Пояснюємо, як отримати е-лікарняний і компенсацію за ним

Пояснюємо, як отримати е-лікарняний і компенсацію за ним
  • Із 1 вересня медзаклади видаватимуть лікарняні виключно в електронній формі. Що ж являє собою е-лікарняний?
  • Чи у лікарнях Тернополя вже видають е-лікарняні і чи задоволені лікарі з пацієнтами?
  • Як працівник може отримати свій е-лікарняний та отримати компенсацію.

 

Із 4 червня 2021 по 31 серпня 2021 року триває своєрідний перехідний період від паперових листків непрацездатності до електронних. 

Це підтверджує наказ МОЗ від 01.06.2021 р. № 1066 «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки».

Від 1 вересня в країні запроваджують обов’язкову електронну форму (е-лікарняні) для всіх закладів охорони здоров’я. 

Відео дня

Як зараз працюють із нововведенням тернопільські медики? 

Так, у другій міській лікарні Тернополя використовують поки перехідну модель і видають листки непрацездатності у паперовому вигляді. Під час цього перехідного періоду медичний заклад підготовлює технічну можливість для забезпечення з 9 серпня 2021 року формування та внесення медичних висновків про тимчасову непрацездатність до Реєстру медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я. Тобто, вже з 9 серпня друга міська лікарня долучиться до видачі е-лікарняних пацієнтам. Про це повідомив директор лікарні Ростислав Левчук у відповіді на наш інформаційний запит.

А у третій міській лікарні ще не запроваджена видача е-лікарняних пацієнтам, повідомили в лікарні у відповіді на наш запит.

Сімейні уже не видають паперових бланків

Зате, вже місяць як діє система е-лікарняних у Центрі первинної медико-санітарної допомоги.

Так, директор Центру первинної медико-санітарної допомоги Микола Медвідь поінформував, що 5 липня їхній Центр повністю перейшов на електронний варіант лікарняних. 

Всі вимоги, які поширювалися на лікарняний у паперовій формі, відтепер поширюються на електронні.

Директор роз’яснює, що єдиний виняток можливої паперової форми лікарняного у Центрі тоді, коли пацієнт з іншої лікарні звернеться до них із паперовим листком непрацездатності. Такий лікарняний доведуть у Центрі в тій формі, в якій він поступив до них, — паперовій. Їхній ж заклад ініціює виключно електронні лікарняні.

Це – вимога часу

Микола Медвідь вважає, що е-лікарняний полегшує процедуру оформлення та видачі лікарняних як для лікарів, так і для пацієнтів

—   Ми вже багато інструментів маємо в електронному вигляді. Це електронне направлення, електронний рецепт і формуємо декларацію між пацієнтом і лікарем теж в електронному вигляді, - зауважує директор. 

Е-лікарняний, за словами директора, ще одна із ланок цього електронного ланцюжка.

—   За існування паперового лікарняного, що відходить у минуле, пацієнту потрібно було сходити до лікаря не раз: на огляд, щоб продовжити лікарняний, і щоб окремо його закрити. Потім на роботі: віднести його у відділ кадрів, кадри передавали у бухгалтерію, а вона, у свою чергу, нараховувала лікарняні за перших 5 днів для оплати, після чого інформація про недугу працівника передавалася у Фонд соцстрахування. Після чого Фонд соцстрахування здійснював нарахування і передавав кошти. Тепер більшість з цих дій – в режимі онлайн, що набагато швидше, - інформує Микола Медвідь.

Нагадуємо, що оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, здійснюється за рахунок коштів роботодавця у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Керівник наголошує, що при дії е-лікарняних пацієнту вже не потрібно йти у лікарню, щоб закрити лікарняний.

—   Електронна система значно полегшує всі ці процеси. Система також не пропускає технічних помилок, тому пацієнту не доведеться ще раз відвідувати лікарню для цих виправлень, - висловлює свої враження Микола Медвідь.

