Чому почастішали інфаркти у молодих, як харчування та СOVID впливають на роботу серця — думка лікаря

Чому почастішали інфаркти у молодих, як харчування та СOVID впливають на роботу серця — думка лікаря
  • Звертатись до лікаря лише, коли щось турбує - не завжди найкращий варіант, адже здоров'я - це те, що легко втратити і важко знайти.
  • Про найпоширеніші хвороби серця, про те як часто варто звертатись до кардіолога та що робити, аби серце не турбувало, говоримо із завідувачем кардіологічного відділення міської комунальної лікарні №2 лікарем-кардіологом вищої кваліфікаційної категорії Лідією Орищин.

У розмові з лікаркою ставимо найпоширеніші питання щодо захворювань серця. Розмову подаємо у форматі "питання-відповідь".

- Чимало людей вважають, що інфаркти, інсульти можуть бути лише у старших людей, чи так це? 

- Насправді, саме це може зіграти з людьми у злий жарт. На сьогодні серцево-судинні патології дуже "помолоділи". Якщо ще п'ять років тому ми могли говорити про декілька випадків, то тепер це вже десятки випадків, коли інфаркт міокарда розвивається в людей молодого віку. Від 25-ти років. Вони дуже складні, бо пересічна думка, що в молодих людей не може бути таких хвороб, може примусити людей нехтувати першими проявами. 

Відео дня

- Чи правда, що коронавірус може дати ускладнення на серце? 

- Увагу серцю мають приділяти і ті, хто хворіє або перехворів на СOVID-19. Зараз ми дуже часто зустрічаємо випадки, коли після коронавірусу є ускладнення, пов'язані з серцем, у вигляді міокардитів або перекардитів. Згодом це призводить до складних порушень ритму та інших захворювань, які потребують уваги кардіолога, а не інфекціоніста чи терапевта. Ці хворі бувають дуже складні. Тому, що чітких протоколів постковідних хворих до сьогодні немає, тому ми користуємось і власним досвідом, і європейською практикою. 

- Наскільки важливо вчасно звернутись до медиків, якщо в людини інфаркт?

- Вкрай важливо. Існує таке поняття, як "терапевтичне вікно". Це дві години після того, як стався інфаркт, у які людину не лише можна врятувати, а й згодом повернути її до звичайного життя. Якщо вчасно поставити стент при інфаркті, то це може привезти до того, що серцевий м'яз відновлюється. Тому завжди наголошую, якщо у когось стався інфаркт - то зазначайте ці підозри при телефонній розмові з диспетчером екстреної допомоги.

Як виявити інфаркт і що робити при серцевому нападі: коментує експерт- Яку увагу потрібно приділяти здоров'ю серця. Поділіться порадами.

- Зараз часто чуємо, що люди пропагують здоровий спосіб життя, але не всі розуміють що це означає. Що стосується кардіологічного здоров'я. Найперше - це відмова від куріння. Тому, що нікотин в будь-якому вигляді звужує судини. Якщо судини в хронічному спазмі - кровотік сповільнюється. З часом це призводить до того, що в місцях звуження судини знищується та виникають "шороховатості" в них нашаровуються клітини крові. Вони обростають ліпідами - далі утворюються тромби. Якщо потім на них діє стресовий фактор: емоційне навантаження, фізичне навантаження - тромб відривається та перекриває простір судини. Якщо це стається в мозку - маємо інсульт, якщо в нозі - гангрену і так далі, а якщо в серці - інфаркт.

- Як щодо харчування? Чи впливає воно на стан серця? 

- Безумовно. Всім, кому не байдуже на його серце, рекомендую переглянути своє харчування. Це не означає, що потрібно голодувати, їжа має бути збалансована. У раціоні має бути все і в достатній кількості, але так, щоб ти вставав з-за стола з відчуття легкого голоду. Надлишкова вага призводить до розвитку цукрового діабету та інших хвороб. Якщо ви маєте вже навіть мінімальні проблеми з серцем - варто обмежити вживання продуктів з надмірним вмістом холестерину, жирів. Краще віддавайте перевагу овочам, нежирному м'ясу. Обмежуйте легкі вуглеводи: випічку, солодощі. І старайтесь так розмежувати раціон, щоб легкі вуглеводи були у першій половині дня, важкі - у другій. 

Здорове харчування при серцево-судинних захворюваннях |

- Як часто людям потрібно відвідувати кардіолога? 

Насамперед, треба розуміти, що треба звертатись до лікаря, якщо ви відчуваєте якісь зміни у самопочутті. І це не залежно від вашого віку. Також буває таке, що люди звертаються, ми призначаємо лікування, люди дякують. Йдуть. Їм стає дещо краще, і вони просто перестають пити призначені ліки. А невилікувана хвороба не зникає. Потім вони звертаються знову і вилікувати це набагато важче, ніж було перший раз. Але це все - байдужість людей до самих себе. 

Якщо нічого не турбує, то до 40-а років ви можете і не звертатись. Наприклад чоловіки приходять на обстеження під час загального обстеження на військкомат. Хтось проходить його під час обстеження на роботу. Цього достатньо. Але після 40-а років таке обстеження обов'язкове. Турбує вас щось або ні. 

Серце - це мотор. І коли воно починає турбувати - потім починається чимало інших хвороб. 

Згодом ми опублікуємо продовження інтерв'ю про те, як лікують пацієнтів у кардіологічному відділенні другої міської лікарні та які проблеми є в роботі кардіологів. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Ніна Циганок

    Пролапс мітрального клапану, як часто обстежуватись і чого дотримуватись?
  • Віра Гончар

    Доброго дня.Скажіть будь ласка,як нормалізувати тиск після ковіду?ОтьокиСтрибаєто240 на140 то90 на55.Приймаю пристаріум і торсид.Щиро дякую вам за розуміння.
  • Віра Гончар

    Лікар
  • Надежда Ткаченко

    Сразу видно хороший врач и прекрасный человек Удачи вам в жизни Была бы рада иметь ваш телефон

keyboard_arrow_up