Сидяча робота? Але ж із правом вставати

Сидяча робота? Але ж із правом вставати
У кого сидяча робота, повинен пам’ятати, що пункт про 15 хвилин виробничої гімнастики впродовж робочого дня з трудового законодавства ще ніхто не скасовував, каже лікар Олег Дзісяк, тож потрібно це використати
Вилікуватися від остеохондрозу неможливо, можна лише звести до мінімуму симптоми і больові відчуття

Остеохондроз – настільки універсальна і поширена хвороба, що нею займаються лікарі багатьох спеціальностей: невропатологи, ортопеди, кардіологи, гастроентерологи, сімейні лікарі та інші спеціалісти. Так багато спеціалістів займаються цією проблемою, бо надзвичайно велика різноманітність проявів цієї хвороби – від затерпання шиї чи важких неврологічних порушень, коли людина не може ані встати, ані ходити, до проблем з артеріальним чи венозним тиском, підшлунковою залозою, простатою тощо.

 

Буває і в дітей

Відео дня

Прийнято вважати, що остеохондроз – це проблема 40-річних. Проте заввіділенням реабілітації лікарні швидкої допомоги Олег Дзісяк каже, що йому неодноразово доводилося бачити дітей 9-12 років з проявами остеохондрозу. Це пов’язано з малорухливим способом життя.

- Зверніть увагу, як англійською звучить „Скільки тобі років?” – дослівно це буде „який ти старий?”, - продовжує  Олег Дзісяк. - Ми від народження починаємо старіти зі всіма випливаючими наслідками. Починаються дегенеративні процеси в організмі і так чи інакше з цим зіткнеться кожен. Ми всі йдемо до фінішу, але кожен різною смугою і з різною швидкістю.

Якщо це лише початок захворювання, то лікарю найчастіше доводиться чути такі скарги, як „приспав шию” чи „не можу розігнутися”, „не можу встати”, „закрутилася голова” чи „сіла вишивати і не могла встати”.

Часто людей  років хвороба застає зненацька.

- Йде людина вулицею, і раптом її заносить на проїжджу частину дороги, чи хоче зняти киплячий чайник з плити, і раптом - слабкість руки і впускає його – це все прояви остеохондрозу, але може бути і багато інших проявів. Є кілька хвороб, на зразок глистної інвазії, анемії, істерії, і остеохондроз серед них також, при яких скарги можуть бути найрізноманітнішими, - каже лікар. - Мистецтво лікаря полягає в тому, щоб знайти причини цих проявів.

 

Замість операції - голки

Остеохондроз – це захисна реакція організму, подібно до підвищення температури, блювоти, кашлю, зазначає Олег Дзісяк. Це захисна реакція на вік, фізичні та емоційні перевантаження, спосіб життя.

- Лише один приклад – коли людина лежить, її міжхребцеві диски у поперековому відділі хребта зазнають навантаження 20 кг, коли стоїть – 70 кг, а коли сидить – аж 140 кг, - пояснює лікар. - Тому остеохондроз - це проблема передусім ІТ-ішників, бухгалтерів, менеджерів, усіх, у кого сидяча робота. При цьому не менше страждає шия.

Також це розплата за стреси, бо й емоційні перевантаження призводять до спазму скелетних м’язів і подразнення спинно-мозкового сегменту.

Як при надто сильному кашлі, коли треба давати засоби, щоб його зупинити, чи при надто високій температурі потрібне жарознижувальне, так і при остеохондрозі організму потрібно допомогти ліквідувати хвоботворні захисні реакції.

- В українській  медицині немає такої  спеціальності, як  мануальний терапевт, - зазначає Олег Дзісяк. - За Радянського Союзу була, а зараз у номенклатурі спеціальностей немає. Я ще тоді  пройшов спеціалізацію з мануальної терапії, але тепер такої підготовки фахівців немає. Тобто прийоми такої терапії є, а офіційної спеціальності немає. Такий парадокс.

