Швидка допомога собі, якщо переїли на свята. І чим це небезпечно

Швидка допомога собі, якщо переїли на свята. І чим це небезпечно

Найголовніше правило — не починати їсти м’ясну їжу у великій кількості. Куштуйте святкові частування поступово. Що радять фахівці, аби вихід з посту не став «шоком» для організму і як рятуватися, якщо все ж переїли на свята?

Великдень – одне з найбільших родинних свят в Україні. Після Великого посту українці зазвичай готують щедрий стіл із м’ясними стравами та ковбасами, яйцями та пасками та ще чималою кількістю смакоти. Але міру треба знати, щоб навантаження на травну систему не нашкодило здоров’ю, застерігають фахівці.

 

Можуть загостритися хвороби

 

Відео дня

Як правильно вийти з посту, аби не нашкодити організму, порадила гендиректорка ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб» Оксана Чайчук. А фахівці Центру громадського здоров’я і дієтолог радять, як собі зарадити, якщо все ж переїли.

— Якщо людина одразу після посту надмірно споживатиме м’ясні страви, то потужності організму не в стані їх належно переробляти, — каже Оксана Чайчук. — Відтак, збільшуються ризики появи та загострення хвороб, як виразка, панкреатит (запалення підшлункової залози), коліт, холецистит (запалення жовчного міхура) та інші. Також порушення травлення небезпечно для людей з хронічними хворобами серцево-судинної, ендокринної, дихальної, ендокринної, травної, сечовидільної систем. Адже збій у їхній роботі часто спричиняє саме порушення у харчуванні.

Фахівці рекомендують уважно слідкувати за своїм самопочуттям і відчуттями, спостерігаючи, як ваш організм реагує на зміни у раціоні. У разі виникнення нездужання варто звернутися до свого сімейного лікаря.

Найголовнішим правилом, яке варто пам’ятати, — не починати їсти м’ясну їжу у великій кількості. Куштуйте святкові частування поступово. Якщо ви під час посту вживали лише рослинну їжу, в організмі відбулися суттєві зміни: людина відвикає від білкової їжі тваринного походження, її організм перестає виробляти ферменти, які відповідають за розщеплення м’яса, яєць і молочних продуктів.

— Тобто, якщо людина відразу після посту почне їсти м’ясні страви, то організму просто нічим буде їх переробляти, — пояснила Оксана Чайчук. — Ми всі розуміємо, що витримати довгий піст не так просто, це складне випробування, і дуже часто через незнання або нетерплячості воно закінчується ще більшим випробуванням — «шоком» для організму, іноді таким, що призводить до госпіталізації. І навіть можливі довгострокові наслідки– для організму у вигляді нездорового травлення.

 

Врахуйте деякі правила

 

— Не поспішайте. Великодній стіл буде багатим на святкові страви. Але не забувайте, що попереду святковий пасхальний тиждень, протягом якого у вас буде можливість наїстися всього і вдосталь.

— Перевантажити травну систему дуже легко, особливо багатокомпонентними стравами. Вихід з тривалих дієт і постів – це якраз той випадок, коли різноманітність тільки на шкоду. Не перевантажуйте свій організм салатами з майонезом, натомість візьміть лимонний сік, який знижує утворення кінцевих продуктів глікування, інші корисні соуси, обмежтеся кількома блюдами за один прийом.

— Прислухайтеся до організму. Почніть поступово додавати в свій раціон звичні раніше продукти. Якщо буде простежуватися дискомфорт з боку шлунково-кишкового тракту, то можна сміливо відмовлятися від страви чи продукту і замінювати його таким, який добре перетравлюється вашим організмом.

— Молочні продукти — легко і корисно. Молочний білок засвоюється набагато легше, ніж м’ясний або рибний, тому почніть поповнювати свій раціон молочними продуктами, бажано зі зниженою жирністю. Яйця також засвоюються важко, тому на Великдень обмежтеся одним освяченим яйцем.

— Риба. Після введення в раціон молочних продуктів і яєць можна спробувати нежирні сорти риби, приготовлені без додавання жирів – тушковані, запечені. Жир, який містить сама риба, дуже корисний для організму, а її структура дозволяє легше перетравлюватися шлунком, ніж м’ясо.

— Обов’язково включайте в раціон зелень. Трави і прянощі мають властивості, які здатні налагодити роботу шлунково-кишкового тракту, посилити виділення жовчі і ферментів для перетравлення. Їжа, приготовлена зі спеціями, набагато смачніша.

— Питний режим. Під час посту важливо пити більше рідини, оскільки вегетаріанське харчування спричиняє підвищене виведення шлаків, а для їх виведення потрібна достатня кількість води. Недостача рідини може призвести до головного болю та загальної слабкості.

 

Шматок паски — розміром з долоню

 

Як святкувати Великдень смачно і без переїдання, радять у Центрі громадського здоров’я МОЗ України.  

Виходьте з посту поступово. Якщо ви постували — організм не готовий одразу до жирної, смаженої чи дуже солоної їжі. Після Великого посту повертайтеся до звичного харчування поступово, з легших страв і малих порцій: печене м’ясо замість смаженого, свіжі або запечені овочі, риба, сир. І не більше однієї-двох страв за раз. Це дозволить шлунково-кишковому тракту легше адаптуватися.

