Різдвяний піст вважають несуворим. Не можна вживати їжу тваринного походження: м'ясо, яйця і молочні продукти. Інші обмеження змінюються залежно від дня тижня. У понеділок, середу і п'ятницю дозволена рослинна їжа без олії, а у вівторок і четвер — з олією, у суботу і неділю додається риба. Дозволена вона й у свята.
14% опитаних на сайті 20minut.ua зазначили, що будуть дотримуватися посту. 32% сказали "так, але не у всі дні". А 54% респондентів відповіли, що не будуть постити. Проголосувати в нашому опитуванні можна тут
Тернополянка пані Ольга постить уже багато років. Торік спробували постити і її 9-річні донечки-близнючки.
- Ми постановили з дітьми таку жертву принести — відмовляємося від м'яса до Різдва, — розповідає жінка. — Діти погодилися, і поки все йде нормально. На стравах із м'яса не наполягають. А інші продукти залишаються: молочне, яйця, риба. Щодня готуємо різне. На першу страву — супи, борщ, молочне. На друге — картоплю у різних варіантах, каші, салати.
Як каже співрозмовниця, спочатку їй було важко, але з роками виробляється сила волі, бо без певних продуктів можна обійтися.
- Під час посту не лише легше стає для тіла, — каже жінка. — Відмова від певної їжі допомагає і в житті: бути стриманою, не образити ближнього.
Незалежно від того, суворий піст чи несуворий, головне для людини — бути морально готовою до певних обмежень, зазначає дієтолог Наталія Суслова
- Продукти тваринного походження в раціоні треба зменшувати заздалегідь, робити такі розвантаження не щодня, а хоча б раз на два-три дні, — радить дієтолог. — Зміни повинні бути поступовими, щоб було комфортно і без наслідків. А не так, що от до сьогодні я їм усе, а завтра від усього відмовляюся. Тому варто обережно до таких речей підходити, відміняючи щось поступово, шукаючи альтернативу певним продуктам. Та насамперед людині варто задуматися, чи їй можна це робити.
Варто звернути увагу і на фізичне навантаження. Якщо людина працює на вулиці, переохолоджується, то їжа повинна бути особливо збалансованою, багатою на білки, жири і вуглеводи. Бо в перший же тиждень відмовитися від певної їжі, змерзнути і захворіти — це аж ніяк не той результат, якого людина очікує від посту.
- Харчування стає не те що одноманітнішим, я сказала б спокійнішим, — зазначає Наталія Суслова. — Можна готувати гречаники, запіканки, комбінуватирізні продукти між собою, фарширувати овочами - тут працює фантазія господині. Для того, щоб організм не постраждав, треба готуватися, продумати на час посту свій раціон, пошукати цікаві рецепти. Ту ж капусту можна тушкувати, можна готувати з грибами, вареники з капустою наліпити, капустяну запіканку приготувати, а можна і пиріг з капустою спекти. Господиня повинна підготуватися, знаючи, що в її сім'ї планують постити, щоб це було корисно, смачно, цікаво і без наслідків для організму.
Піст позитивно впливає на здоров'я, бо відмова від продуктів тваринного походження полегшує роботу шлунково-кишкового тракту, зменшує навантаження від продуктів розпаду білків. Це своєрідне розвантаження печінки і нирок, розповідає Наталія Суслова. Але потрібно пам'ятати, що не можна постити дітям до 18 років, вагітним, жінкам, які годують грудним молоком, і літнім людям, тим, хто має важкі хронічні захворювання; хто одужує; кому за життєвими показами обмеження певних груп продуктів робити не доцільно. Враховуючи, що наші продукти бідні за своїм складом, то на це варто зважати, якщо дбаєте про здоров'я.
Тимчасове обмеження не призведе до серйозних наслідків, пояснює лікар, адже піст не суворий. Звичайно, якщо йдеться про здорову дорослу людину, а не про дитячий організм, який росте і постійно потребує білка, наголошує Наталія Суслова.
- Якщо у раціоні є замінники м'яса: риба, кисломолочні продукти, яйця, нічого страшного за цей невеликий проміжок часу не станеться, — каже лікар. — Та враховуючи, що зараз зима, період небезпечний в епідеміологічному плані через вірусні інфекції, ослаблювати організм, різко обмежуючи якісь продукти харчування не варто. Достатньо в п'ятницю і середу полегшити харчування відмовою від продуктів тваринного походження. А повністю виключати їх з раціону не бажано.
Тваринні білки дуже важко замінити, наголошує дієтолог. У невеликій кількості білок є у крупах, горіхах, бобових, у рослинному сирі тофу, навіть у картоплі є білки. Однак їх кількість є недостатньою, до того ж рослинний білок не настільки добре засвоюється, як тваринний. Можна споживати більше бобових, бо відсоток білка там великий, утім, засвоюваність таких білків наполовину менша.
Дехто на час посту відмовляється не лише від м'яса і/чи м'ясних продуктів, а й від солодощів чи шоколаду.
— Спокуси є різні — це і алкоголь, і солодощі. Відмова від них тільки оздоровить організм. Солодощі ж не є життєво необхідними продуктами, до того ж вони негативно впливають на імунну систему. Якщо в цей період обмежити споживання солодощів і кондитерських виробів, це теж дасть користь, — зазначає Наталія Суслова. — До складу солодощів входять продукти тваринного походження. Але є ж солодощі абсолютно без них. Ті ж вегани, вегетаріанці використовують замінники яєць, а замість масла чи сметани додають банан чи рослинну олію. Солодощів здебільшого уникають через тваринні жири, бо у перелік обмежень вони не входять. Тож у піст досить лише трішки змінити технологію їх приготування.
Обмежувати себе варто більше у побутових речах — це зміна ставлення до людей, близьких, оточуючих. Ось це головне, вважає лікар. А їжа не є основним критерієм оздоровчого впливу посту.
— Піст має більше моральну складову, — наголошує лікар. — Якщо людина планує очиститися, щось у житті змінити, то їжа, на жаль, не є першочерговим пунктом у цьому переліку. Людина повинна змінитися внутрішньо, змінити своє оточення, бачення життя, а їжа — лише помічник. Є такі випадки, коли після посту покращення здоров'я не настало, а навпаки, було погіршення. Тому пройшовши обстеження, порадившись із лікарем, знаючи свій організм, людина приймає рішення — постити чи ні. Якщо ж людина уже має досвід, добре переносить піст і відчуває від нього моральне і фізичне оздоровлення, то може постити.
Чи будете дотримуватися Різдвяного посту?
Зазначимо, що торік ми теж запитували читачів сайту 20minut.ua, чи будуть вони постити. Результати опитування виявилися наступними:
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 13 від 27 березня 2024
Читати номер
тарас
Vasil Plavutskii
Yuriy Hrytsyshyn
Галина Бодак