Що допоможе при вірусних застудах

Що допоможе при вірусних застудах

Негайно викликайте лікаря, коли дитині неможливо збити температуру звичними жарознижуючими ліками, температура наростає за короткий час, дитина марить, її неможливо напоїти, бо постійно блює, з'явилася задишка.

У Тернополі уже почався сезон застуд. Серед дітей найбільше хворих серед малюків 1-4 років, а також вразливі діти 5-9 років, зазначають міські епідеміологи. Що варто, а чого не варто робити при ГРВІ «RIA плюс» запитала в дитячого інфекціоніста, завідуючу інфекційного відділення Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні Ольгу Дивоняк.

– Найчастіше батьки скаржаться на такі прояви у дітей як підвищення температури до 38-39С, нежить, кашель, захриплість голосу, головні болі при підвищеній температурі, – зазначає лікар.

Ці ознаки не є специфічними, вони характерні для будь-якої гострої респіраторної інфекції, як вірусного, так і бактеріального походження. До речі, на вірусні інфекції припадає близько 80% усіх гострих респіраторних інфекцій і близько 20% – це інфекції бактеріального походження. З вірусних інфекцій у попередні роки найчастіше реєструвалися грип, парагрип, аденовірусна інфекція, риновірусна інфекція, респіраторно-синтиціальна інфекція.

Відео дня

При грипі характерними є висока температура впродовж 3-5 днів і інтоксикація – ломота в тілі, суглобах, м'язах, головні болі, особливо в лобній ділянці, погане самопочуття. Може бути блювота на фоні високої температури, висипання. До речі, більш характерне висипання в верхній частині тулуба. Такі прояви як покашлювання, першіння в горлі, помірна закладеність носа в період високої температури мінімальні. Вони з'являються тоді, коли температура спадає.

Поки що дітей з клінічними ознаками грипу в інфекційному стаціонарі не було. Найчастіше зараз йдеться справді про банальні гострі респіраторні вірусні інфекції. Хоча легковажно до них ставитися не варто, тому що ГРВІ небезпечні ускладненнями. Це і запалення вуха, бронхіт чи обструктивний бронхіт, пневмонія.

– Особливо непокоять ГРВІ з явищами нейротоксикозу, тобто коли є висока температура, болі голови, блювота інші прояви, їх потрібно відрізняти від гострого менінгіту, що становить загрозу життю дитини, – зазначає Ольга Дивоняк. – Тому хочу застерегти батьків не займатися самолікуванням. У випадку нездужання дитини одразу викликати дільничного педіатра, чи сімейного лікаря чи швидку, якщо це стається вночі.

Бо, скажімо, така загальна ознака як підвищення температури тіла може бути характерна для початку будь-якої інфекційної хвороби.

– Батькам варто негайно звернутися до лікаря коли температура погано збивається жарознижуючими препаратами, якщо температура піднімається через кожні три години, - пояснює Ольга Дивоняк. – Маму має насторожити, якщо дитина відмовляється від їжі і пиття, якщо з’явилася задишка. Бо задишка не завжди пов’язана з підйомом температури. Вона може свідчити про те, що в дитини починається пневмонія. Поява блювоти чи діареї – це теж тривожна ознака при ГРВІ, бо дитина втрачає велику кількість рідини і може потребувати не лише цілодобового лікарського нагляду, а і серйозної медикаментозної терапії.  Насторожити батьків повинні порушення поведінки дитини ( дуже збуджена чи навпаки надто квола, сонлива) та порушення свідомості (запаморочення,  марення) а також судоми. Усе перелічене – це ті симптоми, які мають спонукати батьків негайно викликати лікаря.

 

Антибіотики призначає лікар

За симптомами на початку захворювання практично неможливо відрізнити вірусну інфекцію від бактеріальної, адже специфічних ознак немає. Чітку відповідь про природу інфекції  можна отримати після лабораторних аналізів, пояснює лікар.

– Далеко не всі інфекції потребують призначення антибіотиків, - пояснює дитячий інфекціоніст. – Якщо дитина впродовж хвороби гарячкує три дні і не має симптомів, які свідчили б про бактеріальну інфекцію, тобто немає гнійного тонзиліту ( нема нальотів на мигдаликах),  якщо немає епіглотиту (запалення надгортанника), пневмонії, синуситу, отиту, то про антибіотики можна не говорити.

Призначити антибіотик має право лише лікар, зазначає Ольга Дивоняк. Батьки мають бути зацікавлені в тому, щоб самовільно не призначати антибіотик, коли його не потрібно.

– Батькам важливо пам’ятати, що антибіотик не зіб'є температуру, не діє на віруси і не запобігає нашаруванню бактеріальної інфекції, і не запобігає ускладненням респіраторних інфекцій, – пояснює дитячий інфекціоніст. – Частий прийом антибіотиків викохує в дитині флору, яка потім стає нечутливою до антибіотиків. Це змушує лікарів згодом призначати щоразу іншу групу антибіотиків для дітей, які часто хворіють, або збільшувати дозу звичних антибіотиків. В стаціонарі можна зробити аналіз і мати підтвердження, якої природи інфекція – бактеріальної чи вірусної. Тому ми можемо не призначати антибіотики, незважаючи на підвищення  температури у дитини до високих цифр протягом 5-6 днів, бо дитина під наглядом. Але якщо йдеться про лікування в домашніх умовах, то принаймні 3-4 дні потрібно спостерігати дитину. Якщо немає ознаки бактеріальної інфекції, антибіотики давати непотрібно.

З першого дня захворювання за дитиною повинен спостерігати дільничий педіатр, наголошує Ольга Дивоняк.

