Наступна хвиля грипу та ГРВІ буде в кінці січня та на початку лютого

Наступна хвиля грипу та ГРВІ буде в кінці січня та на початку лютого
  • Теперішня епідемія грипу значно слабша ніж та, що була в Україні у 2009-2010 роках, зазначають фахівці.
  • Вакцини в аптеках є, ліками швидка забезпечена, інфекційна лікарня підготована, кількість хворих не зростає, зазначає влада

 

На Тернопільщині епідемія грипу та ГРВІ не є критичною і носить виключно сезонний характер. Кількість хворих зменшується - за перший тиждень нового року захворіло на 40,5% менше, ніж станом на останній тиждень 2016 року. Найважливішим є те, що летальних випадків, пов’язаних з цими хворобами не зафіксовано.

«Ситуація із розповсюдженням гострих респіраторних вірусних захворювань та ГРИПу в області — контрольована. Це завдяки ефективним заходам, які ми впровадили в медичних закладах Тернопільщини. Торік, у грудні, ми провели засідання техногенної протиепідемічної комісії, де прийняли відповідні рішення задля випередження захворюваностей, які були прогнозовані нашими спеціалістами, у епідеміологічний період цього року. Також, ми очікуємо наступну хвилю захворюваності на ГРВІ та грип в кінці січня та на початку лютого, відповідно профілактичні заходи в цей час посилюватимуться», — зазначає начальник управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА Володимир Богайчук.

З метою координації дій та попередження ускладнення ситуації з поширенням інфекційних хвороб за участю керівництва області та експертів медичної спільноти відбулася спеціальна нарада, повідомляє прес-служба УОЗ ТОДА.
«Ми зробили все для того, щоб лікування інфекційних хвороб пацієнтів Тернопільської області відповідало вищому рівню. Капітально відремонтована інфекційна лікарня, з держбюжету для цього було виділено понад 8 млн грн. Сьогодні ми забезпечені належними умовами для лікування інфекційних хворих. Другий етап — це максимальна координація дій органів державної влади та місцевого самоврядування на максимальне запобігання поширення захворюваності на ГРВІ та грип на території області. Вчасно проводитимуться санітарно-епідеміологічні заходи і карантин. Ми мали вже негативний досвід, коли техногенна комісія вирішили впровадити у школах області карантин, проте органи місцевого самоврядування — прийняли інше рішення. Внаслідок цього епідемія охопила багато шкіл Тернопільської області, — повідомляє голова Тернопільської ОДА Степан Барна. — Ми відпрацювали повний склад медикаментозного забезпечення обласної швидкої допомоги, кожна карета якої повинна бути стовідсотково забезпечена лікарськими засобами першої необхідності. Також на часі — профілактика, інформаційна кампанія, яка має проводитися закладами охорони здоров’я області».

Відео дня

За словами медиків, зараз у Тернопільській області невідомих штамів вірусу грипу немає. Епідеміологічна ситуація цілком контрольована.

«Зараз в Україні переважно циркулюють три різновиди вірусу грипу. А саме — вірус A H1N1, вірус A Н3N2 та вірус парагрипу. Буває так, що протягом кількох років циркулює один і той самий штам вірусу, відтак у значної частини населення до нього є вже вироблений імунітет, який зберігається від одного до трьох років. Теперішня епідемія грипу значно слабша ніж та, що була в Україні у 2009-2010 роках», — прокоментував професор, завідувач кафедри інфекційних хвороб ТДМУ Михайло Андрейчин.

На сьогоднішній день вберегтися від грипу та ГРВІ допоможуть профілактичні заходи, а також вакцинація – в першу чергу, вона рекомендована для осіб групи ризику, які часто і багато контактують з людьми: медики, працівники транспортної сфери, торгівлі та послуг. Дітям вакцинація рекомендована не раніше 5 років.
В аптечній мережі сьогодні є в наявності вакцина, зазначає Володимир Богайчук.

«Завдяки вакцині можна значно знизити рівень захворюваності. Разом з тим, треба пам’ятати, що після проведеного щеплення імунітет виробляється не відразу. На це потрібно від 10 діб до місяця, а іноді й довше. Цей час потрібно бути особливо пильним й намагатися уникати можливого інфікування», — зазначив Михайло Андрейчин.
Як стверджують експерти, самолікування може бути небезпечним – краще вчасно звернутися до лікаря.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up