Що ви ще не знали про туберкульоз

Що ви ще не знали про туберкульоз

Аби захиститися від туберкульозу, батькам не потрібно ігнорувати щеплення своїх дітей. Також варто вести здоровий спосіб життя, берегти і покращувати імунітет. Тоді в дорослому віці можна вберегти себе від цієї недуги

Зазвичай вважають, що на туберкульоз хворіють безробітні, безхатченки, алкоголіки, наркомани, хворі на СНІД. Та ця недуга вражає і тих, хто працює. Серед хворих є учні і студенти, медики, заробітчани. На туберкульоз більше хворіють чоловіки, ніж жінки. Більше хворих – з села, ніж з міста. Більший ризик захворіти мають ті, в кого імунітет ослаблений хронічними захворюваннями, хто приймає гормональні ліки.

В зоні ризику ті, хто безпосередньо контактує з хворим, люди з віл-інфекцією, ті, хто мають ослаблений імунітет, хронічні захворювання. Також - старші люди з ослабленим імунітетом, діти, підлітки, в яких імунітет ще повністю не сформований. Якщо людина має такі симптоми – кашель, кровохаркання, болі в грудях, деяке підвищення температури, треба прийти до сімейного лікаря і зробити флюорографію. А головне – потрібно розпочати лікування. Якщо дотримуватися призначень лікаря, у переважній кількості випадків людина вилікується і забуде про цю жахливу хворобу, каже лікар-методист центру «Здоров'я» Галина Зот.

Відео дня

Лікування - тривале. Лише в стаціонарі хворі лікуються до півроку. А на курс лікування залежно від форми захворювання держава витрачає від 2 тисяч гривень до 10 тисяч доларів.

Тому принаймні раз на рік усі громадяни повинні пройти флюорографію. Якщо є підозра на контакт з хворим на туберкульоз, то додаткове обстеження не зашкодить. Медики протитуберкульозного диспансеру обстежуються 2-3 рази на рік. При потребі, хто має підозру, може пройти рентген-обстеження за місцем прописки чи в диспансері. Додаткова флюорографія не шкодить здоров’ю. Раз в три-шість місяців можна проходити це обстеження.

 

В стаціонарі – до півроку

- Кількість часу перебування пацієнта в стаціонарі порівняно з тим, як було 8-10 років тому, зменшилася вдвічі, це регламентують накази МОЗ, - зазначив головний лікар протитуберкульозного диспансеру Вадим Рудик. – Основне завдання – знебацилити пацієнта, щоб він не був заразним для оточуючих. Так у всій Україні. Таким чином максимально до півроку пацієнти можуть лікуватися в стаціонарі. Потім вони продовжують лікування амбулаторно.

Варто зазначити, що всі протитуберкульозні препарати постачають централізовано. Хворі повністю забезпечені препаратами для лікування туберкульозу. У кожному відділенні диспансеру є перелік наявних ліків в стаціонарі.

-Ніяких коштів за медикаменти пацієнти не платять, - підкреслив головний лікар.

До речі про ліки: вони не змінюються уже 30-40 років. Медики зазначають, що потрібно нові препарати.

Ефективність лікування вперше виявленого туберкульозу зараз складає 81%. Це один з найкращих показників в Україні.

- Тернопільщина входить в п’ятірку областей з високим відсотком вилікуваних людей від туберкульозу, - зазначила заступник головного лікаря протитуберкульозного диспансеру з лікувальної роботи Тетяна Романів. – Смертність від туберкульозу у нас найнижча в державі.

- Якщо туберкульоз виявили вчасно на початкових стадіях, пацієнт одужає, - підкреслює Вадим Рудик. - Якщо люди хочуть бути здоровими, зараз є всі можливості цього досягти. Якщо людина асоціальна, лікуватися не хоче, і таких випадків є багато, то хворого лікують примусово. За рішенням суду таких хворих доправляють в спеціальне закрите відділення Кременецького протитуберкульозного диспансеру. Лікують доти, поки пацієнт стає не заразним.

Для соціально незахищених категорій населення неабиякою допомогою в лікуванні є програма Глобального фонду, яку реалізують в Україні. Зокрема тим хворим, які не переривають лікування, двічі на місяць видають продуктові набори. Обласне товариство «Червоного хреста» працює за цією програмою з лютого 2015 року. На обліку є 58 пацієнтів соціально незахищених категорій.

- «Червоний хрест» проводить відбір найбільш соціально незахищених пацієнтів, і щоб вони мали зацікавленість в лікуванні, їм дають ще й продуктові набори. Це програма всеукраїнська, таким чином вдається оздоровити більше людей.  Навіть тих, які спочатку не хотіли продовжувати лікування після стаціонару. Завдяки таким заходам це дає позитивний ефект, - підсумував Вадим Рудик.

