На які ліки з 1-го квітня буде потрібен рецепт: роз’яснення МОЗ

На які ліки з 1-го квітня буде потрібен рецепт: роз’яснення МОЗ
  • З квітня 2023 року більшість препаратів в Україні відпускатиметься за рецептами.
  • Які ж ліки є рецептурними, а які залишаться у вільному продажі?

Рецептурними в нашій країні є 60% медичних препаратів. Саме на них з 1-го квітня і вимагатимуть рецепт в аптеках. Всі інші ліки, які не потребують обов’язкового призначення лікарем, як і раніше, можна буде вільно придбати.

Як же дізнатися, на які ліки потрібен рецепт – розповідають в Тернопільській ОДА з посиланням на МОЗ.

У МОЗ зазначають, що зміни з 1-го квітня зовсім не означають, що на всі ліки тепер буде потрібен рецепт.

Відео дня

ЯКІ ЛІКИ Є РЕЦЕПТУРНИМИ?

Рецептурні ліки – лікарські засоби, які підлягають відпуску виключно за призначенням лікаря та призначаються на спеціальних рецептурних бланках.

Цей перелік може включати зокрема:

  • антибіотики;
  • протисудомні засоби;
  • гормональні препарати (у тому числі й протизаплідні);
  • препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб;
  • деякі антигельмінтні препарати;
  • деякі антигістамінні засоби;
  • кроворозріджуючі препарати;
  • антидепресанти, нейролептики та релаксанти;
  • стероїдні лікарські засоби;
  • деякі ліки проти болю, кашлю, заспокійливі.

Медики вважають, що застосування цих препаратів несе підвищений ризик. Неправильне їх вживання може спричинити виникнення серйозних побічних ефектів. До таких лікарських засобів також препарати, прийом яких передбачає регулярний моніторинг показників стану здоровʼя пацієнта та корекцію плану лікування. Саме тому призначати їх має тільки лікар.

ЯК ДІЗНАТИСЯ, ЧИ Є КОНКРЕТНИЙ ЛІКАРСЬКИЙ ЗАСІБ РЕЦЕПТУРНИМ?

Для цього достатньо перевірити інструкцію лікарського засобу. Знайти інструкцію потрібного препарату ви можете, скориставшись сервісами онлайн-аптек, або ж сайтом Державного реєстру лікарських засобів України.

Для цього необхідно:

У пошуковому рядку ввести назву лікарського засобу або його міжнародну непатентовану назву (іншими словами – діючу речовину).

Відкрити реєстраційне посвідчення відповідного лікарського засобу (крайня ліва колонка в таблиці).

У профілі лікарського засобу знайти рядок «Умови відпуску». 

Якщо в інструкції зазначено «За рецептом», для відпуску такого лікарського засобу в аптеці потрібен рецепт від лікаря.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО Я ПРИЙМАЮ РЕЦЕПТУРНИЙ ЛІКАРСЬКИЙ ПРЕПАРАТ НА РЕГУЛЯРНІЙ ОСНОВІ?

Безумовною перевагою е-рецепта є те, що на відміну від паперового рецепта, вам не потрібно щоразу звертатися до лікаря на прийом для того, щоби отримати рецепт на ліки. Це можна буде зробити дистанційно.

Повторний електронний рецепт на ліки можна буде отримати дистанційно, якщо ваше лікування є тривалим, ви маєте хронічне захворювання або якщо вам потрібно продовжити курс лікування. 

Для цього в системі обовʼязково має бути зафіксований діагноз та перше призначення від вашого лікуючого лікаря. Так призначення ліків завжди будуть доступні у вашому смартфоні.

Саме тому важливо завчасно перевірити інструкцію лікарських засобів, які ви вживаєте, та у разі якщо вони рецептурні – подбати про отримання відповідного рецепта у свого лікаря для того, щоб надалі зручно та безперешкодно придбати ліки в аптеці.

У МОЗ також розвінчали міфи, які зараз ширяться суспільством у зв’язку зі змінами.

Багато ВПО не зможуть отримати ліки, оскільки втратили доступ до своїх сімейних лікарів?

