Що потрібно знати тернополянам, які хочуть купити зброю: покрокова інструкція

Що потрібно знати тернополянам, які хочуть купити зброю: покрокова інструкція

Не лише для полювання, а і самозахисту. "20 хвилин" поцікавилися, чи купують тернополяни зброю та що потрібно, щоб отримати на неї дозвіл.

Сезон полювання на вовка, лисицю та бобра триватиме до 29 лютого включно. Можливо, не всі ходять на полювання, але і для самозахисту дехто хоче мати пістолет чи рушницю. 

Нагадаємо, що 29 січня на Лановеччині пограбували фермера: злочинці були з битою та револьвером.

Скільки коштує 

Сам пік покупок зброї для самооборони припав на період початку військових дій на сході України, розповідають у магазинах. Зараз також відбувається спад попиту на мисливську зброю, розповідає власник магазину зброї Максим Дуве.

Відео дня

- Загалом попитом користується зброя для мисливства і тільки з відповідним дозволом на її користування. Ціна доволі висока, але покупці все-одно є і приходять вони вже з відповідним багажем знань про ту чи іншу зброю. Ті люди, які вбачають сенс життя у полюванні, грошей не шкодують, - додав він.

Інформація про те, скільки в Тернополі людей зареєстрували свою зброю, отримати не вдалося. Оскільки в поліції сказали, що це конфіденційно.  

Ціна на рушницю у магазині стартує вже від 5 000 гривень і може сягати кількасот тисяч. В інтернеті середня ціна на цей вид зброї складає близько 20 000 – 25 000 гривень.

Тернополяни, які виявили бажання купити собі зброю, дозвіл на неї можуть отримати в Дозвільній системі, ліцензування та державного охоронного нагляду УГБУМВС України у тернопільській області. Розташована вона за адресою: Тернопіль, вул. Валова, 11.

Хто має право на зброю

Тільки спеціальна категорія осіб має право отримання дозволу на зброю, а саме:

  • Державні службовці;
  • Військовослужбовці;
  • Співробітники суду та їх близькі родичі;
  • Журналісти;
  • Співробітники правоохоронних органів та їх близькі родичі;
  • Народні депутати України.

Всі українці можуть володіти на законних підставах лише гладкоствольною мисливською ( з 21-го року), нарізною мисливською ( з 25-ти років) та пневматичною зброєю ( з 18-ти років). ЇЇ можна носити лише не зарядженою!

Які засоби самооборони є доступними та дозволеними?

Більш доступними засобами самооборони є перцеві балончики, кастети та електрошокери. Проте не всі з них є законними.

Перцеві балончики без проблем можна придбати. Проте заборонено користуватися тими марками балончиків, якими користуються правоохоронці, наприклад «Терен-4М». Ціна на них - від 80 гривень.

Електрошокери також можна купити і користуватися, але варто пам'ятати, що якщо скористатися цим засобом самооборони, то власника можуть притягнути до відповідальності. Ціна на них стартує від 200 гривень.

А от від носіння і використання кастетів слід відмовитися, оскільки вони належать до холодної зброї.

Так само до цієї категорії належать і ножі. Відповідно до законодавства України, холодна зброя – це предмети та пристрої, що придатні для неодноразового завдання тяжких і смертельних тілесних ушкоджень, дія яких заснована на використанні м'язової сили людини.

Як отримати дозвіл на зброю?

Для того щоб отримати дозвіл на зброю потрібно пройти кілька етапів.

