Скільки часу можна гуляти з малими дітьми, коли на вулиці мороз, і який одяг потрібен: поради педіатра

Скільки часу можна гуляти з малими дітьми, коли на вулиці мороз, і який одяг потрібен: поради педіатра
Фото соцмережі Тетяна Пилипів

Перша прогулянка новонародженого має тривати 10-15 хвилин. Поступово час прогулянки потрібно збільшувати. Щодня гуляйте на 5-10 хвилин довше, щоб за 7-10 днів уже можна було гуляти годину.

Дітям різного віку, навіть немовлятам, можна гуляти при температурі до -15 С, зазначає педіатр Світлана Козак. Але для кожного віку передбачений свій час перебування на вулиці.

Якщо перша прогулянка новонародженого триває 10-15 хв, то для дітей до року бути надворі достатньо не більше години. При бажанні можна гуляти двічі на день. Дошкільнята молодших груп можуть гуляти 3,5-4 години на день, малюки старших груп — 2,5-3 години.

Молодшим школярам варто бути на повітрі 2-2,5 години, старшим — годину-півтори.

Відео дня

Загалом фахівці рекомендують дитині гуляти при температурі влітку не вищій ніж +30С, а взимку - не нижчій ніж -15. Якщо дуже холодно, балкон вдома можна відчинити, добре провітрити кімнату, але на сильний мороз дитину вести не варто.

— Гігієністи рекомендують чергувати розумову активність із фізичним навантаженням, особливо на свіжому повітрі, — наголошує педіатр. – Тоді дитина менше втомлюється плюс профілактика гіподинамії, а насичення киснем сприяє кращій розумовій активності. Важливо не пропускати щоденні прогулянки, наголошує педіатр Світлана Козак. — Це відпочинок для мами, і дитині допомагає рости і розвиватися. Адже прогулянки — це насамперед тренування адаптаційних можливостей і фізичне загартовування.

Щодо користі зимових прогулянок лікар зазначає, що дитина звикає до перепадів температур, вологості, вітру, бронхи очищуються від домашнього пилу, «настроюється» механізм терморегуляції. Дитина отримує ультрафіолет, необхідний для розвитку і засвоєння вітаміну Д, покращується обмінні процеси. А з віком прогулянка має не лише оздоровче значення, а стає ще й елементом соціалізації — дитя вчиться ділитися іграшками з іншими дітками, спілкуватися, гратися, боронити своє, пізнавати світ і оточуючих.

— Найбільше хвилюються з приводу прогулянок мами новонароджених діток, — зазначає педіатр Світлана Козак. — У немовлят терморегуляція ще не розвинулася, але її потрібно розвивати. Спочатку молоді мами дуже хвилюються з цього приводу, але починати гуляти треба. Варто лише правильно одягнути дитину.

Після повернення породіллі з пологового будинку лікарі рекомендують їй не гуляти від двох тижнів до місяця, щоб дитина адаптувалася в домашніх умовах, розповідає Світлана Козак.

— Якщо час адаптації минув, дитина здорова, можна починати гуляти, каже лікар. — Якщо температура не нижча ніж 5 градусів морозу, то перша прогулянка має тривати не більше 15 хвилин. Якщо температура нижча, до -15, то надворі можна бути 10 хвилин. Якщо -15-20, то прогулянку треба замінити провітрюванням.

Також мами цікавляться, чи дитина до року може спати на вулиці.
— Це індивідуально. Якщо дитина на грудному вигодовуванні, то краще спочатку дитину погодувати, а потім йти на прогулянку. Тоді маля спокійно буде спати на свіжому повітрі. Година — це максимальний час, впродовж якого дитина може не вимагати їжі, і мама теж може витримати. Зрештою, у кожної дитини свій режим.

Корисно гуляти в будь-яку погоду, за винятком хіба що сніжної бурі, зливи чи грози з ураганом, кажуть педіатри.  Головне – правильно одягатися. А щоб під час прогулянки зрозуміти, чи правильно ви одягнули малюка, торкніться шиї — якщо вона гаряча і спітніла — дитині спекотно. Перевіряйте також, чи холодні ручки і ніс.

— Багато батьків бояться переохолодити дитину, але для дитини важливо не перегрітися. Особливо для маленької дитини, бо в неї процеси обміну відбуваються інтенсивніше, ніж у дорослих, — зазначає педіатр Світлана Козак. — Ми рекомендуємо, щоб малюк мав на один шар одягу більше, ніж дорослий. Для немовлятка потрібна тоненька натуральна і ще одна, тепліша шапочка, памперс, маєчка чи боді, сліп, теплий комбінезон, комбінезон на натуральному утеплювачі, ковдра. Але її не рахуємо як шар одягу, його просто варто брати, бо погода буває різною і часто міняється.

Зауважте, що одяг не повинен дуже щільно прилягати до тіла дитини. Між шарами має бути повітряна подушка, за рахунок цього і створюється тепловий ефект, підсумовує педіатр.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Читач00

    циганські діти не гуляють на морозі, вони в ньому живуть постійно, і нічого, ніякий ковід їх не бере, не бачив ні одного цигана в масці...

    Марина Мельниченко reply Читач00

    у вас є дані скільки циганських дітей поверло від ковід?Візуальний фактор, дуже суб"єктивна оцінка захворюваності. Не поширюйте інформацію, в якій самі не розібрались
  • 0303

    а комаровський каже навпаки. Кому вірити?
  • 0303

    ???

keyboard_arrow_up