 

Діагноз встановлять до 4 годин

- В протитуберкульозних закладах є всі можливості, щоб виявити туберкульоз як рентгенологічно, так і в лабораторії, - зазанчає головний лікар протитуберкульозного диспансеру Вадим Рудик. - Ми досягли високого рівня діагностики, порівняно з тим як було 10-15 років тому. За чотири години можна поставити діагноз, якщо в хворого є підозра на туберкульоз. В нас є спеціальне лабораторне обладнання.

Крім того генномолекулярний метод дає можливість не лише виявити бактерії, але і встановити їх чутливість до основного з препаратів лікування від туберкульозу. Якщо є чутливість, то призначають стандартну схему лікування. Якщо ні – комісія медиків призначає індивідуальну схему лікування.

Коли бактерія туберкульозу чутлива до всіх препаратів, її побороти легко, зазначають лікарі. - Але є частина хворих, на яких ліки не діють, це значить що бактерія не чутлива до одного, двох чи більше, чи до всіх потитуберкульозних препаратів, - каже завідувач диспансерно-поліклінічним відділенням обласного протитуберкульозного диспансеру Надія Пелехат. - Це дуже страшно. Бувають такі ситуації, коли вдаються до паліативного лікування, коли людині неможливо підібрати схему лікування, бо бактерії не чутливі до існуючих препаратів. Тоді  людина довший час може бути заразною і небезпечною для своєї сім'ї і для всіх оточуючих.

 

Як вберегтися

- Починаючи з дитячого віку потрібно робити вакцинацію, - наголошує Вадим Рудик. - Відмовлятися від щеплення – це неправильний підхід. Поясню чому, - говорить головний лікар тернопільського протитуберкульозного диспансеру Вадим Рудик. – В розвинутих країнах, наприклад, Великобританії, Німечині, де рівень захворюваності є мінімальним, можна погодитися, що щеплення проводити не обов'язково. В Україні захворюваність в 7-8 разів вища, ніж в Німеччині. Ми змушені це робити, бо ситуація буде ще гірша.

Також треба підвищувати імунітет.

- Якщо захисні сили є на високому рівні, то ймовірність захворіти невелика. Якщо ви здорова людина, не контактуєте з хворим, займаєтесь спортом, не маєте шкідливих звичок, не зловживаєте алкоголем, це впливає на імунітет, - підкреслює Вадим Рудик.  

- Ми всі контактні, але чомусь одні хворіють, а інші ні. Бо велике значення має імунітет і супутні хвороби, які має людина, - додає завідувач диспансерно-поліклінічним відділенням обласного протитуберкульозного диспансеру Надія Пелехат. - Якщо маєш хронічні хвороби, приймаєш гормональні ліки, звичайно шансів захворіти більше. Крім того є соціальні групи ризику, і заробітчани.

 

Побільшало вперше виявленого туберкульозу

Останні 5 років йде тенденція зниження реєстрації хворих на туберкульоз. Тернопільська  область входить в трійку областей з найнижчими показниками захворюваності на цю недугу. Та є тенденція до зростання вперше виявлених форм туберкульозу, зазначила заступник головного лікаря з лікувальної роботи обласного протитуберкульозного диспансеру Тетяна Романів.

- Щороку в Україні недовиявлять 20-22% випадків туберкульозу. Це свідчить про те, що недуга продовжує поширюватися, - каже вона. - За 2016 рік в області на туберкульоз захворіло 475 чоловік, в 2015 таких було 409. Бактерії туберкульозу виявили в 248 хворих. Ці люди були небезпечні для оточуючих. Ці показники свідчать про пізнє і несвоєчасне виявлення таких хворих, які становлять небезпеку для членів своїх сімей і оточуючих.

Тернопільщина входить в п’ятірку областей з високим відсотком вилікуваних від туберкульозу. У нас – це 81%. Це люди, які знебацилюються, захворювання переходить в залишкові зміни. Такі люди в подальшому ведуть звичний спосіб життя, як і здорові люди, забувши про те, що колись вони хворіли на туберкульоз. Серед дітей ефективність лікування – 100%. Діти, яких лікували в диспансері, всі одужали, відвідують садки, школи, вузи.

 

Довідка

Серед хворих на туберкульоз 69,9% - чоловіки, 34,1% - жінки

Близько 60% випадків виявленого туберкульозу  – у жителів села.

Серед  тих, у кого вперше виявили туберкульоз, переважають соціально незахищені верстви населення:

53,5% - непрацюючі люди працездатного віку

25,1% - пенсіонери

8,6% - робітники і службовці

3,5% - учні та студенти

1,3% - медичні працівники

1,1% - безхатченки.

За інформацією головного лікаря обласного протитуберкульозного диспансеру Вадима Рудика

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up