  1. Купити сейф для зберігання зброї і поставити його в найменш помітному місці в домі. Його потрібно міцно закріпити до стіни та до підлоги.
  2. Пройти медичну комісію і отримати відповідну медичну довідку. У випадку коли ви окрім гладкоствольної зброї хочете і нарізну, потрібно також зробити ксерокопію медичної довідки і проінформувати інспектора. Він перевіряє оригінал мед. довідки за формою №127/о, в справу покладе її копію, а оригінал віддасть для оформлення нарізної зброї.
  3. Пройти навчання і скласти іспит та отримати довідку про проходження вивчення матеріальної частини зброї, правил поводження з нею та застосування.
  4. Подати документи, а саме:
  • Заява на ім’я керівника органів внутрішніх справ про видачу дозволу. За місцем проживання заявника, заповнюється у відділі МВС.
  • Заповнену заяву – картку. Заповнюється у відділі МВС.
  • Мед. довідку про те, що протипоказань на придбання зброї немає. Форма 127/о. 
  • Ксерокопію договору страхування. Страховка розрахована на 3 роки.
  • Документ про те, що Ви пройшли курси по вивченню мат.частини зброї, правил її застосування і поводження з нею.
  • Довідка про відсутність судимості. Її зараз не потрібно робити згідно із наказом МВС №745 від 11.10.2011, яким затверджені зміни до наказу МВС від 21.08.98 № 622 – і тепер в поліцію (дозвільну. систему) довідку про несудимість з поліції немає потреби подавати. Вони самі зобов’язані зробити запит про несудимість. В будь-якому випадку зараз таку довідку можна зробити безкоштовно онлайн.
  • Оригінал паспорта, його копія + 4 фотографії 3*4.
     Квитанція про сплату за реєстрацію зброї:
    1) за послуги дозвільної системи;
    2) за послуги дозвільної системи;
    3) за дозвіл на придбання гладкоствольної зброї;
    4) за посвідчення на право зберігання і носіння зброї.
  1. Подати всі вищеназвані документи інспекторові, який перевіряє їх і видає Вам на оплату квитанцію. Після оплати послуг, що зазначені вище в квитанції, потрібно принести  її інспекторові.
  2. Зачекати 30 днів, щоби за цей час дозвільна система МВС перевірила заявника та відправила дільничого для перевірки наявності сейфу за місцем проживання і так далі.
  3. Через 30 днів приходимо у своє обласне відділення дозвільної системи і отримуємо дозвіл на купівлю гладкоствольної зброї. З моменту отримання цього дозволу у Вас є 3 місяці на вибір і придбання зброї. Якщо за цей час так нічого і не куплено, то потрібно або здати дозвіл назад в дозвільну систему МВС, або з'явитися в дозвільну систему МВС і продовжити цей дозвіл.
  4. Потрібно взяти паспорт і поїхати в магазин зброї для покупки.
  5. Після купівлі зброї потрібно прийти у свій відділ дозвільної системи, де інспектор звірить номери на зброї та в документах. Через пару днів приходимо і забираємо пластиковий дозвіл на зберігання та носіння зброї.

Після купівлі зброї потрібно прийти у свій відділ дозвільної системи, де інспектор звірить номери на зброї та в документах. Через пару днів приходимо і забираємо пластиковий дозвіл на зберігання та носіння зброї.



Згідно з постановою КМУ №576, дозвіл на використання і зберігання зброї має обмежений строк дії в 3 роки!

Довідка

За незаконне поводження з вогнепальною зброєю, бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв (ч.1 ст.263 КК) передбачене покарання від 3 до 7 років позбавлення волі. Для порівняння покарання у виді 7 років позбавлення волі може бути призначене навіть за такий тяжкий злочин, як, наприклад, вбивство.

Виготовлення, переробка чи ремонт вогнепальної зброї, фальсифікація, незаконне видалення чи зміна маркування, або незаконне виготовлення бойових припасів, вибухових речовин чи вибухових пристроїв (ст.263-1 КК) карається позбавленням волі від 3 і аж до 12 років (в залежності від наявності певних кваліфікуючих ознак: вчинення дій повторно, за попередньою змовою групою осіб чи організованою групою).

За незаконне поводження з холодною зброєю (ч.2 ст. 263 КК) найбільш м’яким покаранням є штраф у розмірі до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а найбільш суворим – позбавлення волі строком на 3 роки.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Іван Петрович

    заплатиш з пів тисячі долларів і поставиш в сейф... час від часу, десь колись може вистрелиш пару патронів... з роками розумієш, що такі іграшки в повсякденному житті тебе не врятують... ви спробуйте положити гантелю в 1 кг в кишеню і поносити її з неділю... зрозумієте, чи дійсно вам так загрожує небезпека на вулиці, що воно того варте... скоріше на пішохідному перехрестті вас може збити транспорт, а ніж хтось вам буде погрожувати, і ви будете мати сміливість і бажання вистрілити хоча б в повітря... тай ефекту, чесно кажучи, не є багато від такої зброї, окрім оманливої впевненостті... все це комерційний хід, аби на тлі своєї бепеки, люди викинули не малі кошти ні на що...
    набагато ефективніше - правильна поведінка самої людини в екстримальній ситуації, якщо вже така сталася...
  • Саша Крест

    вже давненько маю... і не одну штуку... найулюбленіша іграшка Winchester... привіз із Штатів... кучу паперів треба було... зараз, у наш час, тільки дурень не має зброї... а ціна так зовсім невелика...
  • David Starr

    Стільки гемору, щоб придбати, потім постійно тренуватись(бо нетренований у критичній ситуації просто розгубиться), а ще більше потім у разі застосування. Краще вчіться захищатись підручними засобами.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо потім він добровільно мобілізувався 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up