"Рятуйте, мене вкусив собака!" Чи реально знайти вакцину від сказу в Тернополі – ми перевірили

"Рятуйте, мене вкусив собака!" Чи реально знайти вакцину від сказу в Тернополі – ми перевірили
  • Тернополяни, яких покусали  безпритульні пси, нарікають: оббивають пороги травмпунктів та лікарень, а вакцини від сказу немає. Шукають самотужки – немає.
  • Що робити людям і як рятуватись, коли з вакциною замкнене коло? А сказ, як відомо, – це смертельно небезпечне захворювання. Як Де таки знайти вакцину, яка у Тернополі на вагу золота?

Допоможіть! Порадьте, що робити? Питання, без перебільшення, — життя і смерті! – кілька тернополян звернулись за допомогою до журналістів «20 хвилин».

Люди розповідають, що на вулицях міста їх вкусили собаки. Пси не домашні, впіймати їх не вдалось. За допомогою одразу звертались до травмпункту, а там їх "втішили": вакцини немає, шукайте самотужки.

Вакцини й справді немає в місті, підтвердив керівник лікарні швидкої допомоги. Що робити в такому випадку, як порятуватись людям? Як діяти, якщо вас вкусив вуличний пес і що роблять чиновники, аби вакцина з’явилась, і дізнавались "20 хвилин".  

Відео дня

Шукають і собаку, і вакцину

– Прошу про допомогу! Можливо, хтось бачив в районі «Аляски» зграйку собак,  — пише Надія Костюченко. — Тиждень тому один з них, чорного кольору, покусав мене! Потрібна будь-яка інформація про місце перебування. Якщо собака здох протягом 10 днів, це означає, що мав сказ. Також, можливо, хтось підкаже, де в Тернополі є вакцина від сказу?

Виявилось, що покусана за останні дні в Тернополі псами жінка – не одна. Людей кілька — і це тільки ті, про яких журналісти дізнались. Усі потерпілі оббивають пороги медустанов у пошуках порятунку та хоча б вакцини від сказу. А її, як виявилось, — немає. Люди розповідають, які сім кіл пекла вже довелось пройти. І світла в кінці тунелю досі немає.

– 1 лютого мене вкусив собака, біля базарчику на 15 Квітня, — поділилась  Христя Біловус. –  Вони тут цілими зграями ходять. З травмпункту відправили до сімейного лікаря і сказали чекати на вакцину. Щоправда, не зазначили, скільки саме часу триватиме це очікування.

Читайте також Куди тернополянам скаржитись на безпритульних собак

Жінка зверталась до всіх дотичних служб, навіть дійшла до гарячої лінії МОЗ. Там дали номер телефону, куди в Тернополі звертатися та цікавитись наявністю вакцин. У департаменті охорони здоров’я жінці відповіли, мовляв, вакцини немає. Хочете — шукайте собі в інших областях, а хочете – в Інтернеті.

Чому в нас немає вакцини від сказу?

Жінка також подзвонила на гарячу лінію у Львівську область. Там сказали, що в них вакцина є, проте немає договору з Тернопільською областю.

— Що це абсурд? Чому в нас нема вакцини, адже кошти на таке виділяють з держбюджету, — обурюється пані Христина. — Після цього я знов поїхала в травмпункт. Там нічого нового не дізналася, відправили до завідуючого, але його я не дочекалася. Знову доведеться їхати…

Поїде вкотре до травмпункту і пані Надія. Жінка просить допомоги у журналістів.

— Це надзвичайна ситуація, яка, на мою думку, потребує розголосу! — каже пані Надія. — Вони хочуть в Європу? Та їм до Європи "як до неба рачки", вибачте за вираз! Я би подивилась на реакцію тих самих лікарів, які перед нами розводять руками, якби в їхній сім'ї чи родині сталась така ситуація! Не дай Боже! Нікому не побажаю. Це просто безвихідна ситуація...

Ярослав Чайківський,  директор КНП « Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги». 

— Звертаються люди, що ніде немає вакцини – її дійсно немає, - каже Ярослав Чайківський. — Ні в травмпункті, ні в лікарні, ні в Тернополі, ні в Україні загалом. Проблема існує — на державному рівні. Раніше користувались вакциною, яку виробляли у воюючій з нами країні. Зараз від неї відмовились.

Це проблема, яку й справді медики вирішити не можуть. Пацієнтам справді рекомендують шукати самотужки. Донедавна така була у Києві. Хтось замовляє і привозять з-за кордону, каже він.

— Куди звертатись людям, питаєте? На гарячу лінію МОЗ. Можна в Національну службу здоров’я, адміністрацію Президента, хоча це навряд чи вирішить проблему, — каже Ярослав Чайківський. — Зараз така у кількох людей. До цього правдами-неправдами давали раду.

Журналісти "20 хвилин" також за допомогою пошукових систем намагались знайти вакцину від сказу – у різних мережах аптек. Вакцина є, різних виробників, але тільки під замовлення. І ціна коливається від 70 до 3, 5 тис. грн. Проте чіткої інформації, яка саме вакцина потрібна і в якому випадку — немає. Це потрібно узгоджувати з лікарем.   

Коментарі

Мар’яна ЗВАРИЧ, речниця міської ради:

 — Дане питання опрацьовується фахівцям відділу охорони здоров’я. Були неодноразові звернення у департамент охорони здоров’я обласної державної адміністрації щодо наявності даних видів вакцин, оскільки їх повинні передавати медичним закладам від Міністерства охорони здоров’я. Проте дана вакцина медичним закладам Тернополя цього року ще не надходила. Для забезпечення медичної допомоги тернополянам, лікарня швидкої допомоги за кошти міської ради замовила вакцину. Поставка — найближчими днями, можливо, ще надійде сьогодні до кінця дня.
 