Будьте обачні з традиційними великодніми продуктами. Ковбаси й м’ясні вироби часто містять багато солі, жиру й різних харчових добавок, часте або надмірне вживання яких може шкодити здоров’ю. Якщо плануєте подати на святковий стіл ковбасу та м’ясні вироби — віддавайте перевагу виробам без підсилювачів смаку та барвників, у яких вміст м’яса не менше 70%.

Паски, як і більшість борошняних виробів із додаванням цукру, містять багато простих вуглеводів. Надмірне споживання їх призводить до підвищення рівня цукру в крові та надлишку калорій. Контролюйте кількість солодкого й борошняного, яку споживаєте протягом дня. Рекомендована порція паски — це шматок розміром з долоню (100 г).

Якщо печете паски самі — спробуйте рецепт із меншою кількістю цукру. Якщо купуєте — звертайте увагу, щоб у складі було мінімум цукру і штучних добавок, натомість були цільнозернове борошно, кисломолочні складники та корисні спеції.

Яйця — відмінне джерело білка, важливого компонента здорового раціону. Для створення крашанок використовуйте натуральні продукти: цибулиння, буряк, куркума, червоноголова капуста.

Додайте у святкове меню баланс і різноманіття: страви з овочів, а також продукти, багаті на клітковину, такі як цільнозерновий хліб або каші. Включайте нежирні білки: рибу та птицю (крім м’яса водоплавних птахів), які добре засвоюються організмом.

Їжте менше, але частіше. Свято — це не змагання «хто більше з’їсть». Якщо смачних страв багато і все хочеться скуштувати, спробуйте їсти 4–5 разів на день невеликими порціями, оскільки великі порції можуть призвести до відчуття тяжкості в животі, печії чи навіть розладів травлення.

Пийте воду і напої без доданого цукру. Вода в достатній кількості (1,5–2 літри на день) сприяє регулюванню апетиту та допомагає організму справлятися з перевантаженням їжею. Також вода сприяє запобігає зневодненню через вживання солоних чи надмірно жирних страв. Крім води, пийте соки без доданого цукру, компоти й узвари.

Від алкоголю краще відмовитися взагалі. Твердження про користь маленьких доз алкоголю — це міф.

Рух — найкращий друг після святкового столу. Після великодньої трапези сходіть прогулятися на свіже повітря. Навіть нетривалий рух сприяє кращому травленню, активізує роботу шлунково-кишкового тракту і допомагає уникнути тяжкості після ситного застілля.

Якщо дозволяє погода і безпекова ситуація — вирушайте всією родиною на прогулянку і нехай Великоднє свято принесе радість і залишить тільки приємні спогади.

 

Швидка допомога, якщо переїли

 

Що робити, якщо ви все ж переїли, розповів Олег Швець, президент Асоціації дієтологів України, лікар вищої категорії, терапевт, гастроентеролог, дієтолог.

Що відбувається після переїдання: шлунок розтягується більше нормального розміру, здійснює тиск на інші органи та спричинює біль або здуття живота; травна система працює інтенсивніше, що порушує нормальний рівень ферментів і гормонів; у шлунку виділяється більше кислоти, яка може просуватися вгору по стравоходу та викликати печію; внаслідок ферментації поживних речовин у кишківнику утворюється надлишок газів; пришвидшується метаболізм, через що може виникнути піт, жар і запаморочення.

Серед довгострокових побічних ефектів регулярного переїдання: ожиріння, хронічний розлад шлунку, погана якість сну, уповільнений метаболізм, запалення і навіть рак (через хронічний кислотний рефлюкс), високий кров'яний тиск і серцеві захворювання.

 

Сім порад, як допомогти травній системі

 

Розслабтеся. Не звинувачуйте себе. Стрес може негативно вплинути на травлення, а відчуття провини призвести до ще більшого розладу травлення.

Не лягайте спати. Це може провокувати шлунково-стравохідний рефлюкс і сповільнити травлення. Залишайтеся у вертикальному положенні протягом двох годин, поки їжа не залишить шлунок.

Прогуляйтесь. Ходьба допоможе стимулювати вашу травну систему та вирівняти рівень цукру в крові. Однак уникайте інтенсивних фізичних вправ, оскільки це здатне спричинити приплив крові до ваших ніг або рук, а не до кишківника.

Випийте трохи води. Не пийте відразу багато, а робіть кілька ковтків води протягом дня. Питна вода допоможе організму вимити надлишок натрію та запобігти запорам.

Уникайте газованих напоїв. Вони викликають ще більше газоутворення та здуття.

Прийміть пробіотики. Йогурт або інші джерела пробіотиків допомагають травленню, а також полегшують печію після важкої їжі.

Не покладайтеся на ферменти підшлункової залози. Залоза продукує вдесятеро більше секрету ніж треба для адекватного перетравлення їжі. Тому наслідки переїдання не пов’язані з недостатністю ферментів. Нав’язлива реклама може спровокувати вас на наступні епізоди переїдання. Натомість обіцяна легкість не буде з’являтися після вживання капсул з панкреатином.

— Якщо ви часто переїдаєте, у вас може виникнути захворювання, яке називається розладом переїдання, — пояснив Олег Швець. — Це розлад харчової поведінки, що характеризується частими та періодичними епізодами переїдання. Часто переїдання пов’язане з емоціями, які людина намагається «заїсти». При підозрі на розлад харчової поведінки, необхідно звернутися до психіатра чи психолога.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up