засобів можна переглянути на сайті МОЗ У таблиці наведено понад 450 препаратів. У останній колонці «Сума доплати за упаковку» вказано, скільки коштів потрібно заплатити за той чи інший препарат. Решту вартості аптеці відшкодовують з держбюджету. 

Журналісти «20 хвилин» створили інтерактивну карту аптек міста, де можна отримати препарати по державній програмі. Переглянути її можна за посиланям. Окрім адрес аптек, ми вказали також контактні телефони для уточнення про наявність потрібних препаратів, а також категорії ліків, які є у конкретних закладах.

Чи отримували ви «доступні ліки»? Чи виникали у вас проблеми з цим? Пишіть у коментарях!  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (17)
  • Tetyana Baranovich

    У світі ,там де не приватні лікарні і поліклініки висить табличка МОЗ.Значить усе безоплатно має бути,тобто лікарсткі послуги і т.д.Якщо держава оплачує лікарю зарплату,а послуги платні то звільняти таких лікарів. Хай відкриває собі приватну клініку.
  • Наталя Лугова

    Ці безплатні ліки лікарі продають зі знижкою, -хочете беріть, не хочете, як хочете.
  • Olga Komunitska

    ЛІКИ Є АЛЕ НЕ ДЛЯ ПРОСТИХ ЛЮДЕЙ. У ЗБОРІВСЬКЛМУ РАЙОНІ І ЗАЛОЗЦЯХ ПАЦІЄНТАМ ВИДАЮТЬ І ВІД НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ І БАГАТО ІНЬШИЗ. А В ТЕРНОПОЛІ ЯК ЗАПИТАЄШ ТО ЛІКАРІ РОБЛЯТЬ ВЕЛИКІ І ЗДИВОВАНІ ОЧІ
  • Оксана Глухан Храпко

    І знову людей шокуєте своїми дописами.Які безоплатні ліки?Ви напевно про єналапріл від тиску який найдешевший в аптеках і то ще треба доплатити в аптеці коли дають як ви кажете бозплатно.А лікарі які вже давно на заслуженій пенсії продовжують дальше працювати навіть після перенесених ними інсультів і ще беруться оперувати пацієнтів не встановивши попередньо правильний діагноз,На які жертви готові лікарі лиш би грошенят побільше здерти.(звичайно не всі) пишу бо мала недавно таку пригоду.

keyboard_arrow_up