Щоб легше перейти на зимовий час, відмовтеся від гаджетів перед сном

Щоб легше перейти на зимовий час, відмовтеся від гаджетів перед сном

Фізіологи і психологи відзначають, що не завжди і не для всіх переведення годинників відбувається непомітно. Хто найбільше відчуває зміни і як допомогти полегшити адаптацію, поцікавилася «RIA плюс»

За традицією в останню неділю жовтня 2018 року в Україні відбудеться перехід на зимовий час. У ніч з 27 на 28 жовтня о 4.00 стрілки годинників потрібно перевести на годину назад – на 3.00 – тож усім вдасться поспати довше. У 2011 році в Україні вже була спроба скасувати переведення годинників, але вона виявилася невдалою, і ми продовжуємо переходити на зимовий час через короткочасність світлої пори доби ще з 1981 року, повідомляє УНІАН.

 

Важливі сон і відпочинок

- Для організму це стрес, тому в цей час пацієнти більше скаржаться на коливання артеріального тиску, головний біль, загальну слабкість, зниження працездатності, - зазначає терапевт Василь Олійник. – Люди розповідають, що є проблеми зі сном – у когось сонливість, а в інших - безсоння, вони можуть депресувати. Осінь – час загострення хронічних хвороб, тому в цей час є більші ризики інфарктів та інсультів.

Відео дня

Щоб полегшити адаптаційний період, каже лікар, насамперед, внормуйте час праці і відпочинку. Треба старатися вчасно лягати спати, не пізніше 11 години вечора. Краще відмовитися від вечірнього користування гаджетами і перегляду новин, корисною буде прогулянка перед сном. Сон має тривати приблизно 7-8 год. По можливості старайтесь більше рухатись та проводити час на свіжому повітрі.

 

Зміна сезону впливає більше

Не всі відчувають дискомфорт від переведення годинників на годину назад, зазначає завкафедри фізіології з основами біоетики та біобезпеки ТДМУ, д-р мед наук, професор Степан Вадзюк. Це залежить від кількох факторів, зокрема від особливості вашої нервової системи.

- Питання впливу переведення часу треба розглядати з позицій віку людини і особливості її нервової системи, її процесів адаптації, - пояснює фізіолог. – Більш вразливими є люди з певними особливостями нервової системи, фізіологи називають таку систему слабкою, коли в корі головного мозку процеси збудження переважають над процесами гальмування. Це люди надто нервові, надто збуджені, вони надто бурхливо реагують на навколишні подразники – а переведення стрілок годинника і є якраз одним з таких подразників. От такі люди відчуватимуть дискомфорт, в них можливі погіршення самопочуття, порушення сну, зниження імунітету і погане самопочуття, але на загал про таке сказати не можна. У кого нервова система врівноважена, нема ніяких захворювань, такі люди не відчувають особливих змін, бо година - не такий великий проміжок часу, щоб аж так потужно відчувалися зміни в організмі.

Школярі також можуть відчувати цю зміну часу, бо порушуються їхні звичні добові ритми, але учні як раз йдуть на канікули, то ж матимуть час, щоб адаптуватися до нового часу. Адаптація триває до двох тижнів і все нормалізується. Цікаво, що на немовлят зміна часу практично не впливає.

До речі, в науковій літературі є підтвердження того факту, що до переходу на зимовий час людина пристосовується легше, ніж до літнього, зазначив пан Вадзюк.

Щоб зменшити негативний вплив зміни часу на організм, бажано було до цього готуватися – регулювати час будильником, щодня на 10 хвилин змішувати час назад. Тоді за тиждень ви б звикли до зміщення на годину. А хто цього не робив, тепер може зміцнити свою нервову систему, вживаючи їжу, багату на магній та вітаміни групи В. Вони сприяють покращенню роботи нервової системи. 

  • Я б наголосив, що більше навантаження на людський організм обумовлене не стільки переведення часу на годину, як сезонними змінами, - підкреслив професор. - Осінь характерна загостренням хронічних хвороб, починаючи з хвороб нервової системи і інших, погіршенням психо-емоційного стану. Організм слабне восени і навесні. Головне тут сезонні зміни, які мають негативний вплив, а тут ще і переведення часу виступає ще одним подразником, який доведеться сприйняти.

Також, як зазначив фізіолог, в дні адаптації до нових умов, варто зменшити розумові і фізичні навантаження. Менше стресів і не варто заганяти себе роботою, дайте організму тиждень-два звикнути до змін.

 

Коментар

"Як вплине зміна, залежить від вас"

Ірина Срібна, лікар-психотерапевт:

- Існує дві протилежні думки про переведення часу. Користь чи шкода? З однієї сторони перехід на зимовий час наближує нас до біологічного ритму, закладеного природою. З іншої сторони - будь-яка зміна викликає стрес. Тому як вплине зміна залежить від вас і вашого вихідного стану. Якщо ви схильні до змін фону настрою, чутливі, загалом маєте певні характерологічні особливості, що сприяють розвитку низької стресостійкості, то буде період дискомфорту. Ступінь дискомфорту буде виражений індивідуально. Як адаптуватися? А як ви адаптовуєтеся до змін? У той спосіб і аналізуйте свої ресурси у цьому питанні. Ми ж знаємо, що переведення - це фактор, який самостійно не провокує змін.

Якщо це для вас стрес - готуйтеся до змін поступово. Поступово розбивайте час на хвилини, правильно зазделегідь сплануйте зменшення чи збільшення часу у підготовці і власне для сну.


Довідка

Крім України в кінці жовтня зимовий час розпочнеться у багатьох країнах Європи, США, Мексиці, південній Австралії, Новій Зеландії, Ірані, Ізраїлі та ін (всього майже 100 країн), повідомляє УНІАН. Якщо в 2019 Європейський Союз відмовиться від переведення годинників, то Україна слідом теж може ухвалити таке рішення, повідомили в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі. У відомстві зазначили, що Україна взяла курс на євроінтеграцію, а значить повинна імплементувати європейське законодавство

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up