Порядок отримання е-лікарняного

Спочатку працівник повинен прийти на огляд до лікаря. Далі лікар створює електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність у Реєстрі «E-health». Про такі дії лікаря пацієнт отримає відповідне повідомлення від «E-health». Звідти майже одразу виписаний лікарем висновок потрапляє до Реєстру Пенсійного фонду. Саме тут і формується електронний листок непрацездатності, тобто той документ, який слугує для нарахування соцвиплат. Про формування такого документа працівник, якому виписано е-лікарняний, також отримаєте відповідне повідомлення на телефон, але від Пенсійного фонду України.

Сформований е-лікарняний у день його створення стає доступним для перегляду в кабінеті страхувальника та застрахованої особи на вебпорталі електронних послуг ПФУ. Однак до дати закінчення періоду дії (закриття) листка непрацездатності він не може передаватися до страхувальника як підстава для нарахування виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням.

Доступні для кожного е-документи

І працівник, і роботодавець можуть також самостійно перевірити всі дані, що містяться в е-лікарняному вже з першого дня його формування.

—   Працівник може перевірити свій е-лікарняний. Для цього йому потрібно створити свій кабінет на сайті Пенсійного Фонду. Головною перевагою є те, що документи доступні в електронних кабінетах.  Такий доступ має і роботодавець. З першого дня формування е-лікарняного роботодавець може ознайомитися із причиною відсутності на роботі працівника – його непрацездатністю, - пояснює директор.

Як пояснила Любов Береза – завідувач сектору перевірки обґрунтованості видачі листків непрацездатності управління виконавчої дирекції Фонду соцстрахування України в Тернопільській області, після реєстрації в Електронному кабінеті страхувальника для роботодавця у розділі «Страхувальникам» відкриваються можливості для:

  • перегляду відомостей про трудову діяльність;
  •  перегляду звітних відомостей страхувальника;
  •  запису на прийом;
  • запиту на підготовку паперових документів;
  • надсилання звернення (питань, пропозицій, скарг, клопотань);
  • отримання даних страхувальника з Єдиного реєстру страхувальників;
  • перегляду всіх звернень до органів ПФУ;
  • надсилання запиту на отримання електронних документів;
  • отримання даних з Електронного реєстру листків непрацездатності.

Окрім того, зазначає фахівчиня, роздруковувати е-лікарняний  більше не потрібно. Також не потрібно більше приносити роботодавцю ніяких паперових підтверджень встановлення  факту тимчасової непрацездатності. Всю необхідну інформацію про е-лікарняний роботодавець зможе побачити у своєму Електронному кабінеті роботодавця на Порталі Пенсійного фонду України.

Любов Береза повідомляє, що із моменту, коли Ви дізналися, що Ваш лікуючий лікар сформував Вам медичний висновок про тимчасову непрацездатність, Ви отримаєте sms-повідомлення на телефон і маєте інформувати у будь-який доступний спосіб комунікацій Вашого роботодавця про це. Всю необхідну інформацію про Ваш е-лікарняний роботодавець зможе побачити у своєму Електронному кабінеті роботодавця на порталі Пенсійного фонду України.

Як зауважує Микола Медвідь, в е-лікарняному не зазначають конкретного діагнозу тимчасово непрацездатного працівника, тому роботодавець до нього доступу не має, а лише може довідатись про загальні причини його захворювання.

—   Працедавець не може бачити діагнозу працівника у зв’язку з яким він був відсутній на роботі, - каже Микола Медвідь.

Микола Медвідь каже, що статистика сформованих е-документів у їхньому Центрі висока – 500 медичних висновків.

—   Поки що скарг від пацієнтів на е-лікарняні не надходило. Наш персонал також підготовлений до роботи з електронними носіями інформації. Розробник медичної інформаційної системи проводив тренінги медперсоналу перед тим, як наша лікарня перейшла на е-лікарняні, - зауважує Микола Медвідь.

Читайте також: Закриваю і відкриваю лікарняний не виходячи з дому! Зібрали для вас доступні електронні медичні послуги

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up