Прийняли покоління маленьких тернополянок. Дитячі гінекологині розповіли все про гігієну дівчат

Прийняли покоління маленьких тернополянок. Дитячі гінекологині розповіли все про гігієну дівчат
  • Доглядати за інтимною гігієною дівчинки потрібно з перших днів її життя. Спершу це обов’язок батьків, а далі слідкувати за собою має дитина.
  • А регулярний огляд у дитячого гінеколога дозволяє уникнути багатьох серйозних захворювань. Вони у наш час різко «помолодшали», запевняють фахівці Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні.
  • Які проблеми можуть мати діти у різному віці, зокрема до та після початку статевого дозрівання? Як мамі привчити донечку не боятись гінеколога? Що рекомендують лікарі у плані особистої гігієни малечі? Ми поспілкувались з ними і про все дізналися.

Здоров’я дівчинки закладається ще в утробі матері. Якщо у жінки добре проходила вагітність, не було жодних патологій, то з дитиною все буде нормально. А у випадку проблем інтимного характеру у породіллі – вони можуть передатись і донечці. Про це варто пам’ятати.

Тому тернополянкам, які при надії та хочуть народити здорову дитину, треба слідкувати за собою впродовж усього цього періоду, не курити цигарки, не зловживати алкоголем, дотримуватись здорового способу життя. Після народження догляд за гігієною малечі ще більш необхідний, аж поки дитина не досягне свідомого віку і не зможе робити це самотужки.

Від інтимного здоров’я дівчинки залежить те, чи стане вона сама мамою у майбутньому, чи будуть здоровими майбутні покоління. Це проста репродукція: «здорова дівчина = здорова мати = здорове потомство». А ще від усіх цих факторів залежить і щастя!

Відео дня

Ми поспілкувались про інтимну гігієну дітей – тему, яка нині дуже важлива і потрібна, з лікарями-гінекологами дитячого та підліткового віку Оленою Довгань (лікар І категорії) та Аллою Лопаткою (лікар вищої категорії), які приймають маленьких пацієнток на базі Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні, що на вулиці Федьковича. Розмову подаємо у форматі «запитання-відповідь».

Дитину бодай раз на рік має оглянути гінеколог

Для початку, розкажіть, коли батькам необхідно починати стежити за інтимним здоров’ям малечі?

Олена Довгань: – Слідкувати за гігієною дітей слід з перших днів життя. Знаю, що сьогодні існує певна «система», коли ще в пологовому будинку неонатологи або акушери-гінекологи радять батькам, що не треба оглядати зовнішні статеві органи малюка. Ба більше, вони кажуть їх взагалі не зачіпати. Та це не правильно! Дивитися потрібно, батьки мають від народження забезпечити крихітці належний догляд і піклування. У перші тижні життя не варто відразу використовувати мило чи інші доглядові засоби. А надалі – можете цього не боятись, їх є безліч, на різний смак та гаманець. Побутує думка, що слід підмивати дитину лише водою, бо засоби зашкодять. Ні, хоч би двічі на день миття із засобом повинне бути. А ось вологі серветки краще не використовувати! Допускайте це, тільки якщо не маєте води, наприклад їдете у потязі. У серветках міститься багато агресивних речовин, які погано впливають на слизову. Якщо буде вибір – серветки чи вода, звичайно надавайте перевагу воді.

З якого віку рекомендуєте починати відвідувати дитячого гінеколога і як часто?

Олена Довгань: – На першому році життя гінеколог обов’язково має оглянути дитину. Якщо жодних скарг немає, або ж ви були у педіатра і він сказав, що все добре – то надалі дівчинку варто бодай раз щороку приводити на профілактичний огляд до нас. Але зважати виключно на слова педіатра теж не раджу – він може дещо упустити (приміром, зрощення, вроджені вади тощо), просто не помітити проблему. У старшому віці з’являються нові ризики – передчасне статеве дозрівання, запальні захворювання тощо. Тут без гінеколога не обійтись. А якщо у дівчаток є зміни в аналізах сечі – стовідсотково ведіть дитину до лікаря! Адже немає окремо ураження лише сечовивідної системи, у 80-85% випадків все це йде у комплексі з гінекологічними проблемами. А інколи все починається з гінекології, а далі інфекція поширюється висхідним шляхом. Якщо дитині боляче випускати сечу з організму – її теж варто відвести до гінеколога. Періодична перевірка у фахівця необхідна й тоді, коли у донечки почалась менструація. Загалом, водити дитину до гінеколога ми рекомендуємо змалечку.

