Що батькам потрібно знати про кір

Що батькам потрібно знати про кір
  • Чимало дітей заразилися на кір вдома.
  • Кір із колективів принесли старші діти, або молоді батьки, а від них захворіли їхні діти.

Кір - це дуже важке і непрогнозоване інфекційне захворювання саме через свої ускладнення, кажуть медики. Найчастіше діти помирають від ускладнень кору – пневмонії та енцефаліту.

- На Тернопільщині цього року зареєстровано 1 випадок енцефаліту, було 22 випадки  пневмонії – це дані по області серед тих дітей, які в нас лікувалися, - розповіла завідувач  інфекційного відділення міської дитячої лікарні Ольга Дивоняк. – У 28-ми випадках кір ускладнювався бронхітом, як ускладнення можемо розглядати і ларинготрахеїти, і отити. 

Згідно з календарем щеплень, діти мають вакцинуватися в 1 і 6 років, це оптимальний період для щеплення – і треба дотримуватися календаря, наголошують медики.

Відео дня

- На жаль, на практиці більшість дітей, яка поступає в інфекційне відділення в середньому і тяжкому стані, не мають щеплення від кору, - розповідає Ольга Дивоняк. - При опитуванні батьків чи вакциновані їхні діти, 90% батьків відповідають, що діти не мають щеплення, або опускають очі і говорять, що не знають. А коли невідомий вакцинальний анамнез, у нас є підстави думати про те, що діти невакциновані.

Заражалися в сім’ї

Серед дітей хворіють всі вікові групи. Більше недуга вражає дітей віком 1-4, 5-9, 10-14 років. Найменше хворих серед дітей до року, бо в них обмежене коло спілкування, тільки родина.

- 89 дітей заразилися від членів своїх сімей, - зазначила Ольга Дивоняк. - Кір додому принесли старші діти, а також молоді дорослі, а від них захворіли їхні діти. Запобігти хворобі в такій ситуацій для дитини до року вакцинацією неможливо. Але стосовно вакцинації дітей після року, коли в членів сім’ї є кір, ми можемо вакцинувати контактних, але тільки до третього дня від початку хороби в інших членів сім’ї. Якщо не встигаємо вакцинувати в цей період, можемо вводити імуноглобулін. Це не надто поширена практика за кордоном, але такий варіант можливий, якшо дитина має важку патологію, хронічне захворювання. Специфічного коревого глобуліну немає. Варто нагосити, що введення. Запобігти виникненню хвороби в здорових дітей може тільки вчасна вакцинація.

Можна захворіти з 9-го по 17-й день

Дитина, яка не мала імунітету до кору, тобто не мала щеплення і не хворіла на кір, може заразитися  після контакту з хворим з 9-го по 17-й день, такий інкубаційний період хвороби, розповіла інфекціоніст.

Катаральний період кору триває чотири дні. У цей час є температура 38-39 градусів, нежить, кашель частий, сухий, малопродуктивний, виражені прояви кон’юнктивіту, сльозотеча, світлобоязнь, у дитини погане самопочуття.

- У цей період кір треба відрізняти від ГРВІ, - зазначає Ольга Дивоняк. - Дитина в цей час надто заразна, і коли така дитина приходить на прийом до педіатра, вона навколо себе може заразити десятки дітей, тому що виділяє велику кількість вірусу.

Далі йде період висипань. Він проходить також на фоні високої температури і підсилення катаральних явищ. Перші висипання виникають на обличчі, за вухами, на переніссі. В першу добу – це голова, шия, друга доба – тулуб, і третя доба висипань – на ногах.

- Третій період – період пігментації. Діти перестають гарячкувати. Неускладнений період кору займає 8-10 днів, - продовжує лікар. - Але витримати цей час, коли температура погано коригується жарознижувальними засобами, коли дитина не може спати через надсадний кашель, це дуже важко і дитині, і батькам.

Багато відмов - необгрунтовані

Специфічного лікування від кору немає, специфічних противірусних препаратів для лікування кору немає, наголошує інфекціоніст.

- Батьки мають дуже добре зважувати всі «за» і «проти», коли відмовляються від щеплення своїх дітей. Бо є багато необґрунтованих відмов від вакцинації, - каже пані Дивоняк. – Батьки бояться, що не той виробник, що вакцина має багато побічних проявів. Задумайтеся над тим, скільки побічних проявів має кожний медикаментозний засіб, який ви даєте дитині, починаючи від жарознижуючих, відхаркуючих, протикашльових, навіть антибіотиків, якщо йдеться про ускладнені випадки.

Вірус є надзвичайно контагіозний. Це особливо стосується двох днів перед початком захворювання і чотирьох днів катарального періоду, коли є температура, кашель, сльозотеча, нежить, явища кон’юнктивіту, і ще чотирьох днів періоду висипань – тобто загалом під час хвороби це 8-10 днів, хворий виділяє багато вірусу кору в повітря з чиханням, кашлем, разом з виділеннями з носа. Вакциновані діти мають шанс захворіти, але в них переважає легкий перебіг хвороби. Вони практично не потрапляють у стаціонар, це одиничні випадки.

Лікар наголошує, що незважаючи на те, що в Україні є епідемія, вакцинувати дітей треба. Це єдиний метод, яким батьки можуть захистити дитину від захворювання.

Коментар

Володимир Кучма, заступник директора з амбулаторно-поліклінічної роботи міської дитячої лікарні:

- Виклики педіатра на дім зараз обмежені і скорочені до мінімуму, бо один виклик лікаря додому займає стільки часу, що можна надати допомогу п’ятьому пацієнтам на прийомі. Але це не стосується ситуацій, коли діти мають високу температуру і не можуть прийти в заклад. В такому випадку батьки мають телефонувати або в реєстратуру, або безпосередньо до дільничого лікаря, бо після укладання угоди вони мають телефон педіатра. Лікар вирішує, чи варто батькам вести на прийом дитину, бо висока температура може бути проявом не ГРВІ, а кору. Тому коли діти мають високу температуру чи нез’ясовану висипку, батькам треба телефонувати до лікаря і він прийде на виклик додому.

Довідка

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, з початку 2018 року на кір захворіли 36 455 людей – 14 111 дорослих і 22 344 дитини. Всього з початку року від ускладнень кору в Україні померло п’ятнадцять людей: 11 дітей і четверо дорослих.

В Україні найбільше хворіють на кір діти віком 5-9 років (майже 32% серед усіх дітей). Це ті діти, які не отримали другу дозу КПК вчасно, через що у них не виробився імунітет до хвороби.

В рамках посиленої імунізації відсоток дітей, які вчасно отримали 1-шу дозу КПК, становить 35,7% (найменше – у Чернівецькій, Одеській, Тернопільській, Івано-Франківській та Закарпатській областях). А відсоток тих дітей, які вчасно отримали дві дози, іще менший – 28,8% (найменше - у Запорізькій, Тернопільській, Закарпатській, Чернівецькій, Івано-Франківській областях).

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Vova Faynuy

    Не вакцинувався з 2004 р, ні разу не хворів на кір

    тойво reply Vova Faynuy

    а в 1рік і в 6 років?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up