Противірусні препарати: коли ефективні, а коли це гроші на вітер (ВІДЕО)

Противірусні препарати: коли ефективні, а коли це гроші на вітер (ВІДЕО)

«RIA плюс» з’ясувала, скільки препаратів  мають доведену ефективність у боротьбі з вірусами і чому більшість чудо-засобів із реклами – це не лише марні витрати, а і серйозний удар по здоров’ю.

Чи правда, що на так звані противірусні препарати люди витрачають багато грошей даремно? Правда. Чи більшість таких ліків з телевізора неефективні? Майже всі - починає розмову про противірусні ліки професор кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією ТНМУ Василь Копча.

- Соціальне замовлення на противірусні препарати є колосальне, бо вірусів є величезна кількість, а в людей – бажання на все мати свою таблетку. Через це виробники дуже часто спекулюють на цій темі, наділяють свої препарати неіснуючими властивостями, обіцяють навіть, що ці препарати діють на широкий спектр вірусів, - зазначає співрозмовник. - Але це нереально. Противірусних препаратів широкого спектру дії не може бути за визначенням. Вони ефективні тільки проти конкретного збудника, та й то – таких ліків небагато і далеко не від усіх збудників.

Наприклад, ользетамівір діє тільки проти збудника грипу, валацикловір – проти перших типів вірусу герпесу, цимевен – проти цитомегаловірусу, тенофовір - проти вірусу імунодифіциту людини. Лише одиниці – той же тенофовір - можуть діяти на два збудника, наприклад, при ВІЛ-інфекції і гепатиті В. Препаратів, які були б володіли доведенною ефективністю проти багатьох вірусів не існує, - наголошує професор Василь Копча.

Відео дня

На вірус грипу діють два препарати

- Ми маємо зараз зовсім небагато препаратів, які справді діють на певний вірус, і це підтверджують клінічні дослідження, - зазначає Василь Копча. - Наприклад, препаратів проти грипу наразі є два, ці ліки використовують у всьому світі. Це ользетамівір («Таміфлю») і занамівір («Реленца»). Різниця між ними в тому, що «Таміфлю» це таблетований препарат, діє на весь організм, а «Реленца» - у вигляді інгалятора, діє локально. Ще ряд препаратів проти грипу наразі проходять клінічні дослідження, для широкого загалу ще не використовуються.

Ці два препарати ефективні тільки на етапі розмноження вірусу. На етапі інкубаційного періоду ще ніхто не знає, що він хворий, і через це ці ліки нереально використовувати. А в перші 48 годин від початку хвороби такі хворі рідко потрапляють в лікарню, тому їх теж рідко використовують. Після цього часу реплікація вірусу припиняється, а отже точки прикладання препарату вже нема. І тому крім токсичного ефекту, пацієнт більше нічого не отримує. Іноді час застосування препаратів може бути подовженим, якщо є якісь ускладнення, наприклад, пневмонія.

До появи «Таміфлю» лікарі використовували противірусний препарат «Ремандадин». Він був доволі ефективним в свій час, але вірус виробляє резистентність, і зараз цей препарат майже не використовують.

- Наперед хочу сказати, що не існує противірусних препаратів, які би знищували вірус. Максимум, що вони можуть зробити – це загальмувати його розмноження, - пояснює професор. - Це стосується будь-яких противірусних ліків. Нема препарату, який би знищив вірус і був би нейтральним для нас. Можна сказати, що вірус руйнується в концентрованій азотній кислоті, але це ж неприйнятно для людини.

Чому немає ліків від ГРВІ?

Як уже йшлося вище, противірусні препарати спрямовані тільки проти якогось певного вірусу, але в той же час в світі нема препарату від кожного вірусу. Так нема препарату, спрямованого проти вірусу краснухи, кору, проти сотень збудників ГРВІ.

- Від ГРВІ немає жодного препарату, який би був етіотропним, тобто який би був спрямований проти збудника гострої респіраторної інфекції, - зазначає Василь Копча. -  Навіть, якщо ви знаєте, яка це інфекція, наприклад, аденовірусна. В нас нема препаратів, які були б здатні загальмувати реплікацію аденовірусу. Не тільки в нас, у світі нема такого препарату. Цих збудників ГРВІ настільки багато. До речі, коронавіруси - одні з найчастіших збудників ГРВІ, і тих коронавірусів є сила силенна, це не вперше і не востаннє він виник, і цей теперішній в тому числі.

Стосовно протигерпетичних препаратів. Їх є багато, але вони ефективні тільки проти вірусів герпесу і то не всіх, зазначає лікар.

- Маємо ліки проти першого, другого типу, частково третього, четвертого - дуже слабо. Є протицитомегаловірусні препарати. А от якщо йдеться вже про шостий, сьомий, восьмий тип герпесних вірусів – то на них ми практично вплинути не можемо. Навіть попри те, що все це віруси герпесу, в нас немає препарату, який би діяв на всі ці віруси без винятку.

Інший приклад - ліки проти гепатиту. Є цілий ряд препаратів – інгібітори вірусної полімерази – препарати, які використовуються при лікування хворих на вірусний гепатит С. Вони ефективні тільки проти гепатиту С. Вже при гепатиті В - не ефективні, при гепатиті Д зовсім не ефективні, а при гепатиті А – абсолютно не потрібні. До речі, при гепатиті А немає препаратів, які би гальмували розмноження цього вірусу. Це продиктовано цілим рядом причин: по-перше, гепатит А – це процес гострий, він минає без всякого лікування – ми просто не встигаємо подіяти на вірус. Коли вірус розмножується, ми навіть не знаємо про це, а коли людина пожовтіла, вірус уже припинив розмноження, і використовувати якісь препарати уже немає сенсу.

