"Ранні пташки": чому діти народжуються передчасно

"Ранні пташки": чому діти народжуються передчасно

В Україні, за статистикою, кожна десята дитина народжується передчасно. Таких малюків називають «ранніми пташками». Вони потребують вдвічі більшої уваги лікарів та батьків.

Тернополянка Надія Кирилів мала дуже складну вагітність Майже увесь час вона лежала на збереженні. А на 32-му тижні раптово з’явилися на світ її двійнятка – донечка Міланка та синочок Дем’янчик. Лікарі робили все, щоб зупинити передчасні пологи, але природа робила свою справу.

Малята народилися зовсім крихітні та безпорадні, а мама так боялася за їхнє життя.

У лікарні лежали два місяці

- У Міланки вага була 1 550 г, а в Дем’янчика – 1 100 г. Крихітки, - пригадує жінка. – Тиждень ми проходили реабілітацію в Перинатальному центрі на Замковій, а потім нас перевезли в обласну дитячу лікарню. Лежали там аж два довгих місяці. Мене з донечкою виписали швидше, а синочок ще був на лікуванні, бо мав пневмонію.

Відео дня

Нині ці моменти – уже далеко позаду. У квітні двійнятам буде три рочки. Вони активні, життєрадісні, енергійні. Надія Кирилів впевнена, що їй пощастило.

- Я завжди думала, що недоношені дітки відстають у розвитку. Але ні. Моя Міланка вже знає алфавіт. Дем’янчика періодично турбує кашель, але, дякувати Богу, решта все добре.

Що може спровокувати появу на світ недоношеної дитини, «RIA плюс» розповіла досвідчений акушер-гінеколог Оксана Швець. За її словами, невиношування вагітності–це мимовільне переривання вагітності в терміні від зачаття до 37 тижнів. Частота складає в середньому від 10-12 % до 20-35% від загальної кількості вагітностей, в осінній та весняний періоди цей показник збільшується.

- Проблема невиношування надзвичайно актуальна в медичному й соціальному аспектах. Переривання вагітності до 22 тижнів – це самовільний аборт, із 22 до 36 тижнів – передчасні пологи, - пояснює вона. - Невиношування – поліетіологічна патологія. А будь-який патологічний процес в матці може бути чинником передчасного переривання вагітності.

Можуть бути генетичні аномалії

Причин переривання вагітності дуже багато. Сюди належать, як медичні, так і соціально-демографічні показники. Здорова дитина недоношеною не буває.

Одним із провокуючих факторів невиношуваності можуть бути генетичні та хромосомні аномалії, говорить лікар. При високому рівні утворення хромосомно-аномальних зародків відбувається природний добір, спрямований на усунення носіїв хромосомних мутацій. 

Іншою причиною, за словами пані Швець, можуть бути непорушення в системі гіпоталамус-гіпофіз-яєчники (гіпофункція гіпофізу); синдром полікістозних яєчників, гіперпролактинемія, гіпофункція яєчників (недостатність фолікулярної і лютеїнової фаз циклу, хронічна ановуляція, первинна яєчникова недостатність) тощо.

- Та однією з найпоширеніших причин переривання вагітності є інфекційні фактори: віруси, бактерії, стрепто- і стафілококи, клебсієли, протей, мікоплазми тощо, об’єднані в так званий клас TORCH-інфекцій. Саме тому ще при плануванні вагітності лікарі рекомендують пацієнткам пройти обстеження та лікування. Адже всі інфекції можуть призводити не лише до невиношування, але й формування уроджених вад розвитку плоду.

Якщо мама має хронічні захворювання

Крім того, причиною появою на світ недоношених дітей можуть бути проблеми зі здоров’ям матері. Найчастіше переривання вагітності в ІІ і ІІІ семестрах провокують генітальні фактори – це вади розвитку статевих органів жінки, дефекти матки.
- Неправильне положення плоду, багатоводдя і маловоддя, аномалії прикріплення і розвитку плаценти, передчасне відшарування плаценти – це також може бути причиною появи на світ недоношеної дитини. Великий вплив мають ще й е– серцево-судинна патологія, захворювання нирок, цукровий діабет, захворювання органів черевної порожнини, хірургічні втручання при захворюваннях інших органів і систем тощо.

Серед провокуючих факторів також можуть бути соціально-демографічні причини- невлаштованість сімейного життя, екстремально високий або

Що сигналізує про біду

Є ознаки, які можуть вказати на загрозу викидня. Одним з перших сигналів, каже Оксана Швець, є болі
На будь-якому терміні ознаки схожі, але можуть відрізнятися інтенсивністю. Серед симптомів викидня у другому і третьому триместрі: кров’янисті виділення, .
Про передчасні пологи також можуть свідчити: напруга в животі, тазу, попереку, порушення рухової активності плода, значної сили  біль різної інтенсивності внизу живота чи регулярні перейми.

Як попередити пізньому викидню

Щоб виявити та уникнути небажаних наслідків самовільного аборту чи передчасних пологів, потрібно вчасно звертатися до лікаря, завершує Оксана Швець. Лише медик з відповідною освітою може призначити адекватне лікування.

- Перший триместр є найбільш складним періодом і багато в чому визначає розвиток вагітності. У цей період проходить ембріогенез (розвиток плоду), відбувається формування плаценти і становлення складних взаємовідношень організму матері і плоду. Лікування в цей період треба проводити так, щоб не порушувати ці складні процеси, щоб медикаменти не зашкодили ні дитині, ні матері, а також не призвели до гормональних та імунологічних порушень, - наголошує пані Швець.

Більшість дослідників вважають, що самовільний викидень в першому триместрі в 90% випадків є проявом природного відбору. На ранніх термінах акушер-гінекологи намагаються надати вагітності природний перебіг, щоб уникнути народженню плоду з вадами розвитку. Вагітність у такому випадку переривається до 6-8 тижнів. Але бувають ситуації, коли лікарі зберігають вагітність і дають лікування, якщо в анамнезі у жінки були два чи більше викиднів, гормональні порушення, імунологічні проблеми, безпліддя, у випадку допоміжних репродуктивних технологій.

Основу лікування повинна складати психологічна підтримка, гормони, а також вітамінотерапія, нестероїдні протизапальні і спазмолітичні препарати сприяють пролонгації вагітності. Як правило, вагітним призначають постільний режим, седативні препарати і рекомендують утриматися від статевих стосунків, але ефективність цих заходів також не доведена.

- У терапії достатньо широко використовується як симптоматична терапія, так і призначення спазмолітиків, вітамінотерапії, гормональних препаратів, - продовжує акушер-гінеколог.

Дози лікар підбирає індивідуально

Дози препаратів лікар підбирає індивідуально під контролем клінічних і лабораторних даних. У деяких випадках необхідне додаткове УЗД.

Деколи на шийку матки накладають шви або акушерські песарії, щоб зупинити вкорочення та відкриття шийки матки. Ці маніпуляції проводять під контролем лікарів у стаціонарах.

- Варто нагадати, що якщо з'явилися ознаки викидня, що відбувається на ранніх термінах, потрібно терміново звернутися до лікаря, викликати швидку допомогу, або поїхати в лікувальний заклад, адже завжди є шанс врятувати плід і зберегти вагітність.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up