"Лікар буде з вами цілодобово" - обіцяли, а тепер кажуть дзвонити тільки в робочі години. Як діяти?

"Лікар буде з вами цілодобово" - обіцяли, а тепер кажуть дзвонити тільки в робочі години. Як діяти?
  • Національна служба здоров'я України оприлюднила рекомендації, щодо спілкування пацієнтів зі своїми сімейними лікарями. Зокрема, йдеться про те, що медикам не бажано дзвонити у неробочий час.
  • Чи справді люди так "замучили" лікарів, чому раніше йшлось про "цілодобовий зв'язок" та чи задоволені тернополяни послугами сімейної медицини, читайте в матеріалі. 

"Потурбуйтесь про свого сімейного лікаря", - публікацію з такою назвою опублікували на офіційному сайті Національної Служби Здоров'я України 10 жовтня. 

- Деякі пацієнти телефонують своєму сімейному лікарю, терапевту або педіатру на мобільний у, вочевидь, неробочі години. Але на відміну від невідкладної допомоги, послуги, які надають лікарі та лікарки первинної ланки, не відносяться до екстрених, - йдеться в публікації. - Нагадуємо, що ваш лікар або лікарка:  є людиною, а не цілодобовим сервісом; має визначені робочі години та вихідні;  має право обирати спосіб зв'язку з пацієнтом та вирішувати, коли відповідати на дзвінки та повідомлення;  може призначити час і дату прийому пацієнту; має право вирішувати, чи є реальна потреба у виклику додому чи можна проконсультувати дистанційно.
 

Відео дня

А згодом про зміни, які чекають сімейну медицину, розповіли у відео. Його публікуємо нижче.

"Лікар буде з вами цілодобово", - казали вони...

Коли реформа охорони здоров'я лише стратувала, МОЗ запустило потужну рекламу для того, щоб агітувати людей підписувати декларації з лікарями. 

У  Наказі МОЗ № 503 "Про затвердження порядку надання первинної медико-санітарної допомоги", йдеться про те, що сімейний лікар має надавати допомогу пацієнтам безперервно. 

У пунктах 7 та 8 вказано, що у закладі навіть можуть створити черговий кабінет для обслуговування пацієнтів поза робочими годинами. 

І навіть на початку пандемії коронавірусу колишня міністерка охорони здоров'я, яка розпочала реформувати медицину - Уляна Супрун, кликала пацієнтів при першій необхідності звертатись до сімейних лікарів, а амбулаторії закликала працювати 24/7.

Тепер, коли кількість хворих реально виросла в рази, вони дружно радять чекати - до понеділка, до робочих годин і так далі.

"До обіду майже 200 дзвінків"

Про те, чи часто пацієнти переходять етичні норми спілкування та  турбують лікарів посеред ночі, спілкуємось із сімейними лікарями.

- Турбувати сімейного лікаря вночі - це ніколи не обумовлено та не виправдано. Лікар вночі має право відпочивати. Це є його вільний від роботи час, - каже заступник керівника Центру первинної медико-санітарної допомоги Надія Боднар. - Ті, які працюють вночі за графіком - відпочивають вдень. 

Жінка зізнається, що інколи пацієнти телефонують по 10 і навіть 20 разів під час того, коли лікар перебуває на прийомі з іншим пацієнтом. Це теж неправильно, адже порушує спокій інших людей. Хоча передзвонити лікар таки повинен.

- Одного разу до обіду в мене був прийом, - каже Надія Боднар. - Після цього потрібно було знайти телефон пацієнта, з яким я спілкувалась з самого ранку. Я порахувала кількість дзвінків. Лише до обіду в мене було 198 викликів. Це дуже велике навантаження насправді, тож, коли є можливість відпочити від роботи, лікар має відпочивати. 

"Кращим би був телефонний режим роботи з 9 до 21"

Коли почали впроваджувати реформу, пані Супрун оголосила, що первинна медицина буде працювати в режимі 24/7, продовжує сімейний лікар Тарас Савків. - Люди неправильно зрозуміли, почали роздавати телефони особисті усім, і пацієнти телефонують. 

