Швидка приїде не до всіх. На які виклики медики прибудуть, а за що доведеться платити

Швидка приїде не до всіх. На які виклики медики прибудуть, а за що доведеться платити

Алло, 103? Дзвони – не дзвони, а якщо це не екстрена ситуація, то швидка на виклик не приїде. Такі зміни передбачає медична реформа. Які послуги для населення стануть платними, з'ясували "20 хвилин". 

Бригади приїжджатимуть лише на екстрені випадки, наприклад, на місце аварії. А ось високий тиск чи підвищена температура – це вже не проблема швидкої.

 - І що тепер робити? Куди їхати, коли вночі піднімається температура до 40 градусів? Таке враження, що народ просто хочуть знищити. Ми не Європа, у нас зарплати – найнижчі в Україні, - бідкається тернополянка Вікторія Федорець.

Які зміни вже відбулися

Згідно з медичною реформою, якщо раніше бригади ділилися на лікарські та фельдшерські, то тепер залишаються тільки бригади екстреної медичної допомоги. До їх складу входитимуть два парамедики і екстрений медичний технік. 

Відео дня

Парамедик має надати екстрену медичну допомогу при травмах або захворюваннях дихальної, серцево-судинної, ендокринної систем, а також пошкодженнях опорно-рухового апарату. Парамедик буде робити хворим уколи, зупиняти кровотечі і робити серцево-легеневу реанімацію. Водії, які повинні перекваліфікуватися у медтехніків, крім турботи про автомобіль, мають допомагати реанімувати пацієнтів.

Для забезпечення виконання поставлених завдань у складі Центру створені оперативно-диспетчерська служба, 5 станцій екстреної (швидкої) медичної допомоги, у складі яких функціонує 23 підстанції і 27 пунктів постійного базування бригад Е(Ш)МД. Мережа підстанцій та пунктів базування бригад Е(Ш)МД сформована з врахуванням 10-тихвилинної транспортної доступності в містах і 20-тихвилинної доступності поза межами міста. Більше про зміни розповів директор Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Михайло Джус. 

Втілення медичної реформи, за його словами, почалося ще в 2018-му році.

- Тоді в тестовому режимі запрацювала електронна медична інформаційна система «Централь 103», яка  в режимі онлайн фіксує кожен виїзд, причину, час виклику, вчасність доїзду до пацієнта та час прибуття до лікарні. У 2019-му за виділені кошти від уряду та обласної ради на область закупили 42 автомобілі «Сітроен» з медичним обладнанням та обладнання для навчально-тренувального відділу Центру. Також розпочались зміни у системі професійної підготовки працівників екстреної медицини. До 2025-го року склад всіх бригад екстреної медичної допомоги  відповідатиме єдиному стандарту. Усі фельдшери з медицини невідкладних станів, які зараз працюють у бригадах екстреної медичної допомоги, пройдуть перенавчання. Лікарі залишатимуться працювати в системі екстреної медичної допомоги і також пройдуть курси підвищення кваліфікації за новими стандартами.

Курс надання невідкладної допомоги

Відповідно до рішення Тернопільської обласної ради від 4 червня 2019 року № 1380, Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф перетворили в комунальне некомерційне підприємство «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Тернопільської обласної ради. 

- Є план розвитку системи екстреної медичної допомоги в Україні: нові відділення відкриють у шести лікарнях області; на законодавчому рівні  визначать поняття «перша допомога»; школярі вивчатимуть курс надання першої допомоги, - перераховує Михайло Джус.

Коли швидка не приїде?

З 1 квітня 2020 року у повному об’ємі запрацює Програма медичних гарантій. Центр зобов‘язується забезпечення цілодобового прийому звернень за єдиним телефонним номером екстреної медичної допомоги. Бригади швидкої надаватимуть медичну допомогу на місці події, під час транспортування та при особистому зверненні пацієнтів до підрозділу екстреної (швидкої) медичної допомоги пацієнтам, які перебувають у загрозливих для життя станах (див. графіку – прим. авт.). 

- Безкоштовно отримуватимуть допомогу при надзвичайних ситуаціях природного і техногенного характеру та ліквідації їх наслідків. ЇЇ зможуть отримати і потерпілі у разі виникнення надзвичайної ситуації з великою кількістю постраждалих, або при нещасних випадках, у тому числі зумовлених дією диму, вогню та полум’я, електричного струму, блискавки, пов’язаних із транспортними засобами, наслідках злочинного нападу тощо. Бригади швидкої транспортуватимуть хворих, які потребують госпіталізації та спостереження у лікарнях. Також ми будемо забезпечувати супровід осіб, стосовно яких здійснюється державна охорона. Буде забезпечене цілодобове консультування пацієнтів лікарем екстреної медичної допомоги по телефону. Усі інші звернення, які не ввійшли у перелік гарантійних послуг, обслуговуватимуть сімейні лікарі. Насправді перелік ситуацій, на які буде виїжджати бригада, скорочується! А перевезення будуть платними, - наголошує Михайло Джус. 

Реформувати мають і протитуберкульозні диспансери та інші спецзаклади. Протягом минулих років відбулося закриття багатьох із них. Як це відбувалося та куди мають звертатися хворі, про це більше читайте згодом.
 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (195)
  • David Starr

    У чому взагалі проблема? Особисто дуже мало раз викликав швидку, а сам відвозив у приймальне. Зараз, практично у кожній сім'ї є машина, чи накрайняк таксі можна взяти. А швидку викликати, вже коли дійсно конче треба.
  • Руслан Возний

    Ну коли викликають швидку бо в дитини понос,,,це....

    UpToNoGood reply Руслан Возний

    Ну бачите, ви неграмотний. Щороку від інфекційної діареї помирає 1,5 мільйона дітей.

    Юлия Александровна reply UpToNoGood

    Так надо сразу ложится в больницу а не сидеть дома неделю и поносить а потом приезжаете когда уже поздно

    Алла Ярошенко reply Юлия Александровна

    Так для того, чтобы лечь в больницу надо сдать анализы,на которые назначает семейный врач, а там очередь длиною в полтора месяца, За это время можно перезаразить полгорода и самому умереть.

    Teren Teren reply Юлия Александровна

    Ідіотко, а "сразу", серед ночі то як?! В дитини, якій, скажімо, 6 місяців, під вечір почалась діарея, піднялась температура. І що, чекати аж до наступного дня, щоб сімейний, направлення, лікарня? А дитя доживе, скотино? Блін, тварюки, такі тупі чи настільки гидкі і підлі?
  • Лілія Левицька

    чули дзвін,а не знають де він,отак і у нас
  • ВолодяУкраїна!!!

    Вас як почитати складаєця відчуття що ви зійшли з розуму може ви бажаєте в магазин ходити і не платити чи вас просто анти депресанти закіньчелись то кричите що робим то на пів дорозі каблуки зламались з нігтями головне що всі з еплами ходять Які там лікарі вони що вам раби вони теж люди звикли за чужий рахунок бухати а потім вмирати і до речі мені потрібна безкоштовна пребиральниця або прибиральник є бажаючи я сумніваюсь.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up