Доступні ліки в Тернополі: де можна отримати. Інтерактивна карта аптек

Доступні ліки в Тернополі: де можна отримати. Інтерактивна карта аптек

Тернополяни можуть отримувати певні ліки безкоштовно або лише за частину вартості по програмі «Доступні ліки». Журналісти «20 хвилин» створили інтерактивну карту аптек міста, де діє ця програма та дізналися, які типи препаратів доступні. Хто та як може отримати безкоштовні ліки? Про це у матеріалі!

Програму «Доступних ліків» почала працювати в Україні з 2017 року. З 2019 року ліки можна отримати безкоштовно або з частковою оплатою у аптеках маючи електронний рецепт

Які ліки можна отримати

У Міністерстві охорони здоров’я України повідомляють, що по програмі відшкодовується (безоплатно або з доплатою) вартість препаратів:

  • Проти серцево-судинних хвороб;
  • Для профілактики інсультів та інфарктів;
  • Проти нецукрового діабету та цукрового діабету І типу (інсулін) та діабету ІІ типу;
  • Для лікування хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів; розладів психіки, поведінки, а також епілепсії;
  • Для лікування хвороби Паркінсона.

Повний перелік усіх лікарських засобів можна переглянути на сайті МОЗ У таблиці наведено понад 450 препаратів. У останній колонці «Сума доплати за упаковку» вказано, скільки коштів потрібно заплатити за той чи інший препарат. Решту вартості аптеці відшкодовують з держбюджету.  

Відео дня

Журналісти «20 хвилин» проаналізували дані Національної служби здоров’я України. Наразі у Тернополі є 133 пункти відпуску препаратів по програмі «Доступні ліки».

Серед усіх аптек за останній рік найбільше електронних рецептів погашено у Тернопільській обласній міжлікарняній аптеці №126 на вулиці Купчинського, 14 – це понад 12 360 електронних рецептів.

На другому місці по кількості виданих ліків за електронним рецептом аптека №4 на вул. Митрополита Шептицького, 2. Там погасили понад 6070 рецептів за рік.

На третьому місці аптека №78 на вулиці Руській, 19. Там видали доступні ліки по 4602 рецептам.

На інтерактивній карті ми вказали адреси усіх аптек Тернополя, де діє програма доступних ліків. Натиснувши на позначку ви зможете побачити перелік типів препаратів, які можна отримати чи придбати. Також можна дізнатися номер телефону аптеки, щоб дізнатися про наявність потрібних вам препаратів.

Зі 133 аптек у 111 можна отримати інсулін. Імуносупресивні лікарські засоби (для штучного пригнічення імунітету) доступні у 104 аптеках.

Лише у чотирьох аптеках міста доступні опіоїдні анальгетики.

Наркотичні та психотропні препарати доступні у трьох аптечних пунктах. Як свідчать дані Національної служби здоров’я України, це Тернопільска обласна комунальна міжлікарняна аптека №126 на вул. Тролейбусній, 14, аптека №1 на вулиці Клінічній, 1 та аптека №168 на вулиці Бродівській, 5.

Але наркотичні та психотропні засоби на пільгових умовах доступні в аптеці №1 на Клінічній та аптеці №168 на Бродівській. 

На інфографіці можна переглянути кількість аптек Тернополя, у яких доступні певні категорії лікарських препаратів.

Як отримати електронний рецепт

Для того щоб отримати доступні ліки потрібно звернутися до свого сімейного лікаря, який має виписати електронний рецепт.

На мобільний телефон пацієнта приходить СМС з унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці. Також цей код лікар може роздрукувати цей код для пацієнта або виписати паперовий рецепт.

В аптеці, де діє програма «Доступні ліки» потрібно вказати фармацевту номер рецепту. Якщо ліки є в наявності – треба назвати код підтвердження. Тоді ви зможете отримати ліки.

Чи користувались ви програмою «Доступні ліки»? Напишіть про власний досвід!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (17)
  • Маргарита Дудка

    Я постійно користуючись цією програмою де яки ліки отримую безкоштовно а де яки за 50 відсотків
  • Марі

    Навіть коли дають рецепт,  то в тих аптеках,  де він діє, часткова оплата виходить дорожча або така сама, як заброньовані ліки через сайт без рецепту. 😣
  • Galya😊

    А нащо казати як можна на тому заробляти 😨😨😨
  • Natalia

    Деякі лікарі, це які??? Ні один лікар не скаже про безкоштовні ліки....не вигідно їм роздавати- просто так! Це не та держава, щоб робилось хоть щось для людей, в ній все проти людей!

keyboard_arrow_up