"Проблема - зайти у воду, а задоволення є потім": історії тернопільських моржів

"Проблема - зайти у воду, а задоволення є потім": історії тернопільських моржів
Тернополянки Людмила Островська (63 р.) і Ольга Спільніченко (59 р.) моржують більше 10 років. Жінки часто купаються в ополонці на Ставі біля колишнього клубу “Динамо”

Тернопільські моржі кажуть, що і вони теж часом хворіють, але завдяки моржуванню застуди минають швидше і легше. А хтось так і взагалі лікує нежить, лізучи в ополонку

Холодна вода — це найкращі ліки від стресу, депресії і засіб для гартування характеру, переконані тернопільські моржі. Вони плавають в Тернопільському ставі цілий рік. А найбільший кайф отримують саме від зимової води. Її температура +4С.

Починала з обливання

Викладачка хімії Ольга Спільніченко уже 12 років займається моржуванням.

- Я отримую від купання взимку задоволення, воно знімає негативну енергетику, адже в міському середовищі в людей зараз є дуже багато життєвих контактів, емоційне перенасичення, перенасичення інформацією, часто негативною, і усе це знімає вода, - переконана пані Ольга. - Вода лікує, допомагає, знімає, дає. Це загартовує і тримає характер.

Відео дня

А почала загартовуватися жінка з обливання холодною водою на вулиці. Цій традиції уже 25 років.

- Потреба рухатися і мати дотик до природи — це було завжди, з дитинства, але до народження дітей я не загартовувалася, - розповідає тернополянка. - А потім був такий момент, коли не вистачало життєвої енергії, не вистачало ресурсів для зняття стресу, і я почала обливатися холодною водою. Було це влітку, була гарна погода, яскрава природа. Я вважаю, що краще починати загартовуватися на позитивних емоціях, з хорошим настроєм і гарним налаштуванням. Тоді згодом уже не буде важливо — чи вітряно на вулиці, яка погода. Вилити на себе відро води стане звичкою.

Пізніше вона почала купатися в озері. Навесні починала з травня, а восени купалася до Покрови, але взимку не плавала.

- Купатися взимку довго стримувало побоювання, що коли це робити несистематично, то можна захворіти чи погано почуватися, а я не мала можливості ходити купатися щодня чи щотижня, - розповідає пані Ольга.

Але коли до ополонки на Ставі поблизу спортивної бази “Динамо” почав ходити її чоловік, то вона випробувала на собі, що навіть коли два-три тижні поспіль не скупатися в ополонці, то це ніяк не позначається на самопочутті. Але обливатися щодня жінка не припиняла, тож загартовування не припиняла. Каже, що не важливо, як часто ти купаєшся. Головне - налаштуватися, що ти хочеш цього.

Декого зупиняє купатися в Ставі інформація про забруднення води, яка періодично з'являється в ЗМІ. На це жінка жартує, що їхнє товариство переконане, що до них “нічого не може причепитися, бо вони не за тим туди лізуть”.

У позитивному впливі загартовування пані Ольга переконалася на прикладі свого чоловіка, який якось взимку провалився в одязі в ополонці, де вони зазвичай купаються.

- На вулиці було -4С і сильний вітер, він прийшов увесь мокрий додому і одразу навіть у взутті заліз у ванну — сидів поки відігрівся в холодному душі — витерся — вдягнувся - і хоч би що, навіть нежитю не було, - розповідає пані Ольга.

Ольга Спільніченко розповідає, що перед купанням не робить вправ і не бігає, щоб не спітніти. А от її чоловік перед купанням бігає і робить вправи на майданчику.

- Головне для моржування — вибрати позитивний момент для себе, коли можеш за це взятися, - радить тернополянка, - а також мати правильний одяг. А скільки секунд бути у воді - це індивідуально. Я люблю у воді порухатися, пострибати і кілька гребків руками зробити, а не просто зайти і вийти з води. А одяг має бути таким, щоб було легко його одягнути. Такий, що тягнеться чи прилипає, не підходить.

Всупереч поширеному переконанню, що моржі не хворіють, пані Ольга каже, що це не так. Але застуда минає легше, а коли є нежить, моржі взагалі не користуються ліками.

 

Захищає імунітет і формує характер

Аби захищати імунітет і формувати характер тернополянин пан Олександр сам уже 20 років займається моржуванням, а останні кілька років ходить в клуб зимового плавання “Нептун” з дітьми. Моржами є троє його синів: 14-річний Маркіян, 10-річний Наум і 7-річний Орест.

- Діти моржують з першого класу, ходять в клуб раз на тиждень, - розповідає пан Олександр. - Головне — бажання. А воно є не завжди, бо їм холодно. Поки що більше бажання є в мене, але вони поки слухають тата, бо ж хочуть мати ігри мобільні і т. п. (віджартовується пан Олександр - прим. авт.). А ви думаєте мені завжди хочеться. Проблема - зайти в воду, а задоволення є потім.

