Які медикаменти для тернополян безкоштовні? Пояснюємо, як працює програма «Доступні ліки»

Які медикаменти для тернополян безкоштовні? Пояснюємо, як працює програма «Доступні ліки»
  • Програма «Доступні ліки» діє в Україні ще з 2017 року. Через неї можна отримати медикаменти безоплатно або зі значною знижкою.
  • За період війни НСЗУ дещо оновила перелік препаратів, які входять у програму. Та чи змінився алгоритм їх отримання?
  • Ми дізнались, де можна одержати чи купити «Доступні ліки» у Тернополі. Як це зробити? Скільки рецептів за програмою «погасили» в області за рік повномасштабного наступу?
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Скористатись програмою реімбурсації можуть тернополяни та жителі області, які страждають від низки захворювань – серцево-судинних, діабетів, хвороб дихальних шляхів, мають ослаблений внаслідок лікування чи операції імунітет тощо. Аби отримати ліки, слід укласти декларацію з лікарем. Та у деяких випадках це не обов’язково. Вартість медикаментів повністю або частково оплачує держава. Відшкодування відбувається за принципом «гроші йдуть за пацієнтом в аптеку». А ще на період воєнного стану крім електронних рецептів дозволено використовувати й паперові. Про усі нюанси «Доступних ліків» розповідаємо, бо програма користується попитом у Тернополі.

Від пресслужби Департаменту охорони здоров’я Тернопільської обласної державної адміністрації розповіли, що від початку повномасштабної війни в області «погасили» орієнтовно 375 519 рецептів.

– Препарати у рамках програми виписували для лікування хвороби Паркінсона, хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів (бронхіальної астми), лікування епілепсії, розладів поведінки та психіки, лікування нецукрового діабету та діабету 1 і 2 типу, профілактики інфарктів та інсультів тощо. Найбільше рецептів «погасили» на ліки проти серцево-судинних захворювань. Таких було близько 200 тисяч, тобто понад 53% від загальної кількості. Рецепт на доступні ліки мешканці області можуть отримати у сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. А забрати їх можна в аптеках, які мають договір з НСЗУ. Зазвичай на закладах пише, що тут є шанс купити чи взяти «Доступні ліки». Також дізнатись, які аптеки в області уклали договір з НСЗУ, можна у свого сімейного лікаря, – додають від Департаменту.

Відео дня

Які ліки є безоплатними

За інформацією на офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я України, раніше (станом на листопад 2022 року) за програмою «Доступні ліки» відшкодовувались (безоплатно чи з доплатою) препарати проти серцево-судинних хвороб, для профілактики інсультів й інфарктів, проти цукрового діабету І типу (інсулін) та діабету ІІ типу, а також нецукрового діабету, для лікування хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів, крім того – розладів психіки, поведінки, епілепсії, хвороби Паркінсона. Ці категорії захворювань не випадкові, адже саме вони найдужче впливають на показники смертності населення, суттєво знижують якість життя людей та ефективно лікуються на амбулаторному рівні.  

Реєстр препаратів, які підлягають реімбурсації, стабільно оновлюють двічі на рік. Перелік ліків є у вільному доступі на сайті МОЗ та містить інформацію для пацієнтів про торгову назву ліків, діючу речовину, форму випуску, дозування, кількість в упаковці і тип відшкодування (чи їх видають безоплатно, чи з доплатою із зазначенням коштів, які треба оплатити в аптеці). З 27 лютого 2023 року від Міністерства охорони здоров’я оновили Реєстр лікарських засобів, які можна отримати за програмою «Доступні ліки». Станом на березень 2023 року до нього входять 486 засобів. Серед них:

  • дев’ять комбінованих лікарських засобів, сім з яких безплатні;
  • 72 препарати групи інсуліну (з них 45 медикаментів – повністю безоплатні для населення);
  • 405 інших препаратів (з них 126 – безплатні, ще сто вимагають доплати у межах 50 гривень).

До розширеного Реєстру включили лікарські засоби, які потрібні людям у посттрансплантаційному періоді та для пацієнтів з імуносупресією — ослаблення імунітету після трансплантації органів, при лікуванні аутоімунних хвороб тощо. Загалом до програми входить 21 імуносупресивний лікарський засіб. З них п’ятнадцять є безоплатними, шість – передбачають часткову доплату. Крім того, на сайті НЗСУ обіцяють, що з серпня до 31 грудня 2023 року доступними стануть медикаменти для амбулаторного лікування паліативних хворих, а ще прилади для визначення рівня глюкози у крові. 

Алгоритм дій, як отримати препарати

Вам слід здійснити всього чотири простих кроки:

  1. Звернутись до лікаря (терапевта, педіатра або сімейного лікаря), з яким уклали декларацію.
  2. Фахівець має виписати рецепт на отримання препаратів за держпрограмою «Доступні ліки».
  3. Завітати до аптеки, яка має у приміщенні спеціальну позначку «Тут є Доступні ліки». 
  4. Отримати необхідні вам медикаменти безоплатно або з частковою доплатою за е-рецептом. 

