Що треба знати тернополянам, щоб не пропустити інсульт

Що треба знати тернополянам, щоб не пропустити інсульт

Як запобігти інсульту, про які головні симптоми хвороби варто знати, щоб розпізнати їх в перші хвилини, наскільки швидко треба викликати швидку, щоб зменшити руйнівні наслідки чи взагалі вижити, дізнавалася "RIA плюс".

Корисні зустрічі для літніх людей відбулися у Тернополі в рамках соціальної ініціативи “Єднання поколінь”. Перед тернополянами виступали фахівці обласних лікарень і клінічних кафедр медуніверситету. На одній з таких зустрічей, присвяченій інсульту, побувала і журналістка “RIA плюс». Кількадесят пенсіонерів навіть конспектували важливі речі, про які розповідала лікар.

- Я приходжу сюди практично щоразу, - розповідає тернополянка Валентина Холопова. - Мені це цікаво, бо маю ті ж хвороби, про які говорить лікар.

Інсульт помолодшав”

Церебральні судинні захворювання — це та патологія, яка найчастіше зустрічається в українців. Близько 70% смертності припадає саме на серцево-судинні захворювання. Україна лідирує в Європі за сумною статистикою.

Відео дня

У 2018 році в Україні було близько 100 тисяч інсультів. Цікаво, що впродовж останніх 40 років на 40% поменшало інсультів в розвинених країнах і на 100% зросла їх кількість в країнах з низьким та середнім рівнем життя, зазначила під час лекції учасникам ініціативи “Єднання поколінь” асистент кафедри неврології медуніверситету, лікар відділення когнітивних порушень обласної психоневрологічної лікарні Роксолана Насалик.

Тож що насамперед варто знати про інсульт, на які речі ми можемо впливати і як запобігти хворобі?

- Проблема інсульту характерна для будь-якого віку, адже захворювання зараз значно “помолодшало” - інсульт трапляється навіть в 30-річних, - зазначила Роксолана Насалик. - А наслідки інсульту можуть бути катастрофічними. Третина пацієнтів після інсульту потребує постійної сторонньої допомоги, половина хворих мають помірні та важкі когнітивні порушення і деменцію, що веде до погіршення якості життя. Частина хворих помирають протягом першого місяця.

 

 

На сім ризиків можна вплинути

Люди часто не усвідомлюють, що на багато факторів ризику хвороби можна вплинути, і не мати інсульту, наголошує пані Насалик.

- Людина може контролювати і коригувати такі речі як артеріальну гіпертензію, рівень холестерину та глюкози крові, аритмію, відмову від тютюнопаління, надмірну вагу та гіподинамію, - зазначає фахівець. - Ці фактори загалом обумовлюють до 90% ризиків інсульту.

На першому місці ризиків розвитку інсульту є артеріальна гіпертензія — це підвищений тиск. - Це якраз та причина, на яку ми можемо гарно повпливати, індивідуально підібравши препарати, завдяки чому тиск буде під контролем, - зазначила лектор.

Препаратів, які люди називають “від тиску” є надзвичайно багато. Підібрати потрібну комбінацію можна кожному. І люди мають розуміти, що це мають бути не “Каптопрес” і не “Клофелін”, які невідкладно знижують тиск, а це мають бути препарати пролонгованої дії, які працюють 12 чи 24 години, і ці ліки потрібно приймати пожиттєво. А не так, що поприймали місяць, тиск став контрольованим і взяли та й відмінили собі ліки.

Рівень артеріального тиску є найбільшим ризиком інсульту. І кожних 10 міліметрів ртутного стовпчика понад норму мають значення.

- Зауважте, що в кого був тиск 148/90, мав вдвічі більший ризик інсульту, ніж той, хто має тиск 120/80, - наголосила лікар.

Те саме стосується контролю цукрового діабету — медикаментами, дієтою і руховою активністю. Рівень холестерину теж коригується ліками і дієтою. Вагу контролюємо здоровим харчуванням і фізичною активністю.

Але є і такі фактори ризику, на які вплинути неможливо.

- Не кориговані фактори розвитку інсульту — тобто, на які ми вплинути ніяк не можемо - це вік, старше 60 років, якщо інсульт був у когось з родичів, чоловіча стать є також фактором ризику розвитку інсульту, якщо людина вже мала попередній інсульт або транзиторну ішемічну атаку — по типу мікроінсульту, і низька маса тіла при народженні, - зазначила лікар. - Останнє довели американці. Вони провели масштабне дослідження і виявили, що серед тих, хто народився з вагою менше 2,5 кг, в 50 років було багато випадків інсульту.

“Правою рукою покажіть ліве вухо”

Медики користуються шкалою раннього виявлення інсульту: по-перше — подивитися, чи симетричне обличчя, по-друге — попросити підняти дві руки і витягнути їх вперед і 5 секунд подивитися, чи мимовільно не опускається якась рука. І наостанок — попросити пацієнта повторити будь-яке речення і виконати команду — найпоширеніша з таких - “покажіть правою рукою, де у вас ліве вухо”. Якщо є ці три ознаки, необхідно негайно викликати швидку.