Тому хворі користуються послугами ортопеда, невропатолога, фізіотерапевта, лікаря ЛФК чи іншого спеціаліста. А протоколи лікування такі, що ліки чи операція лише знімають симптоми, а причини захворювання не ліквідовують, тому хворі змішені лікуватися тривалий час.

- Були в моїй практиці такі випадки, коли хворі лікувалися в неврологічних відділеннях із такими неврологічними проявами остеохондрозу, які досвідчений мануальний терапевт може ліквідувати за півгодини, і не потрібно займати місце в лікарнях. А ті люди лікувалися місяцями, - зазначає лікар. - Мануальний терапевт розблоковує хребтово-рухові сегменти,  людина може нормально існувати, поки не зробить незвичний для себе рух. Наприклад, захотів чоловік на 8 Березня зробити жінці приємне і вирішив почепити штори. А він звик піднімати руку лише на певну висоту – зачісувався, чарку перехиляв, папери підписував. А тут треба дуже високо руки підняти, тож могло, як кажуть, скрутити. Це неврологічний прояв остеохондрозу.

У складних випадках, коли хворі вже мають протрузії, кили чи грижі міжхребцевих дисків, стандартами лікування передбачена операція чи консервативне лікування,  розповідає лікар.

- Та проблеми це не вирішує, - зазначає Олег Дзісяк. - Хірургічна інтервенція з приводу кили грижі в такій тонкій сфері, як спинний мозок і хребет, на тлі тимчасового полегшення через кілька місяців часто дає протилежний ефект, бо кили забрали, але процес не зупинений. Я вважаю ефективним лікування за допомогою метамерно-рецепторної рефлексотерапії. Простіше кажучи, це вплив голками і корекція руками. Парадокс у тому, що метод ще в 1990-і роки захищений багатьма авторськими свідоцтвами,  але офіційно не застосовується, бо він не введений у навчальні програми підготовки і перепідготовки невропатологів і нейрохірургів. Але метод існує, і , як кажуть, працює з високою ефективністю, що засвідчую особисто.  

 

Найдешевше – профілактика

Найдешевші ліки від остеохондрозу – це рух, вважає лікар.

  • Насамперед потрібна нормальна рухова активність, навіть якщо ви бухгалтер, маєте сидячу роботу, але не треба забувати, що це робота з правом вставати. Недарма урок у школі чи півпара в університеті триває 45 хвилин. Я ще пам’ятаю, як у 70-х роках  був у Києві у приміщенні Кабміну. Об 11 годині відчиняються всі двері, лунає бадьора музика і всі виходять у коридори робити вправи.

Якщо вже робота сидяча, то сидіти потрібно правильно і на правильному кріслі – без височенної спинки, з підножкою і щоб була регульована висота спинки.

  • Якщо любите бігати, то це треба робити на грунтовій дорозі, а не на асфальті. Плавати передовсім потрібно на спині.

Якщо є симптоми, то треба не затягувати з лікуванням, а звертатися до лікаря.

  • Ті пацієнти, у яких уже виявили килу, не повинні споживати газовані напої, обмежити споживання шоколаду і не їсти твердого сиру, бо ці продукти підвищують у крові концентрацію речовин, які сприяють дегенерації міжхребцевих дисків.

Спати на животі не бажано, бо тоді людина повертає голову і створює асиметрію для шийного відділу хребта.

- Якщо часто затерпає шия, треба спати на ортопедичній подушці. Для кого вона є дорогою, можна самому зробити валик під карк. Тут важливо, щоб потилиця була на поверхні ліжка.

Спробуйте такі вправи

Розтяжки для шиї – руки підняти і з’єднати за головою, на видиху повертати і витягувати шию то вправо, то вліво.

Розтяжки для спини – сісти на стілець, схрещені руки захоплюють за сидіння, тягнемо спину назад 30 секунд. Встати, руки вивернути догори і пройти навшпиньки 20-30 метрів

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Darmograi Mykola

    Дуже професійний лікар! Уся наша велика родина та й друзі звертаються до нього за допомогою на протязі багатьох років. 2-3 сеанси і біль зникає! Завжди порадить вправи для профілактики!



    Дякуємо Вам!



    p.s. Без реклами
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up