Коли найкращий засіб "від кашлю" - це просте пиття

Коли найкращий засіб "від кашлю" - це просте пиття

Кашель – не хвороба, а прояв їх величезної кількості, або навіть психологічний захист. Головне – розібратися з причиною і грамотно полегшити стан дитини. 

На форумах мами масово радять, як побороти кашель в малечі. Причому саме побороти. Радять багато пити, приготувати сироп з зелених шишок, пити чай з чебрецю, а також молоко з боржомі і медом. Чимало мам радять конкретні препарати, трави, хоча ці засоби мають чимало протипоказань. Що насправді буде кращим для дітей, дізнавалися кореспонденти «RIA плюс».

 

Кашель – це захист

Кашель – це не хвороба, і універсальної таблетки від нього не існує, переконують лікарі.

Відео дня

- Кашель – це захисний механізм організму, - пояснює педіатр, кандидат меднаук Тетяна Гаріян. – Найчастіше - це процес евакуації різних мікроорганізмів з верхніх дихальних шляхів та їх звільнення від мокротиння, різних хімічних речовин і механічних частинок. Існує багато причин, чому дитина може кашляти. Прогноз при кашлі у дітей залежить від причини, що його викликала. У більшості випадків практики клінічної педіатрії він є сприятливим.

Може бути кашель і при риніті, синуситі, фарингіті, трахеїті, отиті. Як правило це гострі синдроми. Може бути кашель при важкій патології – бронхіті, пневмонії, алергічній патології. Кашель може бути проявом захворюваннь шлунково-кишкового тракту, гельмінтозів. Тому універсальних ліків, коли дитина кашляє, не існує. Потрібно проконсультуватися у спеціаліста, який проведе огляд, оцінить стан дихальної системи дитини, послухає, порахує частоту дихальних рухів, призначить потрібні обстеження, і на основі цього встановить діагноз.

Кашель має свої особливості при багатьох серйозних станах, наприклад, коли йдеться про бронхіальну астму чи кашлюк, чи гавкаючий кашель при несправжному крупі, коли потрібна невідкладна допомога, тому дитину має оглянути педіатр  або дитячий пульмонолог. Також слід звертатися за консультацією, коли дитина кашляє більше 3 тижнів.

 

Найкращі ліки - вода

Головне для батьків – полегшити дитині процес відкашлювання. Якщо в дитини ГРВІ, то найкращим засобом «від кашлю» є достатня кількість пиття.

- Достатній паттєвий режим – це найкращий відхаркувальний засіб у більшості ситуацій, - наголошує Тетяна Гаріян. – Рідина розріджує мокротиння, покращує його виведення. Можна пити звичайну воду, відвар сухофруктів, чай. Приблизна кількість рідини за день в таких випадках– 40 мл на кілограм ваги дитини.

Крім того, в приміщенні має бути нормальна вологість повітря. Через євроремонти, пластикові вікна, системи опалення ми не можемо контролювати нормальну вологість повітря. Тому варто мати вдома спеціальні зволожувачі повітря. Влітку вологість має бути 65-70%, взимку – 50-70%. Також повинна бути оптимальна температура повітря – 20-22 градуси. Занадто сухе, як і занадто вологе повітря провокує кашель та затягує перебіг любого захворювання, що супроводжується кашлем.

Батьки повинні розуміти, що захворювання має фізіологічний, закономірний перебіг, наголошує лікар.

- Наприклад, при синуситі, виділення з носа віділяються не лише назовні, а й потрапляють в середину організму, подразнюють верхні дихальні шляхи- зазначає лікар. - Закономірно, що дитина буде кашляти, але це минає за 7-10 днів. Після бронхіту дитина як правило «відкашлює» ще близько двох тижнів. Це фізіологічно. Не варто мучити ні себе, ні дитину різними маніпуляціями і навантажувати непотрібними препаратами. Після пневмонії дитина також може покашлювати до 3-4 тижнів.

- Якщо дитина має кашель і не температурить, то обов’язково потрібно гуляти, навіть при умові температури повітря на вулиці до -10 С, відсутності завірюхи чи дощу. Захворювання мине швидше.

