Перемога у кожній клітині: скільки людей борються зі СНІДом на Тернопільщині і як виглядає їх портрет

Перемога у кожній клітині: скільки людей борються зі СНІДом на Тернопільщині і як виглядає їх портрет
  • 21 травня – Всесвітній день пам’яті померлих від СНІДУ.
  • За чотири місяці 2023 року у Тернопільській області від цієї хвороби померли сім людей.
  • Але кампанія “Перемога у кожній клітині” стверджує, що хворобу можна перемогти.

Згідно даних Центру громадського здоров’я МОЗ України, у 2023 році в Тернопільській області  зареєстровали 38 ВІЛ-інфікованих. За статистикою на 1 квітня, в області 782 людини отримують антиретровірусну терапію.

Довідка.
ВІЛ-інфекція – це соціально небезпечне інфекційне захворювання, що розвивається внаслідок інфікування вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ. Хвороба характеризується прогресуючою дисфункцією імунної, нервової, лімфатичної та інших  систем організму. Відповідно до сучасних уявлень ВІЛ-інфекція відноситься до невиліковних хвороб, має тривалий хронічний перебіг і, в разі відсутності  ефективної терапії, закінчується смертю хворого. 
ВІЛ передається: 
  1. Через кров – при потрапляння крові чи інших біологічних рідин, що містять кров (сперма, виділення піхви, грудне молоко) від  ВІЛ-інфікованої особи до здорової  людини. Найчастіше цей шлях реалізується при ін’єкційному введенні наркотичних речовин брудними шприцами та голками, що вже використовувались іншими особами.
  2. Статевим шляхом – підчас незахищених статевих стосунків, незалежно від того чи це вагінальний, оральний чи анальний секс.
  3. Внаслідок передачі вірусу від інфікованої ВІЛ матері до її дитини підчас вагітності, пологів та годуванні груддю. Ризик інфікування зростає під час годування дитини груддю, при важкому перебігу хвороби у матері та складних пологах.
Щодня в Україні в середньому реєструється 33 випадки захворювання на ВІЛ (вірус, що вражає імунну систему), 9 – на СНІД (комплекс захворювань, які виникають через розповсюдження в організмі вірусу імунодефіциту). За тридцять три роки української незалежності СНІД забрав життя більше 50 тисяч українців.

Медики стверджують, що за останні роки динаміка прийому антиретровірусної терапії показувала невпинний зріст. Щороку збільшувалась кількість людей, які приймали ліки від СНІДу, і на початок 2022-го таких пацієнтів нараховувалось 130 тисяч. Після вторгнення росії в Україну їх кількість на початок 2023 року становила 121 189 людей.

Відео дня

Повномасштабна війна значно ускладнила надання допомоги щодо ВІЛ/СНІДу. І попри це «100% ЖИТТЯ» (найбільша пацієнтська організація в Україні) продовжує програми, мотивує людей складати тести на ВІЛ, долучатися до роботи та лікування. Завдяки їх зусиллям українці ВІЛ+ (на підконтрольних територіях, біженці за кордоном) забезпечені терапією. Вони не здаються, а продовжують боротись за життя.

На знак підтримки хворих, до Всесвітнього дня пам’яті померлих від СНІДУ, в Україні був представлений унікальний портрет борця з епідемією ВІЛ/СНІДу від штучного інтелекту. В чому його особливість, розповів голова Координаційної ради БО «100% Життя» Дмитро Шерембей:

– Штучний інтелект на основі 772 унікальних фото команди «100% ЖИТТЯ» згенерував узагальнений образ. Вийшов образ «Вікторія, яка перемагає епідемію СНІДу», сумарно «намальований» близько трьома тисячами світлин. Штучний інтелект обрав саме жіночий образ, оскільки кількість жіночих світлин була набагато більшою, аніж чоловічих – тисячі жінок працюють у медичні системі та пацієнтських організаціях України з боротьби із ВІЛ/СНІДом.

За його кожною клітиною криється світлина конкретної людини – так само, як і за цифрами зі статистики криються конкретні люди, які щодня борються зі страшною хворобою.

Фото, з яких складено образ, можна роздивитись онлайн, завантаживши повнорозмірний портрет за посиланням: https://cutt.ly/M6Bhrm9

Нагадаємо, раніше журналісти «20 хвилин» нотували сповідь чоловіка, який живе з ВІЛ. Також повідомляли, де і як у Тернополі можна зробити тест на СНІД.

 

Читайте також:

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up