Найбільше з висоти падають на Зелені свята

Найбільше з висоти падають на Зелені свята
  • Коли люди лізуть прикрашати свої будинки гіллям дерев на Зелені свята медики відзначають найбільше падінь з висоти.
  • Також це буває, коли непрофесіонали вирішують, що можуть самі полагодити дах чи комин в будинку

На Зелені свята, коли люди прикрашають дахи будинків гілками дерев, а також, коли люди самі вирішують поремонтувати дах чи комин, тоді в області найбільше падінь з висоти, кажуть медики.

Останній випадок – хлопець падав з п’ятого до другого поверху, у березні оперували хлопця, який вижив після падіння з шостого поверху. Та виживають не всі. Торік молодий чоловік впав з шостого поверху офісного центру і загинув на місці. Буває гинуть, впавши з висоти другого чи третього поверху.

Падають хто з драбини, хто з даху, хто з вікон, інколи це майстри, які виконують висотні роботи. Але  професіонали, які виконують висотні роботи, не так часто травмуються. Більше є травм з необережності, чи через нерозважливість, бувають і кримінальні травми, розповідають медики.

Відео дня

 

В центрі політравми оперують найважчих

— Коли є кататравми, тобто падіння з висоти, і пацієнт виживає, то має надзвичайно багато ушкоджень, — розповідає завідуючий ортопедично-травматологічного відділення університетської лікарні Сергій Гаріян. – Це травми ніг, рук, тазу, хребта. Такі пацієнти потребують мультисегментарного підходу. Їх потрібно оперувати і на хребті, і на голові, і грудну клітку, руки і ноги. В середньому їм виконують по шість операцій. Ми усіх ставимо на ноги. На нашій базі знаходиться обласний центр ендопротезування та новітніх ортопедо-травматологічних технологій, тому усі найскладніші випадки з усієї області – у нас.

При падінні з висоти є висока енергія травми, питання життя чи кількості травм залежить від того, на яку поверхню впала людина.

— Це дуже важкі пацієнти. Вони проходять всі етапи травматичної хвороби. Ми їх оперуємо зразу, потім через деякий час. Працюємо в режимі реанімація -операційна – реанімація – операційна, потім профільне відділення – а згодом - реабілітація.

Пацієнти стають на ноги за місяць-три, залежно від травми, яка домінує. Якщо нема пошкодження спинного мозку, ті відновлюються швидше. Дехто ще довго пересувається за допомогою милиць. На повне відновлення може піти більше року.

— Лікування політравми вимагає і великої кількості коштів на витратні матеріали, не всі питання покривають державні програми,  —  каже лікар. — Як правило, таким пацієнтам потрібно багато імплантів, бо трапляється, що буває перелом вертлюгової западини, стегнової кістки. Лікарня підключається, чим може. Соціально незахищеним допомагають волонтери, які хочуть допомагати конкретно якомусь пацієнту.

 

Врятувала дошка

Дивом залишився живим після падіння з шостого поверху житель села Зеблази Кременецького району 21-річний Іван. 9 березня близько 10 години вечора він упав в шахту ліфта недобудованого приміщення Кременецької райлікарні. Пішов туди хлопець з друзями.

Після двох з половиною місяців після трагедії Іван уже помаленьку ходить на милицях, розповідає його мати пані Світлана.

- Одне тільки дякую, що то було біля лікарні, інакше не вижив би, - каже пані Світлана. – В нього в порожнині було 3 літри крові. Лопла селезінка, її зразу удалили, зшили печінку, кишківник, легеню, було багато переломів – нога, ребра, ключиця. Що я можу сказати? Дивом лишився живим. Хлопець, який був з ним, показував фотографію, що там внизу була така груба дошка, як знаєте, такою накривають хату під черепицю. То від того падіння вона лопла надвоє. Напевне та дошка йому зберегла життя, бо удар більше на неї прийшовся. А на той поверх каже, що і не хотів іти. Друг покликав. То вже темно було. Пам’ятає тільки, що мав сходити до низу, що мав іти до дому. А далі нічого не пам’ятає, ні як падав, ні як впав.