Алла Лопатка: – Багато захворювань, скажімо, шлунково-кишкового тракту, ендокринної системи тощо, виникають паралельно із захворюваннями у плані гінекології. Тобто, коли дівчинка має подібні проблеми та лікується у педіатра, обов’язково підіть на консультацію до гінеколога. Колись у нашому місті це було організовано. Ми постійно проводили медогляди учнів місцевих шкіл. Дівчата 15-17 років приїздили з медсестрою до нас на консультацію. Направду, патологій виявляли багато. Часто це траплялось через те, що дівчатка соромились розповісти батькам про те, що їх турбує. А перед лікарем їм відкритись простіше. Наприклад, багато скарг були на проблеми із молочними залозами. Дівчинка повинна знати, як пропальпувати свої груди хоч раз на тиждень. Мама має поділитись цими знаннями з дитиною. Я можу сказати, що зараз всі проблеми жіночої статевої системи помолодшали.

Патології, запалення і різноманітні хвороби

Які проблеми у плані інтимного здоров’я загрожують дівчаткам різного віку? Дайте класифікацію.

Алла Лопатка: – Поділимо їх на проблеми у новонароджених дітей, препубертатного і пубертатного віку (періоду статевого дозрівання). З народження у дитини може виникати вульвовагініт (неправильне дотримання правил гігієни зовнішніх статевих органів), пелюшковий дерматит, інші алергічні реакції від носіння пелюшок. Наприклад, у нас була пацієнтка, які виповнилось всього три тижні, а вже мала такі проблеми. Ще у малюків буває синехія – патологія, для якої характерне зрощення малих статевих губ. Багато мам навіть не знають, що таке є. Статеві губи «злипаються», лишається маленький прохід для сечовипускання. Коли це упустити, виникають інфекції сечовивідних шляхів. Синехія лікується мазями або хірургічним шляхом. Та не варто лякатись, це не розтин. Малі статеві губи просто роз’єднують. Процедури не треба боятись, але слід якомога швидше вирішити! У нас траплялись випадки, коли дитина запихала собі у статевий орган інорідне тіло, скажімо, деталі іграшок. Тому дівчинка повинна бути на контролі мами, аби не гралась маленькими предметами.

Олена Довгань: – До початку менструацій (препубертатний період) дівчаток найчастіше турбують запалення і синехія. Запалень є величезна і різноманітна кількість. Часто трапляється передчасне статеве дозрівання. Якщо воно до восьми років, це вважається розладом інтимного здоров’я. Іноді при вагітності мами вживають гормони, або пізніше надто довго годують малюка грудьми. Через це частіше діти скаржаться на надто раннє збільшення молочних залоз. Це також патологія у такому віці.

У пубертатному віці до усіх ризиків додається ще група порушень менструального циклу, у народі – місячних. Після менструацій часто виникають запалення, та вони мають більше фізіологічну природу – через нестачу естрогенів в організмі дівчини, навіть коли вона слідкує за гігієною. Мама повинна пояснити дитині, що місячні повинні йти щомісяця. Дівчинка має сама дивитись за цим, але й батьки – не втрачати пильність. Менструальний цикл у кожної різний. Його ми вираховуємо від першого дня попередньої менструації до першого дня наступної. Нормальний цикл становить 3-5 тижнів. Натомість менструація має тривати не більше 7-8 днів. Бо якщо місячні у дитини понад десять діб – це вважається за кровотечу, треба негайно звернутись до лікаря! Слідкуйте за кількістю, а не наявністю!