– Дитині з першого дня призначать антибіотики, якщо вона має гнійний наліт на мигдаликах, якщо є клініка пневмонії, – наголошує дитячий інфекціоніст, – але якщо є лише температура, покашлювання, першіння в горлі, такій дитині терапія антибіотиком не показана.

 

Противірусне – лише при грипі

Є визначені стандарти в лікуванні грипу та ГРВІ дорослих і дітей, наголошує Ольга Дивоняк.

– При грипі призначають противірусну терапію препаратами «Таміфлю», «Реленца», «Ремантадин», – розповідає інфекціоніст. – Останній може бути в аптечній мережі, а перші два частіше зустрічаються в стаціонарах. Але при інших респіраторних вірусних інфекціях без противірусних препаратів можна обійтися. Вони не є рекомендованими згідно з нашими протоколами лікування. Противірусна терапія при ГРВІ за сучасними протоколами не показана, бо вважається, що ефект від її застосування нижчий, ніж фінансові затрати.

За лікарськими протоколами при вірусних застудах діти повинні отримувати симптоматичне лікування. Насамперед, жарознижувальні препарати – діюча речовина ібупрофен чи парацетамол. Дитина повинна багато пити. При нежиті потрібно робити очищення носа сольовими розчинами. При сухому чи вологому кашлі – використовувати відповідні препарати для зняття цих симптомів.

Інші лікарські засоби, ліки «для імунітету», вітаміни, біологічно активні добавки, не передбачені для лікування ГРВІ. Стосовно засобів, які якимось чином впливають на імунітет, то їх взагалі повинен призначати лише імунолог, зазначає лікар. Такі засоби, але в жодному  разі не в гострий період ГРВІ, призначають імуноскомпрометованим дітям. Тобто, коли діти мають вроджені вади розвитку імунної системи, ВІЛ-інфіковані, діти з іншими хворобами, які ведуть за собою зниження імунітету.

 

В школу і садок не спішити

Виділення вірусу відбувається впродовж 5-7 днів хвороби, і якщо недоліковану дитину відправити в садочок чи школу, це створює загрозу для інших дітей, які контактуватимуть з нею.

– Віруси поширюються повітряно-крапельним і контактним шляхом, – пояснює інфекціоніст. – Потерла дитина око, взялася за ручку дверей, і там вже опинилися віруси. Хвору дитину з нежиттю, кашлем, температурою, навіть якщо це залишкові прояви, не можна пускати в організований колектив, бо така дитина ще небезпечна для оточуючих. Крім того, якщо говорити про ускладнення ГРВІ, то бактеріальні ускладнення проявляються як раз на 5-7 добу. Тому дитина з ГРВІ як мінімум 5-7 днів повинна побути вдома.

Універсальних засобів, щоб запобігти респіраторним інфекціям, немає, зазначає лікар. В період підвищення захворюваності на ГРВІ не рекомендується відвідувати людні місця, масові заходи в закритих приміщеннях, дитячі кімнати, заклади відпочинку чи розвитку.

– Аби захиститися від грипу, я рекомендую щеплення, вакцини від грипу вже будуть в аптеках в жовтні-на початку листопада, – зазначає лікар. – Особливо вакцинації потребують діти з хронічними захворюваннями бронхо-легеневої системи, наприклад, бронхіальною астмою, діти з хронічними захворюваннями серцево-судинної системи, цукровим діабетом, онко-гематологічними захворюваннями. Це діти, які мають знижений імунітет, і в разі захворювання в них перебіг хвороби буде тяжчий. Таких дітей треба захищати. За кордоном прийнято щеплювати дітей і дорослих від грипу. Бо чим більше людей щеплені від вірусу грипу, тим більша загальна опірність до вірусів грипу. 

Дітям, які мають хронічні захворювання серцево-судинної і бронхо-легеневої системи, потрібне ще й щеплення від пневмококової інфекції, зазначає Ольга Дивоняк. Бо пневмокок йде поряд з грипом, може викликати ускладнення, тому такі діти повинні мати захист і від такої інфекції.

Від інших ГРВІ щеплення немає. Загальні рекомендації, аби менше застуджуватися, дотримуватися здорового способу життя, загартовуватися, багато гуляти, в період підвищеної захворюваності менше контактувати з хворими, які пчихають, кашляють, мають нежить. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Sichova Anna

    Безумовно всі ці профілактичні заходи дуже важливі та актуальні зараз. Але від грипу та вірусів ніхто не застрахований. Я сама нещодавно ГРВІ лікувала. Більш теплого чаю і Есберітокс на додачу. У робочий лад повернулася за лічені дні!
  • Наталья Графская

    Я сама вже досить давно лікуюсь Інфлюцидом, мені завжди допомагає. І нежить, і ломота у м'язах, головний біль – все минає. Хвороба приблизно 3-4 день починає відступати. Інфлюцид як противірусне мене повністю влаштовує.
  • Анна Манько

    Мені за перших проявів простудного захворювання дуже допомагає Iнфлюцид. Такі симптоми як головний біль та ломоту в тілі він усуває досить ефективно. Серед імпортних інфлюцидів - один з найкращих противірусних.
  • Сергей Ткаченко

    Профілактика завжди повинна бути попереду.Моїй дитині чудово допомогає Лаферон назальний.Краплі для профілактики при загрозі захворювання в епідемічний період, при контакті з хворим на ГРВІ.Він зупиняє розмноження вірусів, підсилює противірусний імунітет, захищає від інфікування при грипі та застуді у дорослих та дітей з народження.

keyboard_arrow_up