Також допоможе промивання носових ходів. Мама може і самостійно робити масаж грудної клітки - покласти дитину, щоб голова знаходилася нижче сідничок, тоді легше відбувається евакуація мокроти. Якщо у дитини пневмонія, потрібен професійний масаж і дихальна гімнастика, наприклад діти вдома можуть надувати кульки, дути на вітрячок.

  • Коли кашель без температури, дитина має апетит, активна та весела, такі стани не потребують зайвих відхаркуючих засобів. Їх ефективність не доведена. Крім того, для дуже маленьких дітей відхаркуючі засоби можуть бути ще й небезпечними. Якщо дітям 1-го 2-го року життя неконтрольовано давати відхаркуючі препарати, може відбутися так званий синдром «затоплення легень». Маленькі діти ще не вміють відкашлювати. Їхній стан лише погіршиться в такому випадку.

Зараз медики активніше будуть дотримуватися світових стандартів в лікуванні, зазначає Тетяна Гаріян. Наприклад, при муковісцидозі потрібне тривале призначення спеціальних відхаркуючих препаратів, в той час як кашель при ГРВІ не потребує додаткових призначень відхаркувальних препаратів, при пневмонії показані лише антибіотики, а лікування бронхообструктивного синдрому потребує призначення інгаляційної терапії.

 

Алергію може запустити інфекція

У багатьох випадках причиною кашлю є алергія. До того ж алергеном можуть бути не обов’язково традиційні речі, каже міський педіатр, алерголог Олена Федорова. Алергічну реакцію може запустити будь-яка інфекція. Алергеном може виступити і окремий вірус.

- Бувають випадки, що дитина може кашляти місяць, кілька місяців, навіть рік, а причину знайти не можуть, або процес відбувається періодично хвилями, - розповідає лікар. – Бо у  більшості випадків, коли причиною є алергія, все-таки простежується чітка прив’язка до подразнюючого чинника.

Кашель наростає, коли дитина потрапляє в несприятливі умови. Наприклад, батьки кажуть, що от вдома в місті було все добре, а поїхали в село, і дитина почала кашляти. Буває, що, кашель «прив'язаний» до певної години. Цілий день все добре, а от в 5-й ранку дитина прокидається і заходиться кашлем. Це теж є підставою подумати про те, що кашель має алергічну природу. Буває прив’язка до якоїсь пори року, коли починається цвітіння дерев, кущів, квітів чи трав - це весна, літо та осінь, а коли тепліша зима, то і кінець зими.

- З першого огляду важко встановити, чи цей кашель має алергічну природу, - зазначає Олена Федорова. - Але коли батьки кажуть, що схожі симптоми відбуваються вже не перший рік поспіль, то це є підставою запідозрити алергію. Батьки ж у більшості випадків вірять у те, що дитина застудилася, і лікують застуду.

Допомогти в діагностиці можуть і отоларингологи. Грамотний лор побачить, чи набряк слизової є алергічного чи інфекційного походження. При алергічному набряку слизова буде блідо-сіро-синюшною, а при інфекційному запаленні – червоною, яскравою.

А от розрізнити на слух, чи кашель алергічний, чи через інфекцію, практично неможливо.

- В більшості випадків алергія провокує спазм. І це свистяче дихання чути всім і не треба лікарем бути, щоб почути, як грає в грудях. Але так само може бути і при бронхіті, - коментує лікар.

 

Коли кашель не через інфекцію і не через алергію

Кашель – протест тіла

Тернополянка Ірина розповідає, що нещодавно її дочка-третьокласниця кашляла близько п’яти тижнів. Що вона тільки не робила, яких сиропчиків тільки не давала доньці, та вони не допомагали.

- Лікар сказала, що то - психосоматика. Певно, чогось злякалася, та вже усе добре, дитина не кашляє, - каже мама.