Як отримати електронний рецепт на «Доступні ліки»?

Пацієнт повинен записатись і потрапити на прийом до свого лікаря, з яким заздалегідь уклав декларацію. Якщо ви ще не зробили це, поспішіть. Важливо: на час війни для внутрішньо переміщених осіб не обов’язково підписувати декларацію, щоб отримати «Доступні ліки».

Ще один виняток: при хронічному чи затяжному захворюванні у пацієнта чи необхідності продовжити лікування за попередньо встановленим діагнозом, лікар має право виписати рецепт без особистого прийому людини. Тобто, ви можете зателефонувати йому, написати на месенджер чи «електронку» – залежно від того, який спосіб зв’язку погодили.

Оскільки на період воєнного стану МОЗ спільно з Національною службою здоров’я України та Урядом максимально спростили отримання препаратів, лікар може виписати вам як паперовий, так й електронний рецепт. З ним ви аналогічно можете звернутись до будь-якої аптеки і одержати необхідні медикаменти у рамках програми реімбурсації.

Яку інформацію має містити рецепт для «Доступні ліки»?

Ваш номер мобільного телефону, зазначений в декларації, має бути актуальним, коли лікар виписує рецепт. Адже на нього надійде СМС з унікальним номером рецепта, а ще кодом підтвердження для отримання ліків. Перший складатиметься з 16 цифр, другий – з п’яти.

Людям, які не користуються телефоном (зокрема, старшим громадянам), лікар може надрукувати електронний рецепт у вигляді пам’ятки, що містить номер і код підтвердження, дані про виписані препарати та спосіб їх застосування.

Де можна отримати ліки

Пацієнт має змогу отримати ліки за електронним чи паперовим рецептом у будь-якій аптеці, яка має договір з НСЗУ – без прив'язки до місцевості, де вам видали рецепт, чи місця вашого проживання. Це спрощує процедуру для переселенців, які знайшли прихисток на Тернопільщині.

Знайти аптеку, яка відпускає «Доступні ліки», можна на «Електронній карті аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів». Для зручності у фільтрах ліворуч відсортуйте область місця випуску препаратів, населений пункт, тип аптечного закладу, відразу оберіть ліки, яких потребуєте. Карта автоматично видасть список аптек, у яких наявний конкретний препарат. Вам відразу покаже адресу закладу, власника, контакти, за якими можна попередньо зв’язатись із провізором, а ще кількість погашених рецептів за останній рік. Бажано обирати аптеки, які відпускали «Доступні ліки» впродовж останніх 7 днів!

За даними дашборду, станом на 13 березня 2023 року у місті Тернополі всього є 127 місць відпуску лікарських засобів за рецептами у рамках програми, а в області – 350 (аптек й аптечних пунктів).

Знайти аптеку з «Доступними ліками» допоможуть і працівники контакт-центру НСЗУ. З ними можна зв’язатись за номером: 16-77. А для тих, хто полюбляє соцмережі, більше інформації про програму міститься у чат-боті «Спитай Гриця». Сервіс розповість, де отримати ліки кожному жителю села чи міста і на які безкоштовні (чи із доплатою) медикаменти можна розраховувати.

Як забрати свої медикаменти

В аптеці ви маєте повідомити фармацевту 16-значний номер рецепта будь-яким доступним шляхом: надиктувати, показати надруковану інформаційну пам’ятку, дисплей смартфона із повідомленням, яке на нього надійшло тощо. Вам запропонують наявні лікарські засоби на вибір – безоплатні або з доплатою. Переконайтесь, що перед вами точно те торговельне найменування лікарського засобу і виробництва, яке потрібне. У разі, якщо вас усе влаштовує, назвіть працівнику аптечного закладу код підтвердження, здійсніть доплату (якщо є необхідність) та заберіть свої ліки. 

Як бути, якщо в аптеці закінчились безоплатні ліки, або ті, що відшкодовуються державою? Можна зачекати, поки вони надійдуть у заклад, до якого ви звернулись, або піти в іншу аптеку, або обрати взагалі іншу торгову марку та доплатити різницю, якщо не бажаєте витрачати час. Варто знати, що держава компенсує вартість найдешевших лікарських засобів, які подали заявку на участь у програмі «Доступні ліки». Це не обов’язково тільки препарати українського виробництва, адже є й закордонні.

Опитування

А Ви мали досвід користування державною програмою «Доступні ліки»?

Довідка. Програма реімбурсації «Доступні ліки» стартувала у квітні 2017 року з ініціативи Уряду. Спершу отримати безкоштовні препарати (або з незначною доплатою) могли лише пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою чи діабетом II типу. З 1 квітня 2019 року НСЗУ адмініструвала новий етап програми і почала відшкодовувати аптекам вартість ліків, відпущених людям за рецептом. «Доступні ліки» постійно розширюються новими препаратами. Це дозволяє зменшити фінансове навантаження на покупців і зробити медицину більш доступною.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up