На лікування від отруєння грибами йдуть десятки тисяч гривень. Це гроші і пацієнта, і бюджетні кошти, які можна було б використати ефективніше, адже цього можна уникнути
Тернополяни в соцмережах активно поширюють фото з грибами, хвалячись зібраними «трофеями». А справи з грибами такі, що там, де збирають дикорослі гриби, там і є випадки отруєння. І занепокоєння медиків стосується не лише грибів з лісу.
Обласний токсиколог Андрій Горішний показує невелику картонну коробку від мобільного телефона з сушеними грибами, від отруєння якими лікарі нещодавно врятували пацієнта в реанімації Університетської лікарні.
- Цей контейнер з сушеними грибами потрапив у нашу колекцію від одного пацієнта, якого ми врятували. Зараз дуже модно замовляти усе через Інтернет, такий товар собі люди замовили, купили і вжили, очевидно, що для отримання наркотичного галюциногенного ефекту, - розповідає Андрій Горішний. – Було сильне отруєння, ми надали допомогу, пацієнта з покращенням стану виписали. Що це за гриби – невідомо. Видно, що всі вони пластинчасті. Найбільший, очевидно, це мухомор, щодо інших – важко сказати – у нас немає можливості визначити, що це за гриби. Дивує, що люди так легковажать, а таке зараз є досить поширеним.
Також люди часто вважають, коли запити гриби великою кількістю горілки, то нічого не буде, мовляв, таким чином нейтралізують токсини.
- Це неправда. Стан буде набагато гіршим, бо від дії алкоголю токсини в кров будуть всмоктуватися набагато швидше. А потім диференціювати, від чого настало порушення роботи печінки - чи від великої дози алкоголю, чи від грибів важко, - зазначає лікар. - А наші люди легковажать і продовжують їсти дикорослі гриби і запивати їх алкоголем, навіть денатуратом. Маємо в нашій колекції експонатів і флакон, який передали з Італії для миття вікон, а його вміст випили, бо в складі зазначено алкоголь.
- Отруєння грибами в Україні є, і така ситуація характерна не лише для Тернопільщини, - зазначив експерт-токсиколог УОЗ обладміністрації Андрій Горішний. – Культура людей така, що вони продовжують збирати дикорослі гриби і, відповідно, є випадки отруєння. Отруюються, насамперед, неїстівними грибами.
На Тернопільщині ростуть близько 30-40 видів грибів, з них 10 є взагалі неїстівними отруйними грибами: це бліда поганка, яку ще називають зеленим мухомором, мухомор, рядовка та інші.
Щороку в області є отруєння грибами так званої гастроентеротропної дії. Після споживання грибів виникає пронос, невисока температура. Такі отруєння проходять найлегше, прогноз сприятливий. Найважчі отруєння – від споживання блідої поганки і мухомора, часто зі смертельним наслідком.
- Найбільше в нашому регіоні помирає пацієнтів від отруєння блідою поганкою, - зазначає лікар. – Це відбувається тому, що молодий гриб схожий на печерицю чи сироїжку, і люди кладуть їх у свої кошики. Від отруєння блідою поганкою дуже високий відсоток смертності. Такі випадки торік були і в місті, і в області. Були і смерті від грибів, померла і дитина. Минулого року нам вдалося врятувати кількох пацієнтів, застосувавши сучасну методику плазмаферезу. Ми кілька разів замінювали плазму, при цьому максимально забирається токсин. Багатьох пацієнтів вдалося врятувати, але, на жаль, не всіх.
Варто зауважити, що токсини блідої поганки не інактивуються нічим – ні якщо кілька разів промивати гриб, ні при варінні, взагалі ніяк. Якщо ножем, яким зрізали бліду поганку, порізати хліб, то помруть усі, хто з’їв той хліб. Це високотоксична отрута.
Отруєння мухомором протікає інакше, лікування складне, але при правильному і вчасному наданню медичної допомоги пацієнти виживають.
- Якщо прояви отруєння настали впродовж двох годин, можна вважати, що прогноз більш сприятливий, - пояснює лікар. – А от при отруєнні блідою поганкою в першу добу взагалі може не бути ніяких симптомів. Навіть впродовж двох діб людина може почувати себе цілком здоровою, працювати, ходити на роботу, далі збирати гриби. Потім може бути незначне нездужання, може піднятися температура. Найстрашніше, що потім ці симптоми можуть взагалі зникнути, і людина знову почувається відносно добре. А от ще через 12-24 години настають серйозні порушення з боку органів, які є мішенями при отруєнні грибами – це печінка, нирки. Можуть настати незворотні зміни. Якби в перші години починати інтенсивне лікування і надавати антидотну допомогу, застосовувати усі методики очищення плазми, використовувати апарат штучної нирки, то був би набагато кращий прогноз. Але, на жаль, пацієнти звертаються на 3-4 добу після отруєння. Тоді вже йде розквіт токсичного гепатиту.