Напад кашлю може бути захисною реакцією у тих випадках, коли людині доводиться робити те, чого вона не хоче, коментує психолог Олександра Ніздрань.
- Німецький психотерапевт Носсра́т Пезешкіан, який спільно з послідовниками вибудував цілий напрямок психотерапії із врахуванням численних досліджень у психосоматичній медицині, вказує у своїй праці «Психосоматика і позитивна психотерапія», що прокашляти можна комусь щось, боячись ранити його словами чи вчинками. Тобто кашель часто зустрічається у тих культурах, де ввічливість та знаки уваги ну дуже важливі - тобто особа звільняє інших від вантажу та навантажує себе. Кашель пов'язується із ігноруванням власних потреб, униканням конфронтації та саме подавленою агресією. У випадку із дитиною: вона часто може чути від батьків щось на зразок "Розумніший поступиться", "Тільки не сперечайся", "Діти повинні слухатися". У кашлі можна почути перший обережний протест проти сім'ї, оточення. Кашлем можна заважати, злити, провокувати та ранити. До речі, книга написана цікаво, може бути корисною для читачів, які щось тямлять у психології, психотерапії.

Бувають ситуації, коли кашель виникає через те, що маленька дитина могла проковтнути дрібний предмет, додає Тетяна Гаріян. Саме тому на всіх дрібних іграшках та маленьких предметах стоїть заборона – від 0 до 3 років.Часто це трапляється в сім’ях, де є старші діти, малеча може ковтнути дрібні частини іграшок. Кашель триває дуже довго і провокується зміною положення тіла. Коли дрібний предмет при зміні положення  тіла трошки посувається, це провокує кашель. Це «стороннє тіло» можна виявити тільки за допомогою рентгену, тому за малюками потрібен пильний догляд.

 

Які помилки роблять батьки, намагаючись «вилікувати» кашель

1 – Батьки самі вирішують, що дитині потрібні відхаркуючі препарати, причому кілька одночасно. Ці засоби спрямовані на збільшення кількості мокроти. Тому чим більше буде таких препаратів, тим довше дитина буде кашляти. Відхаркуючі препарати протипоказані дітям до року. Дітям до 3 років їх може призначати лікарем суворо за показами. Часто достатньо перестати давати дитині такі засоби, і її стан покращиться.

2 – Батьки самостійно призначають препарати, які пригнічують кашель. А найнебезпечніше, коли дитині дають одночасно і відхаркуючий засіб, і препарат, який кашель блокує. Це суворо протипоказано.

3 – Дають дитині мало пиття

4 – Не забезпечують нормальну вологість та температуру повітря в приміщенні. У кімнаті має бути не жарко і сухо, а прохолодно і зволожено.

5 – Активніше здійснювати догляд за носовими ходами у дітей раннього віку для полегшення носового дихання

* за інформацією педіатра Тетяни Гаріян

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Наталья Графская

    Я вдома рятуюся від кашлю рясним теплим питтям та шипучими пігулками Проспан. Натурально, смачно, ефективно. Рік тому призначав терапевт, тепер тільки так і лікуюсь. Мокрота починає відходити швидко, а кашель повністю пропадає днів за 5-6.
  • Читач95

    Щоб мокрота краще відходило, дитині потрібно давати частіше пити. Рясне питво теж сприяє відходженню мокроти. Ще прогрівання у вигляді теплого компресу на грудку. Якщо не допомагає, можна дати рослинний сироп Проспан. Він дозволений навіть немовлятам. Нам лікар призначала при сухому кашлі. Допомiг дуже швидко!
  • Анна Манько

    Я колись хворію і турбує сухий кашель, зволожувач працює постійно. Не забуваю про тепле питво і від кашлю Проспан приймаю 3 рази на день. Цей сироп уже неодноразово рятував мене від кашлю.
  • Оксана Краско

    Мені звичайно складно судити, наскільки швидко допомагають народні методи, просто намагаюся не затягувати з кашлем. Всій сім'ї лікуємось сиропом Проспан, на основі екстракту плюща. Це хороший засіб, що відхаркує, допомагає вивести мокротиння і тонізує горло. І звичайно ж рясна питво, чаї на травах.

keyboard_arrow_up