Алла Лопатка: – Головне – аби дівчата слідкували за своєю менструальною функцією, бо від цього залежить їхнє здоров’я та майбутнє. Великий відсоток дівчаток нині рано починає статеве життя. Тоді у них з’являються і дорослі проблеми – запальні процеси, вульвіти, все те, що турбує дорослих жінок.

Інколи гінеколог… стає психологом

З якого віку діти самі можуть приходити до дитячого гінеколога? Чи має бути дозвіл батьків?

Олена Довгань: – За законодавством, після 14 років дівчина може приходити на консультацію до дитячого гінеколога сама, без батьків. Тобто, з такого віку дозволене самозвернення. Дозвіл від матері чи тата на огляд у лікаря теж непотрібний. Ми вказуємо, що дитина відвідала гінеколога без батьків. Також дитина має право не сказати їм, що вона була на огляді, якщо не хоче або соромиться.

А якщо Ви під час огляду виявили щось серйозне, чи повідомляєте про це батькам дитини?

Алла Лопатка: – Лікар не має повноважень розголошувати секрети про здоров’я дівчини після 14 років. До нас пацієнти приходять на правах анонімності. Хвилюватись не має про що, консультація у гінеколога відбувається конфіденційно, ніхто не розголошуватиме вашу інформацію. А от скаже дитина батькам про проблеми чи ні – це сімейна справа. Гінеколог – це не психолог. Хоча іноді потрібно і те, й інше…

Часто дітей, особливо старшого віку, водять до дорослих гінекологів. Чи правильно це, чи можна так робити? Якщо ні, то наголосіть на важливості відвідин саме дитячих гінекологів.

Олена Довгань: – Дійсно, у багатьох випадках дітей ведуть до дорослого гінеколога. Однак, якщо цей фахівець товаришує із законом і працює у рамках правового поля, він не оглядатиме дитину! Так не можна! Дитячий лікар може за певних умов проконсультувати дорослого пацієнта, цей факт. А ось дорослий лікар не має кваліфікації, аби відстежити здоров’я малечі. Аби бути дитячим гінекологом, слід як мінімум пів року проходити спеціалізацію. Радимо вас йти до спеціаліста вузького профілю, який працює з дітьми і чудово знає свою роботу! Адже дитяча гінекологія відрізняється від дорослої.

І на завершення. Як налаштувати дитину, аби вона не боялася ходити до лікаря-гінеколога?

Алла Лопатка: – Це звичайна культура родини. Якщо дитина змалку бачить, що мама дотримується гігієни, регулярно відвідує лікаря, показує приклад – тоді й дитина переймає її звички. Чесно кажучи, гінекологів бояться, як і стоматологів. А багато батьків не знають, що є така професія, як дитячий гінеколог. Або ж твердять дитині, що все, що нижче пупка – це табу. Навпаки – малечі слід доглядати за собою, а батькам адекватно ставитись до оглядів у лікаря. Це взагалі не страшно і не боляче!

Як звернутись за консультацією?

Маленьких пацієнтів у консультативно-діагностичному відділенні Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні приймають чотири висококваліфіковані лікарі-гінекологи дитячого та підліткового віку. Адреса: вулиця Гоголя, 5 (п’ятий поверх, кабінет №504). Аби записатись на прийом (або записати дитину), телефонуйте у реєстратуру медичного закладу за номерами: 52-10-51; 52-66-22; +38 067 502 86 01. Вам уточнять, коли саме і на котру годину можна прийти для консультації. Ви маєте змогу самі обрати лікаря, до якого хочете на огляд. Є варіант прийти без попереднього запису.

Читайте також: Де у Тернополі можна здати обов’язкові щорічні аналізи і чи дорого це коштує? Ми перевірили (ОГЛЯД)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Панів Кароліна Миронівка

    Боже, не смішіть людей лікарі.  Недоумки тупорилі.😆

keyboard_arrow_up