Рак головне вчасно діагностувати

Рак головне вчасно діагностувати

Від початку хвороби до появи симптомів проходить лише два роки. Тому лікарі наполегливо рекомендують проходити флюорографію хоча би раз на рік.

В Україні щогодини від раку помирає 10 людей. Щогодини реєструють 18 нових випадків захворювання. За офіційними даними, на Тернопільщині щороку реєструють близько 3500 вперше виявлених онкохворих, із них біля 500 на рак легень. Кількість хворих на рак щороку зростає. Проте водночас, як запевняють спеціалісти, рівень смертності можна скоротити. Медики наголошують: рак – не завжди вирок. Хворобу можна діагностувати на ранній стадії і в такому разі навіть вилікуватися!

— На жаль, спостерігаємо сумну тенденцію: значна частина пацієнтів звертаються до нас уже в пізніх стадіях захворювання, коли мова про оперування вже не йде,  - розповідає головний лікар Тернопільського обласного онкологічного диспансеру,  доктор медичних наук Леонід Шкробот. – Найефективніший спосіб боротьби з поширенням цього недугу – вчасна діагностика. Сьогодні люди практично не проходять щорічні профілактичні огляди. А робити це потрібно не лише тоді, коли вам погано, але й коли почуваєте себе добре. Онкопрофогляди слід проходити навіть тоді, коли немає ніяких скарг. Це, як чистити зуби, треба проходити обов’язково.

На перших стадіях – не болить
Ризик захворіти на рак протягом життя в нашій країні має кожен 3-4 чоловік та кожна 5-6 жінка. Серед поширених випадків – рак легень та молочної залози. Ракові клітини є в кожної людини, їх пробудження контролює система імунітету, а стан останньої залежить від безлічі зовнішніх і внутрішніх факторів. Факторам, що сприяють розвитку захворювання, підлягають практично усі: стрес, куріння, забруднене довкілля, спадковість, канцерогени. Від початку хвороби до появи симптомів проходить лише два роки. Тому, лікарі наполегливо рекомендують проходити флюорографію хоча би раз на рік.

Відео дня

За словами медиків, якщо захворювання виявлене на 1-2 стадіях, то, практично, в 100 відсотках випадків гарантується одужання. І вже за 10-15 днів пацієнт повністю пройде лікування.

— Останнім часом, на жаль, онкозахворювання помітно «молодшають» і вражають вже після 30 років. Значна частина пацієнтів звертається до лікарів на останніх стадіях захворювання, - розповідає завідувач торакального відділення Тернопільського облонкодиспансеру Володимир Гуменюк. - Якщо на початкових стадіях рак легень можна прооперувати, то на 3- стадії хвороби – це знано важче. При 4 стадії хвороби операція протипоказана, адже на цьому етапі рак дає метастази на інші органи. Ця хвороба підступна тим, що на початку свого виникнення протікає практично без симптомів, непомітно для людини.

Аби запобігти розвитку онкозахворювання легень і виявити його раніше, лікарі Тернопільського онкодиспансеру радять звернутися до лікаря, якщо:
— кашель триває більше, ніж два тижні;
— мокрота містить кров’янисті прожилки;
— больові відчуття у грудній клітці;
— раптова задишка;
— відчуття браку повітря;
— підвищена пітливість;
— часті запалення легенів та ін.

При таких симптомах, в першу чергу, необхідно зробити флюорографію. Особливо важливо пройти обстеження жителям великих міст та курцям.

Втрачають час у знахарів
Недостатня увага населення до свого здоров’я, використання застарілого рентгенологічного обладнання, недостатня кваліфікація лікарів та відсутність онконастороженості зі сторони, як населення, так і частини медиків також сприяють занедбаності онкологічної патології.

Ефективно боротися з раком заважає не лише небажання регулярно проходити огляд у лікаря, але й те, щоб замість іти до фахівця, пацієнти спершу звертаються до різноманітних знахарів та некваліфікованих «спеціалістів». Найбільшою помилкою онкохворого буде затягування часу. Адже лікування на перших стадіях не лише дає позитивні результати, але й вартує значно дешевше, пояснюють лікарі торакального відділення Андрій Яременко, Назарій Чорний та Володимир П’ясецький.

Лікарі пояснюють схильність людей до нетрадиційних методів страхом хвороби та небажанням прийняти діагноз.
Якщо ж у людини виявили рак на третій стадії – це ще не вирок, кажуть медики. У таких випадках проводиться доопераційна хіміотерапія, що значно збільшує шанси перевести стадію захворювання в операбельну.

— Часто приймаємо пацієнтів, яких прооперували і які знаходяться на спостереженні вже багато років, а нещодавно на контрольний огляд звернувся пацієнт, якого прооперували з ІІІ стадією хвороби ще в 1999 році. Пройшло більше 15 років. Людина почувається здоровою. Таких випадків не багато, але вони є, - зауважують лікарі.

Щоб не витрачати дорогоцінний час на пошук спеціальних лікувальних програм, необхідно обрати онкологічний заклад, що надає комплексне лікування з використанням усіх необхідних методів: хірургічне лікування, променева терапія, хіміотерапія, імунотерапія. Так пацієнт не лише зекономить кошти, але й продовжить життя.
При підозрі на злоякісне захворювання медики наголошують на необхідності повного до- обстеження пацієнта в обласному онкодиспансері з застосуванням усіх необхідних методів, аби якнайшвидше встановити діагноз та призначити ефективне лікування.

Лікують за світовими стандартами
Сьогодні в онкодиспансері діагностують за допомогою сучасного обладнання європейського стандарту, наголошує головний лікар. Тернопільський онкодиспансер – єдиний в області заклад, в якому проводять комплексне і комбіноване лікування онкопатології. У закладі є сучасний комп'ютерний томограф, УЗД апарати, сучасний мамограф із автоматиною проявною машиною, проводять всі види ендоскопічних обстежень, цитологічна та гістологічна діагностика, що дає змогу якісно обстежити пацієнта, і в стислі терміни встановити діагноз. Лікування онкозахворювань проводять за світовими стандартами.
Відвідати онкологічний диспансер може кожен бажаючий, наголошують медики. Навіть, якщо у вас немає направлення, або ж ви лікуєтесь у іншого спеціаліста, і бажаєте пройти додаткове обстеження. Проконсультуватись чи пройти діагностування можна без запису.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Зіньків Тетяна

    лікують за хабар  чи  просто???обстеження  тисячі   коштує??
  • Людмила Канчалаба

    діагностували і що далі. За нашу зарплату чи пенсію треба відразу на похорон відкладати, бо на лікування не хватить. А тим більше в онкодиспансері. Ліки дорогі та й подячні немалі.
  • Коля

    це мова про легерні, а все інше поки не заболить то хто побачить і здогадається що щось не гаразд...
  • Той

    Так,можливо можна вилікуватися,якщо маєш один-два млн.грн.Ліки дорожчі за золото.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up