Чоловік каже, що немає нічого страшного в тому, щоб діти зайшли і вийшли з холодної води. Звісно, дітям було б комфортніше, якби приміщення, де переодягаються моржі після купання, опалювалося. Тоді у Тернополі бажаючих купатися взимку було б більше.

На запитання, чи не страшно було, щоб діти почали моржувати, чоловік відповідає, що він просто одного разу відважився на це.

- Самому скучно ходити плавати, тому ходимо всі разом, - віджартовується пан Олександр. - Всі ж щось пробують для оздоровлення, у нас це - загартування. Я ще не чув, щоб плавання комусь зашкодило.

Але пан Олександр каже, що моржування не є панацеєю від усього.

- Від хвороб ти не застрахований, але звісно, таке як застуди минає швидше і легше, - каже він.

 

Вода забирає негатив і заповнює порожнечу

Тернопільська журналістка Людмила Островська займається зимовим плаванням 11 років. 

- Ти йдеш у воду за позитивом, який дає сили здолати якісь негаразди, - розповідає пані Островська. - Зрештою бажання розширити особистий простір, спробувати свої сили, пізнати нові враження, перевірити себе. Адже можливості людського організму ніхто не знає, це індивідуальна справа. Я, скажімо, тепер знаю, що можу це робити. І розумієш, що цей простір уже освоєний, можна ставити перед собою нові завдання. Якщо це і не про кругосвітню подорож йдеться чи про виживання в джунглях, все одно планку можна піднімати...

Вода забирає негатив. Поки цього сам не робиш, це сприймається як теорія, а коли почати моржувати — то відчуваєш це не рівні дотику, каже пані Островська. Вода завжди заряджена позитивною енергією, і не лише в свято. Вода знімає втому, стрес, заряджає позитивною енергією.

Не треба чекати Водохреща, коли відчуваєш необхідність — лізеш в воду будь-коли, продовжує жінка.

- Я цілий рік купаюся в нашому Ставі в будь-яку пору року. Немає різниці, чи це свято Водохреща, також не важливо, яка це водойма, - продовжує співрозмовниця. - Торік на Водохреща я купалася в Індійському океані, позаторік - в Тихому. Був рік, що це було Іонічне море — вода не має значення. Вода вся пов'язана. Цього року буду купатися в карпатських водоспадах. Для цього підходить будь-яка річка, завглибшки вище коліна.

Людмила Островська порівнює моржування з ранковою гімнастикою чи масажем імунної системи.

- Коли починаєш моржувати, перестаєш хворіти, - каже тернополянка. - Ми не хворіємо, а коли хворіємо, то лікуємося в ополонці. Нежить чи вірусне минає швидко. Це стає такою звичкою, як дихати, снідати, чистити зуби чи вмиватися. Якщо кажуть, що моржі роблять це, щоб довше жити. Не слухайте. Ми “мордуємо” себе не для того, щоб довше жити, а для того, щоб іншим було менше клопотів біля нас.

Найкращі відчуття від зимового купання, коли вода має температуру +2+4 градуси.

- Зимове плавання ні в якому разі не можна порівняти з холодним душем. Коли ти кидаєш своє тіло у воду, ти маєш його і витягнути звідти, а від душу можна утекти, - переконує пані Островська.

Особливого ритуалу в жінки не має. Щоб залізти у воду, має бути сильна потреба і мотивація. А чи робити перед зануренням фізичні вправи, бігати, це кожен вирішує для себе сам.

- Я просто кажу: “Водичка-йорданичка, моя сестричка, обійми мене”. Вона знає, що я її люблю, а вона любить мене, - каже пані Людмила.

 

Правила безпечної поведінки на водоймі від рятувальників:

- занурюйтеся (купайтеся) в спеціально обладнаних ополонках біля берега, під наглядом рятувальників та медиків;

- перед купанням розігрійте тіло;

- до ополонки підходьте в зручному взутті, щоб запобігти втратам чутливості ніг.

- занурюватися найкраще по шию, не замочивши голову, щоб уникнути рефлекторного звуження судин головного мозку. Ніколи не поринайте в ополонку вперед головою;

- при вході у воду намагайтеся швидко досягти потрібної глибини, але не плавайте;

- не перебувайте в ополонці більше 1 хвилини, щоб уникнути загального переохолодження;

- якщо з вами дитина, стежте за нею під час занурення в ополонку;

- при виході не тримайтеся безпосередньо за металеві поручні, використовуйте сухий рушник;

- після купання (занурення) розітріть себе махровим рушником і надягніть сухий одяг;

- щоб уникнення можливості переохолодження, необхідно випити гарячого чаю з термоса, найкраще трав’яний, або з ягід чи фруктів.

* За інформацією Тернопільського обласного управління ДСНС в області

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ігор Галаван

    А та ополонка не через те, що там витікає каналізація!?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up