Як розповідає лікуючий лікар хлопця, спочатку хлопця оперували в Кременці, а коли стан стабілізували, то привезли в ортопедію університетській лікарні. Тут йому прооперували стегнову кістку, поставили PFN стержень. Він пройшов курс реабілітації, і в стабільному стані виписали в райлікарню.

- Cтержень дає можливість починати реабілітацію з першої доби після операції, - розповідає обласний травматолог Олександр Ружицький. – В подальшому прогнози даного перелому на даному металофіксаторі сприятливі, хлопець буде ходити.

 

Як допомогти до приїзду медиків

Коли людина впала з висоти, важливо правильно надати допомогу до приїзду медиків.

  • Обов’язково до приїзду швидкої: стабілізація голови і шиї, а також виведення нижньої щелепи для забезпечення прохідності дихальних шляхів, якщо постраждалий лежить на спині, — зазначив завідувач кафедри медицини катастроф та військової медицини медуніверситету Арсен Гудима. — Після огляду слід повернути постраждалого у стабільне положення на боці, лишатися біля нього, підтримувати це положення і оцінювати наявність дихання кожні 2 хв. 

Категорично не можна переміщувати постраждалого без потреби. Дозволяється тільки перевертання з живота на спину, якщо неможливо встановити, чи постраждалий живий, чи ні, а також у стабільне положення на боці, якщо він лежить на спині. Всі інші види ощадного переміщення допускаються у разі, коли місце пригоди стає небезпечним. В цих умовах необхідно продовжувати протекцію голови і шиї. 

Яку правильно допомогти людині, яка впала з висоти, дивіться на відео ТУТ

Як допомогти людині, яка впала з висоти

  1. Огляньте місце і переконайтесь, що воно безпечне.
  2. Перевірте, чи людина в свідомості – доторкніться до постраждалого і запитайте, чи він вас чує. Якщо ні, кличте когось на допомогу. Якщо навколо багато людей, кличте, називаючи конкретну ознаку, наприклад: «молодий чоловік в сірій кофті, мені може знадобитися ваша допомога.»
  3. Послухайте, чи людина дихає. Це треба робити впродовж 10 секунд. Має бути 2-3 вдихи
  4. Викликайте швидку за номером 103. Дайте відповіді на усі запитання диспетчера.
  5. Поки приїжджає швидка, нехай помічник зафіксує руками голову і шию постраждалого.
  6. Огляньте тіло чи немає кровотеч, перевірте руками, чи немає переломів, не повинно відчуватися хрускоту. Починайте огляд з голови, потім шия, руки, грудна клітка, тазові горби, ноги. Якщо є кровотеча, зупиніть її підручними засобами. Мінімізуйте переміщення постраждалого.
  7. Якщо постраждалий лежить на спині – правильно перекотіть його в стабільне положення. Дальню від себе його руку захопіть однойменною своєю рукою і заведіть тильною стороною до його протилежної щоки. Зігніть дальню від себе ногу постраждалого в коліні. Утримуючи руку біля щоки, іншою рукою використайте коліно як важіль, поверніть постраждалого обличчям до себе. Зігнуту ногу розмістіть під прямим кутом до тулуба. Якщо постраждалий лежить на животі - при відсутності небезпеки залиште постраждалого у попередньому положенні до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги;
  8. Очікуйте швидку. А до її приїзду кожних 2 хвилини перевіряйте чи постраждалий дихає.
  9. Якщо на вулиці холодно, накрийте людину верхнім одягом, аби вберегти від переохолодження.

* за інформацією експертів проекту «Врятуй мене» від сайту 20minut.ua і Тернопільського мед університету, які навчають надавати домедичну допомогу

Довідка

Сім'я Івана - соціально незахищена, мама - інвалід, батька немає. Хто може допомогти Івану, тел мами - 0-97-63-96-492 пані Світлана. 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up