- Так от абсолютна більшість вірусних інфекцій – і це не лише в нас, а і у світі – не мають препаратів, які були би адаптовані проти конкретного вірусу, чи проти якогось екзотичного, чи були б універсальними, як наприклад антибіотики широкого спектру дії, - зазначає професор.

Дуже часто виробники спекулюють на тому, що приписують препаратам противірусну активність, наділяючи їх якимись міфічними імуностимулюючими, імуномодулюючими властивостями. Таких препаратів не існує і насправді це все є відвертий обман, зазначає фахівець.

- Пересічна людина вірить в силу таблетку – а якщо лікар пропише калина-малина-перина, то що то за лікар? Хоча призначення десятка препаратів - це біда, це називається поліпрагмазією, коли лікар використовує масу препаратів, а як вони між собою взаємодіють - ніхто не знає. Це лише підвищує алергізацію організму, при доведеній неефективності вплив є лише токсичний, - наголошує фахівець. - Я міг би назвати десятки неефективних препаратів. Причому виробники зазначають, що ці препарати мають широчезний спектр дії, навіть проти коронавірусу. Бідні китайці, не знають, що в нас є такі щастя. Цей страх перед коронавірусом – гіпертрофований до рівня психозу. Грипу так не бояться, попри те, що помирають вдесятеро більше, ніж від коронавірусу. 

Найкращий захист - дистанція

Як захищатися? Механізмів передачі коронавірусної інфекції є принамні два, розповідає лікар: фекально-оральний механізм – це через брудні руки - і аерозольний – тобто вірус розповсюджується з кашлем, чханням, як грип.

- А ще пишуть, що реалізується так званий контактний механізм, - зазначає інфекціоніст. - Але контактний і фекально-оральний – це різні речі. Контактний – це означає передачу при доторку до іншої людини, коли збудник здатний проникати через шкіру – пошкоджену чи непошкоджену чи слизові оболонки. Хтось пише контактний, але мовчить про фекально-оральний, а хтось пише фекально-оральний, але не пише контактний, не орієнтуючись в епідеміологічних термінах. Швидше за все, механізмів передачі всього два і контактного насправді немає.

У будь-якому разі, коли збудник має більше, ніж один механізм передачі, це небезпечно. До прикладу, вірус чуми має усі чотири механізми передачі, і через те це є особливо небезпечна інфекція. Вірус грипу використовує єдиний механізм – аерозольний. Коронавірус має щонайменше два механізми передачі. Заразність висока. А ще треба знати, що цей вірус нещодавно подолав міжвидовий бар'єр і перейшов від тварин до людини. Оскільки ми з ним не стикалися раніше, тому в нас нема імунітету до нього.

- Найефективніший спосіб захисту зараз – дистанціюватися, - радить інфекціоніст. - За можливості утриматись від поїздок в країни, де фіксують зараження, особливо масове. Більше мити руки і не тиснути руку при зустрічі, хоча то традиція. Маска теж захищає, але маску на вулиці носити нераціонально. Інфікуватися грві і коронавірусом можна в закритих приміщеннях або транспорті. На вулиці аерозоль моментально розсіюється, інфікувальна доза не досягається. Хіба ще при поцілунку є тісніший контакт, тому з новин бачимо, що французів і швейцарців закликали менше цілуватися при зустрічах.

Що ж для профілактики від вірусів?

Ефективність теплових процедур, фітотерапії, вітамінів, інтерферонів, гомеопатичних препаратів, антибіотиків для профілактики та лікування грипу на ГРВІ не доведена. Ці методи не допомагають вилікувати грип, а таке лікування може призвести до тяжких укладнень.

У період поширення ГРВІ і грипу крім вакцинації, для зниження ризику захворювання, тобто як в нас прийнято говорити – для профілактики – в МОЗ України радять частіше мити руки, не торкатися обличчя, уникати контакту з хворим, часто провітрювати приміщення. Їжте корисну їжу, пийте багато води, висипайтесь, підтримуйте себе «в формі» завдяки фізичній активності, уникайте стресу та перенавантаження.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Sichova Anna

    Для нас Есберітокс – препарат номер один. Як тільки починаються перші симптоми хвороби, відразу даю дитині і в 95% випадків на цьому все закінчується. Вважаю препарат дієвим. Просто треба не тягнути, а вчасно розпочинати лікування.
  • Марина Лашина

    Я намагаюся вживати заходів із перших ознак застуди. Зазвичай починаю пити Есберітокс, який містить лише рослинні компоненти, тому добре стимулює імунітет і одужання настає набагато швидше. І так, за три дні з застудою він справляється чудово)
  • Читач95

    А я вважаю, що організму потрібно допомагати і противірусні препарати – хороші помічники. Я, наприклад, з 4 років сину Альпікол даю і хочу сказати, що хворіти ми стали набагато менше.
  • Анна Манько

    Від себе скажу, що Альпікол - дуже ефективний засіб від застуди та підвищення імунітету. Там у складі екстракт плодів чорної бузини, який має противірусну та імунозміцнювальну дію та відновлює захисні сили організму. Зараз дуже актуально пропити.

keyboard_arrow_up