Не зважаючи на те, скільки часу минуло після отруєння, потрібно звертатися по допомогу. Краще гіпердіагностика, ніж втратити час. Зважаючи на настороженість медиків до отруєння грибами, нікому не відмовляють у госпіталізації на будь-якому етапі після отруєння. Частіше пацієнти самі відмовляються від термінової госпіталізації. Бо очищення шлунка і кишечника – не дуже приємні процедури. Хоча якщо видалити гриби вчасно і не дати токсинам всмоктатися в кров, то перебіг захворювання міняється. Якщо встигнути забрати токсини, наслідки будуть легші.
- Згідно з останнім документом з токсикології, всі пацієнти з діагнозом отруєння грибами мають бути госпіталізовані за місцем проживання, - зазначає обласний токсиколог. - Хоча б добу пацієнт має бути в реанімації для видалення токсину, а коли стан стабілізований, у відділення залежно від проблеми. Переважно задіяні органи травлення – тому лікування подовжують в гастроентерології. Адже бувають прояви гастриту, чи ентериту, тобто тих проблем, які спричинив токсин. Якщо пацієнти вимагають додаткової допомоги, яку районна лікарня не може забезпечити, наприклад, немає апаратів для плазмаферезу, апарату штучної нирки – цих пацієнтів везуть в обласну лікарню. Багато пацієнтів проліковано на місцях в районах. Відділення в районах укомплектовані тими ж спеціалістами з вищою категорією, що і в Тернополі, є протоколи лікування. Пацієнтам надається кваліфікована допомога там, де вони поступили. Втрачати 4-5 годин тільки заради того, щоб довезти до Тернополя, не варто, зазначає обласний токсиколог.
Поки не приїхала швидка – треба промити шлунок, не вживати інших медикаментів, крім сорбентів. Підійде активоване вугілля, ентеросгель, тобто те, що є в домашній аптечці. І треба промити шлунок, щоб зменшити вплив отрути на організм. Чим швидше видалити шматочки грибів, тим меншою буде дія токсинів на організм.
- Отруєння грибами наносить непоправну шкоди здоров’ю, - наголошує лікар. - Це і хронічний гепатит, бо частина печінки загинула, і в майбутньому це веде до розвитку цирозу печінки. Через те, що був задіяний кишечник, це веде до порушення балансу мікрофлори у ньому. Адже отруєння - це не просто кілька разів в туалет сходити, в майбутньому це може спричинити проблем з імунітетом, приєднання якихось інших захворювань. Отруєння грибами сильно підриває здоров’ людини.
Лікування від отруєння грибам попри державне фінансування обходиться в десятки тисяч гривень.
- Це при тому, що левову частку витрат – а це більше половини витрат на ліки - бере на себе держава, бо все, що стосується антидотної терапії, забезпечує держава, все одно - це дороге лікування, - зазначає лікар. - Але навіть те, що дає держава – це гроші платників податків, це наші з вами гроші, які можна було б використати ефективніше, на лікування захворювань, які не пов’язані з діями людей. Але ті, хто їсть сироїжки з мухоморами – це соціально незахищені верстви населення, і їхнє лікування повністю забезпечує держава.
Їстівними грибами, які є правильні, теж отруюються. Це стається насамперед через відсутність санітарії і неправильне приготування.
- Гриби вимагають серйозного підходу до приготування, а в нас люди люблять навіть «на зуб» попробувати в лісі сирі гриби, а це прямий шлях до отруєння, також неправильно їх готують, бо головне – не посто довго варити гриби, а кілька разів змінювати воду, в якій вони варяться, - пояснює лікар. - Отруєння може настати і через недотримання термінів зберігання. Люди можуть навіть тиждень тримати відварені в холодильнику гриби, поки з них вирішать щось приготувати. Такі випадки теж кваліфікуються як отруєння грибами, хоча це є більше харчове отруєння.
Крім того, їстівними грибамо можна отруїтися, якщо збирати їх в забруднених місцях.
- Гриби часто проростають в нечистих місцях, наприклад попри колію. Гриби ростуть там, бо з вагонів скидають органіку, яка підсилює ріст. А гриб є губка – він акумулює токсини, важкі метали, радіаційне забруденння і йде отруєння цими шкідливими речовинами, - пояснює токсиколог.
Також варто пам’ятати, що гриб – це важка білкова їжа. А часто є такі пацієнти, які собі вирішують поїсти наніч тушених в жирній сметані грибів. Це провокує загострення хронічних захворювань, і люди опиняються в лікарні. Часто дорослі годують грибами дітей, що категорично не можна робити, адже їхня травна система ще не сформована, у них немає всіх потрібних ферментів.
- Резюме одне – не настільки важка ситуація в країні, щоб не було що їсти, крім дикорослого гриба. В європейських країнах, наприклад, не споживають дикорослих грибів, лише з фермерських господарств. Можливо, десь втрачається смак чи запах, зате безпечніше, – підсумовує лікар.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 11 від 13 березня 2024
Читати номер