Для отримання електронного рецепта не потрібно мати декларацію з сімейним лікарем. Виписати рецепт на рецептурний препарат зможе будь-який лікар, який відповідає за ваше лікування – хірург, терапевт, кардіолог чи онколог.

Тепер неможливо буде отримати ліки, оскільки запис до лікаря на декілька днів вперед?

Якщо ви відчуваєте погіршення самопочуття, обовʼязково зверніться до лікаря. Лікар зможе оцінити стан вашого здоровʼя, провести клінічну діагностику та призначити лікування, яке буде ефективним та безпечним для вас. А всі повторні рецепти на потрібні ліки ви зможете отримати дистанційно. У разі екстрених ситуацій також пацієнт може викликати бригаду швидкої медичної допомоги. Не уникайте та не відкладайте лікування!

Лікарі призначатимуть лише дороговартісні ліки

Насправді електронний рецепт не містить торгових назв препаратів, а лише міжнародну непатентовану назву, іншими словами – діючу речовину. Так ви зможете самостійно прийняти рішення щодо бренду лікарського засобу з відповідною речовиною, відповідно до свого бюджету. Ні лікар, ні фармацевт не зможе вплинути на ваш вибір.

З 1-го квітня буде неможливо придбати ліки проти тиску/алергії/знеболювальні засоби без рецепта

Якщо цей препарат відповідно до інструкції підлягає відпуску виключно за рецептом лікаря, у такому випадку дійсно потрібен рецепт. Однак, це не нова норма, МОЗ не змінює правила відпуску лікарських засобів. При цьому ви завжди можете отримати рекомендацію від фармацевта щодо безрецептурних аналогів зазначених ліків, а ще краще – звернутися до лікаря, який призначить вам ефективне лікування.

Навіть звичайний етиловий спирт стане недоступним без рецепта?

Дійсно, існують певні обмеження на відпуск спиртових розчинів. Проте в асортименті аптек можна знайти упаковки, які не підлягають відпуску за рецептом. Є доступні опції в іншому обʼємі, або ж є інші антисептичні засоби, які можна вільно купити аптеці.

Комбіновані оральні контрацептиви та контрацептиви екстреного застосування теж будуть за рецептом?

Здебільшого всі гормоновмісні лікарські засоби є рецептурними у багатьох країнах світу, оскільки можуть мати серйозний влив на здоровʼя та самопочуття жінки. Саме тому їх застосування має контролюватися медичним спеціалістом. Ця норма не є новою і є поширеною світовою практикою. У разі тривалого прийому КОК лікар може виписувати рецепт на ліки дистанційно, це суттєво спростить процес призначення.

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» повідомляли, що 1-го квітня ліки в Україні відупскатимуться на електронним рецептом. Ми пояснювали як його отримати і скористатись.

 

Читайте також:

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Galina Klimchuk

    Дебіли в МОЗ і дебіли  ті хто придумує  маразматичні  закони!
  • Ольга Романська

    Підвищений ризик то наша долбана влада а не ліки. Як вони дебіли собі уявляють табл. від тиску по рецепту , як вони інколи потрібні вже .
  • Ірина Кальмук

    Але ліки буде виписувати не терапевт, а напевно спеціаліст. І на це потрібно місяць чекати. І почнуть померати люди. Вже і так є, бо щоб попасти до лікаря чекаєш місяць. А не всі мають змогу піти в приватну кліг
  • Оксана Бабій

    Маразм...Останнім часом до лікаря щоб потрапити не завжди можна записатися, отже і не зможеш вчасно отримати рецепт і ліки!!!  Скільки іще буде експериментів на населенні??? Хто буде відповідати за чергові смерті??? Вам мало війни???

    Олександра Бенько reply Оксана Бабій

    Оксана Бабій  Та це спеціально так роблять, щоби люди повівмирували,,,Тому то треба місяць чекати, щоб попасти на прийом до лікаря,а хвороба то прогресує??? Вже сами не знають як знущатися таж тим згорьованим від війни народом,,,

keyboard_arrow_up