Лікарка каже, що краще було б встановити режим роботи по телефону з 9 ранку до 21 год, але повністю заборонити дзвонити людям вони не можуть. 

- Як ми можемо заборонити дзвінки людям, якщо вони нам висловили свою довіру та чекають допомоги від нас, - каже лікар. - Але, з іншого боку, буває й таке,що приходиш втомлений з роботи, але мусиш ще відповідати на дзвінки. 

То кому дзвонити в разі біди?

Нагадаємо, 3 червня наші журналісти писали й про те, що "Швидка приїде не до всіх" .

У публікації йдеться про те, що відповідно до змін, передбачених медичною реформою, швидка має виїжджати лише на екстренні виклики. 

- У нас теж є свої рекомендації та алгоритми роботи. Бригади екстреної допомоги маю виїжджати на невідкладні виклики, отже всі інші стани має обстежувати сімейний лікар: послухати, надати консультації та інше, -  каже  заступник директора з медичної роботи Центру екстреної медичної допомоги Ганна Мончак.

Чи задоволені тернополяни послугами сімейних лікарів?

На сторінці нашого видання "20 хвилин" у Фейсбук ми запитали тернополян чи задоволені вони роботою сімейних лікарів. У відповідь отримали чимало повідомлень. Публікуємо деякі з них. 

-  Особисто до сімейного лікаря свого сина, ніяких претензій не маю. Чудовий лікар, бувало  й телефонувала проконсультуватись і отримала вичерпну інформацію, - пише Тетяна Проник. 

А от у тернополянки Оксани питання до лікаря є:

- В четвер зранку піднялася температура - 38.Телефоную своїй віп-дільничній, розповідаю про своє погане самопочуття, (ще маленький бонус їй кажу, що вагітна), і вона без жодних слів виписує мені ліки, кажучи що їх можна мені приймати. В інструкції читаю, що ці ліки заборонено вагітним і дітям до 14 років. Одним словом, я лікуйся чаями і тим самим збиваю собі температуру, - розповідає жінка. 

"Перетелефонувавши до сімейної в понеділок і розповідаючи, що в мене почали боліти лімфатичні вузли і вони збільшилися,мені зустрічне запитання від кваліфікованої лікарки: "Може в тебе зуби хворі?"  І далі мені говорить: "Я з сьогоднішнього дня у відпустці,якщо тебе щось цікавить то там є інша лікарка яка мене заміняє, записуйся на прийом. А мамі лікарка приписала антибіотики,навіть не оглянувши що з нею,просто поспілкувавшись по телефону,приписала їй корону. Людині, в якої температура вище 37.5 не піднімалася,і то була тільки 3 дні. Це абсурд,а не лікарі", - інший відгук.

Скільки лікарів у Тернополі?

На сайті НСЗУ знаходимо Карту України, із кількістю підписаних декларацій з лікарями в кожній із областей. Відповідно до інформації, понад 30 млн 600 тисяч українців обрали своїх лікарів. Це близько 75% населення країни.

На Тернопільщині понад 850 тисяч людей підписали декларації (Населення області 1, 072 мільйона мешканці за даними 2014-го року).

За даними НСЗУ, в області працюють 682 лікарі. 

Скільки отримують сімейні лікарі?

На сайті Комунального некомерційного підприємства "Центр первинної медико-санітарної допомоги"  можна знайти інформацію та контакти усіх сімейних лікарів Тернополя. У 17 амбулаторіях працюють 109 сімейних лікарів. Майже у половини з них прийом декларацій вже завершився. 

Відповідно до Наказу МОЗ № 503 "Про затвердження порядку надання первинної медико-санітарної допомоги", сімейний лікар може підписати не більше 1800 декларацій. 

Лише у чотирьох лікарів - менше 300 пацієнтів. У більшості - від 1000 до 1 500 підписаних декларацій. 