Андрій ПОЛОСА, начальник міської державної лікарні ветеринарної медицини в Тернополі:

— У випадку нанесення тваринами укусів людям негайно звернутися в травмпункт, який передусім повідомляє Лабораторний центр, а потім ветеринарну службу міста. Якщо собака домашній — власник ізолює тварину в окремому приміщенні для проведення клінічного огляду, а також з 10-ти денним карантинуванням під наглядом ветлікаря. На 11-12 день проводиться клінічний огляд, у випадку загибелі тварини проводиться посмертна діагностика в Тернопільській РДЛ ДПСС. За життя тварини дослідження лабораторним методом на сказ не проводиться.

У разі підтвердження на сказ лабораторно — проводиться засідання державної надзвичайно протиепізоотичної комісії, де оголошуються неблагополучні та загрозливі зони, затверджуються комплекс заходів, одним із них є вакцинація всіх зареєстрованих тварин (собаки, коти), а також боротьба з безпритульними тваринами.

 У випадку з безпритульними тваринами — ними опікуються органи місцевого самоврядування. В даному випадку — бригада по відлову безпритульних тварин.

Сказ завжди смертельний?

Сказ — вірусна, смертельна інфекція, розвиток якої у людини можна попередити введенням вакцини людям та вакцинацією тварин. Людям вірус сказу зазвичай передається при укусі заражених тварин, причому у 99% випадків джерело інфікування — собаки.

Сказ завжди смертельний. Проте правильна та своєчасна допомога до розвитку захворювання дає 100% шанс врятуватися.

З укусами тварин треба обов’язково звернутися у лікарню. Там мали би ввести антирабічні імуноглобуліни/сироватки. Вони вводяться разом з вакциною проти сказу, якщо є підтвердження, що тварина заражена вірусом.

Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу (англ. Rabies virus) із роду Lyssavirus. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи. У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть неминуча. Про це повідомляє на офіційній сторінці Центр громадського здоров’я МОЗ України.

Симптоми сказу

У людини інкубаційний період сказу, як правило, триває 1–3 місяці, але може варіюватися від одного тижня до року, залежно від низки факторів

  • місця, кількості й глибини укусів (найнебезпечніші укуси в обличчя та голову загалом);

  • кількості й активності вірусу, що потрапив у рану;
  • віку постраждалого (діти вразливіші за дорослих).

Початкові симптоми сказу — підвищення температури та біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування чи печіння у місці пошкодження. Після появи симптомів захворювання практично завжди закінчується летально. У процесі поширення вірусу центральною нервовою системою розвивається прогресивне смертельне запалення головного і спинного мозку.

Є дві форми цього захворювання: активний і паралітичний сказ.

Для людей з активним сказом характерні гіперактивність, гідрофобія (боязнь води) та інколи аерофобія (боязнь протягів або свіжого повітря). Смерть настає за кілька днів у результаті кардіореспіраторної зупинки.

На паралітичний сказ припадає близько 30% усіх випадків захворювання у людей. Ця форма сказу триває довше за попередню із легшим перебігом. М’язи поступово паралізуються, починаючи з місця укусу чи подряпини. Повільно розвивається кома, і настає смерть.

Як лікують людей і чи допоможе вакцина?

У разі інфікування людини показані негайна госпіталізація і введення антирабічної вакцини. Таких щеплень має бути шість: у день звернення до лікаря (0-й день), а потім на 3-й, 7-й, 14-й, 30-й і 90-й дні.

Антирабічна вакцина запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків, — запевняють фахівці Центру громадського здоров’я МОЗ України. — Вона ефективна у разі початку курсу не пізніше 14-го дня з моменту укусу чи обслинення. Утім, курс імунізації призначають навіть через кілька місяців після контакту із хворою або ж підозрілою на сказ твариною. Антитіла у людини з’являються тільки на 12–14-й день, а максимальні їхні рівні досягаються лише через 30–40 днів. Імунітет стає дієвим приблизно через два тижні після закінчення курсу вакцинації та залишається таким упродовж року.

У разі небезпечної локалізації укусів (обличчя, шия, голова, пальці рук, промежина), множинних або дуже глибоких поодиноких укусів, ослинення слизових оболонок, будь-яких ушкоджень, завданих хижими тваринами, кажанами й гризунами, коли є ризик короткого інкубаційного періоду, окрім вакцини застосовують і людський антирабічний імуноглобулін. Інкубаційний період може скоротитися до 7 діб — це менше, ніж час вироблення поствакцинального імунітету. Якщо з моменту контакту із твариною минуло більше трьох діб, антирабічний імуноглобулін не застосовують.

Якщо вас вкусила будь-яка тварина*:

  1. Поверхню рани негайно промийте господарським милом, а краї рани обробіть 70% спиртом або 5% спиртовим розчином йоду.
  2. Негайно зверніться в найближчу медичну установу.
  3. Тільки своєчасно проведений курс щеплень може надійно запобігти захворюванню на сказ.
  4. Тварину, що нанесла покус, забивати забороняється, її треба ізолювати і протягом 10 днів утримувати під наглядом ветлікаря.
  5. Якщо ця тварина загинула, слід негайно повідомити Держпродспоживслужбу.

За інф. Головного управління Держпродспоживслужби в області

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Денис Хілініч

    у бацьки є вакцина, не москальська, а їх виробництва, але вона теж не сертифікована в нашій країні.
  • Читач49

    21 століття - немає вакцини проти сказу... Та навіть за "союзу" такої фігні не було...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up