- Старші люди повинні обов'язково знати основні симптоми інсульту, щоб вміти помітити їх в себе або своїх близьких, - наголосила фахівець. - Раптово ослабла чи затерпла рука, погіршилося володіння рукою — не можете взяти кружку води, не можете зачесатися, помитися. Далі - раптова асиметрія обличчя - недаремно невролог при огляді просить посміхнутися, щоб побачити, чи нема асиметрії обличчя, чи не згладжена носогубна складка.

Серед іншого - раптове порушення мови — людина не може підібрати потрібне слово, не розуміє звернену до неї мову і реагує неадекватно.

Можливе раптове порушення зору — раптова сліпота, двоїння, косина.

- Раптово виникають труднощі з ходою, - продовжує лікар. - Людина не може перейти від ліжка до ліжка, в іншу кімнату. І ще пацієнти з інсультом говорять про раптовий, дуже сильний, якого не було раніше, нестерпний головний біль. Усі пацієнти чітко пам'ятають, у якій годині він виник. Це не просто болить голова, а наприклад людина каже: “У 15-й годині в мене так раптово розболілася голова, що я не могла зайти в кухню”.

Всі пацієнти з інсультом мають бути госпіталізовані і тут є чіткий критерій ефективності лікування.

— Якщо в лікарню звернутися до трьох з половиною  годин від точного часу початку, пацієнти з ішемічним інсультом є кандидатами на проведення тромболізису — їм вводять дороговартісний препарат, який розчиняє тромб, - зазначила Роксолана Насалик. - Його використовують, якщо дотримано певних критеріїв — сумісність з іншими ліками, відсутність кровотечі в анамнезі та інших протипоказів, і головне — дотриманий час потрапляння в лікарню до трьох з половиною годин від початку захворювання— держава забезпечує цими ліками безкоштовно. Хочу зазначити, що даний метод лікування проводиться тільки на базі спеціалізованого судинного центру з необхідним оснащенням, який, до речі, за ініціативи головного лікаря та завідувача кафедри неврології ТДМУ Світлани Шкробот був відкритим уперше в Україні в 2003 році на базі Тернопільської обласної комунальної клінічної психоневрологічної лікарні.

ДОВІДКА

Інсульт - це гостре порушення мозкового кровообігу, яке супроводжується неврологічними проявами, що утримуються більше 24 годин та супроводжується структурними змінами головного мозку. У старшому віці частіше виникає переважно через тромбування та виражений різкий ангіоспазм судин. При інсульті є втрата руху, порушення мови, пам'яті і зору — і тривають ці симптоми впродовж 24 годин.

Як допомогти при інсульті, поки їде швидка:

1 — треба визначити, чи може людина нормально дихати. Перешкоджати диханню може протез, їжа в роті, тому треба максимально вивільнити дихальні шляхи;

2 — якщо є можливість — поміряти тиск і рівень глюкози. Це має дуже велике значення навіть в подальшому лікування інсульту;

3 — треба повідомити точну дату, коли стався інсульт;

4 — не потрібно знижувати тиск. У перший день, коли тиск є високим, його знижувати не потрібно. Це є адаптаційним пристосувальним механізмом організму, який зберігає наш мозок від зменшення притоку крові. Тиск підвищується, щоб покращити циркуляцію крові в тій ділянці, яка погано кровопостачається. Така помилка є досить поширеною навіть серед працівників швидкої. Збивати тиск наприклад з 200 до 150, це погано. Зразу посилюється неврологічний дефіцит. Тиск при ішемічному інсульті потрібно знижувати поступово і тільки тоді, якщо він вищий ніж 220 мм рт ст.

5 — ні в якому разі не годувати і не поїти пацієнта. Дехто вважає, що людині покращає, якщо їй дати щось попити, поїсти, наприклад, чаю з цукром. Якщо в пацієнта інсульт, і він погано ковтає, може бути удушення внаслідок такого годування.

Де і коли у Тернополі відбуваються зустрічі ініціативи «Єднання поколінь»

Соціальна ініціатива «Єднання поколінь» - це можливість бути активним та мати багато друзів, зазначають її організатори. Людей поважного віку Тернополя запрошують на щотижневі тематичні зустрічі, лекції про важливі речі, концерти, зустрічі з громадськими діячами та відомими творчими людьми, перегляд фільмів, майстер-класи, консультації спеціалістів та для спілкування з учасниками ініціативи:

- у вівторок і четвер о 15.00 — бібліотека-філія для дорослих, вул. Миру, 4 а;

- у вівторок і четвер о 16.00 — Еко-бібліотека для дорослих, проспект Злуки, 33;

- середа — 13.00 та неділя 14.00 — Центр дозвілля і молодіжних ініціатив ім. Довженка, проспект Злуки, 45.

Довідки за тел. 067-755-89-68.

31 березня зустрічі не буде у зв'язку з виборами Президента

Читайте новини Тернополя у: Facebook, TelegramInstagramViber та YouTube.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ігор

    Побачив Роксолану, розхвилювався, піднявся тиск, є інсульт))) Не треба щоб були лікарі гарними)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:50 Від отруєння чадним газом постраждала 72-річна тернополянка 10:20 Тернопільські капелани відвідали військових на Харківсько-Лиманському напрямку 09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up