За одну підписану декларацію, раніше лікарня отримувала 370 гривень. У пресслужбі НСЗУ повідомляють, що зараз ця цифра збільшилась до 600 гривень, а згодом може бути і 710. Проте, не все так просто. Скільки грошей виплатять медику, залежить від віку його пацієнтів, складності його стану, і не залежить від кількості візитів до лікаря. 

На інфографіці бачимо дані із 2018-го року, але коефецієнт і зараз незмінний.

Тай не усі кошти отримує лікар. Оскільки медичний заклад отримав автономію у розпорядженні коштів - скільки фінансів і куди направити вирішує керівництво закладу. Частина іде на закупівлю медпрепаратів, ще частина - на закупівлю обладнання, частина - на оплату комунальних послуг. 

За інформацією управління охорони здоров'я Тернопільської міської ради, початкова цифра зарплати сімейного лікаря  - 8 тисяч, а у залежності від стажу, категорій, кількості пацієнтів - до 24  тисяч  грн. з нарахуваннями.

Хто має право розірвати договір: лікар чи пацієнт?

За коментарями щодо роботи сімейних лікарів ми звернулись у пресслужбу Національної служби здоров'я України. Відповідь отримали впродовж кількох хвилин після звернення. 

- У лікаря є робочі години. Він працює у визначений час, проте уся комункація має відбуватись, відповідно до того, як це було узгоджено з пацієнтом, - коментує прессекретар НСЗУ Христина Петрик. - Якщо години є неробочі, а  у людини є різке погіршення стану - телефонуйте "103". Це невідкладна допомога, якщо у вас виникають питання до роботи сімейних лікарів, або до роботи швидкої допомоги - звертайтесь на гарячу лінію НСЗУ "16-77" або надсилати письмову скаргу та повідомляти про це. 

Щодо питання розірвання договору, то як лікар так і пацієнт, за словами прессекретаря, можуть розірвати декларацію. Усе це прописано у Наказі МОЗ

Отож, за потреб, розірвати договір може будь-яка із сторін. 

А ви задоволені послугами свого сімейного лікаря? Чи доводилось телефонувати у не робочий час? як реагували медики? Чи надавали вам належну медичну допомогу? 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Анна Блашкив

    Захворіла моя знайома старенька жінка, яка проживала в
  • Оксана

    До лікарки Бабяк дзвони - не дзвони, трубку не бере
  • Igor Novak

    Вчіться самі себе рятувати ! Проходьте самотужки діагностику і лікуйтесь!
  • Zeo

    Лохотрон "Сімейний лікар" який придумала Супрун справжній розвод всіх - і держави і людей. Два роки назад ні один лікар не ставив діагноз, не назначав ліки і не брав на себе такої відповідальності по телефону бо так не можна, тепер виявилось що найкращий метод постановки діагнозу і лікування це по телефону, бо ж ніфіга не треба для цього робити, а тільки отримувати зарлату. В позаробочий час взагалі фіг вирішиш якесь питання, і в робочий час теж не можеш, бо для будь-якого пука треба скерування сімейного лікаря який відпочиває або в нього запис на тиждень вперед і зараз він занятий іншими пацієнтами. Якщо відпустка, то ще гірше - ти взагалі нікому не потрібен і ти третій сорт. Зарплати в сімейних лікарів зараз просто космічні в порівнянні з вузькими спеціалістами які значно більш кваліфіковані, в результаті виявилась дуже нездорова заздрість лікарів до простих терапевтів. Причому ця зарплата нічим не обгрунтовується, бо лікар як працював 8 робочих годин так і працює, і  більше фізично не може. Зробила Супрун відверте гімно для людей яких тепер взагалі за людей вже не вважають із своєї медреформою.

    Igor Novak reply Zeo

    Так роблять в цивілізованих країнах. Терапевт повинен знати все; ( хірургію,ендокриналогію ,імунологію .пульмонологію,урологію.кардіологію ,неврологію ,гастроентерологію вірусологію , і при необхідності для більш детальної постанови діагнозу ,направляти на діагностику і  до спеціалістів.

    Zeo reply Igor Novak

    Все вірно, "в цивілізованих країнах". От коли наша буде такою то можна і в нас щось починати реформити.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up