У свій другий декрет тернополянка Алла Рожко вирішила зайнятися корисною справою і долучилася до всеукраїнської ініціативи, що пропагує здорове харчування для дітей. Цю ініціативу розпочала її шкільна подруга Ольга Ільюхіна, яка турбується про здорове харчування своїх дітей і також загалом усіх дітей України.
І от із жовтня минулого року Алла з волонтерками розкриває тернопільським дітям у школах і садках секрети здорової тарілки. Вона є координатором всеукраїнського соціального проекту «Здорове харчування для дітей» у Тернополі. До слова, волонтерками проекту у нашому місті є чотири багатодітні мами, яким теж небайдуже, що їсти дітям, аби не хворіти.
- Не люблю лякати страшилками, але дані про те, скільки людей помирають від неправильної їжі, змушує задуматися про вибір правильних продуктів, - зазначає Алла Рожко.
А вчити робити правильний вибір треба змалку. Бо коли на уроці пропонують дітям картинку, де в одному сердечку розташовані овочі і фрукти, а в другому – солодощі, то вони обирають солодощі.
- У дітей ще є велика спокуса покласти на тарілку ковбаску, - ділиться досвідом проведених уроків Алла. – Хочуть покласти торт, кекс, іншу випічку. Буває, що молодші школярі просто балуються і замість пляшки води вирізають пляшку з алкоголем, хоча я переконана, що це жарт.
Старші відповідальніше підходять до завдання сформувати тарілку з їжею. Меншим потрібно більшого спонукання, щоб замість кексу на тарілці опинилося щось корисніше, хоча б вівсяне печиво, яке зроблене з цільного зерна.
На уроці діти дізнаються що має з’їдати людина на день, щоб їжа була збалансованою, корисною і поживною. 20 хвилин теорії, а потім – практична частина. Діти вирізають і приклеюють на паперову тарілку корисні продукти, приносять цю тарілку додому як свою роботу і розказують про це батькам. Також діти отримують буклети, щоб мати постійне нагадування про отримані знання.
На уроці дітям показують фірмову фарфорову тарілку проекту «Моя улюблена тарілка».
- Вона базується на рекомендаціях МОЗ, - зазначає координатор. - Ці рекомендації уже використовує Міносвіти і навіть в підручниках НУШ здорова тарілка є в програмі для першокласників. А от діти інших класів такої інформації, на жаль, не мають, хоча на «Основах здоров’я» є розділ, посвячений харчуванню.
Здорова тарілка складається з п’яти частин. Тут визначили потрібні продукти і скільки їх має бути в денному раціоні.
- Найбільшу частину тарілки займають овочі і бобові. Якщо про овочі діти ще чують, і більш-менш їх споживають, але щоб сказати, що вони становлять 40% денного раціону, то такого на загал немає, - зазначає координатор у Тернополі. – Бобові є цінним джерелом білку, особливо для дітей, які ростуть. І тут ми спостерігаємо, що діти, крім квасолі та гороху, рідко називають інші види бобових. І це не дивно, бо і не всі дорослі можуть назвати їх. А їх є набагато більше, і їх можна купити в наших магазинах, щоб активніше споживати. І навіть тим, хто не сприймає квасолю через індивідуальну непереносимість, можна підібрати свій вид бобових. Ми спонукаємо дітей, щоб вони попросили батьків приготувати, наприклад, сочевицю, щоб знати, що це таке. І коли батьки відгукуються – це вже перший крок, щоб змінити існуючий раціон дитини, щоб дати щось нове і корисне.
А щодо фруктів і ягід, то дітям наголошують більше на тому, які ж способи їх зберігання мають бути, щоб максимально зберегти їхню користь, продовжує співрозмовниця. Бо в наших традиціях ще є таке, що треба наготувати влітку варення, компоти закручувати, що не є корисним, бо містить дуже багато цукру, а спосіб консервації знищує усі вітаміни. А от заморожені і висушені фрукти і ягоди зберігають поживні властивості.
- Коли ми говоримо про ці дві частини тарілки, то запитуємо, скільки ж місця на тарілці займають овочі, бобові, фрукти і ягоди. А це трохи більше половини тарілки – це означає що принаймні половина того, що ми з’їдаємо за день, мають становити ці продукти, - наголошує Алла. - Реально ж цих подуктів в раціоні є значно менше. Тому розказуємо про правило долоні – аналогічно з тим, що є 5 пальців. Якщо на кожен пальчик знайти три овоча і два фрукта, то правило тарілки людина виконає. Це можу бути помідор, огірок, капуста чи квасоля, додати яблуко і апельсин – то це достатня кількість клітковини. З цього можна приготувати салат, можна з’їсти цілими, можна запекти.
Молоко і молочні продукти – третя частина тарілки. За рекомендаціям МОЗ вони становлять п’яту частину раціону – це 2-3 порції на день. Різноманітність молочних продуктів в магазинах змушує робити на цій частині раціону особливий акцент. Бо дуже багато магазинних йогуртів містять багато цукру. З одного боку усі розуміють, що йогурт – це корисний продукт, з іншого – велика кількість цукру не робить його корисним. І цей прихований цукор створює потім великі проблеми для здоров’я.
Ще на тарілці окремо виділені цільнозернові продукти, горіхи і насіння. Багато хто з дітей розповідають, що їдять каші, люблять їх. А ми підкреслюємо важливість цільних злаків, тобто для млинців корисне не борошно вищого ґатунку, а цільнозернове борошно, не манна каша, як рафінований продукт, а дрібно помелена пшениця чи цільним зернятком.
Тепер - горіхи і насіння – міркуємо разом, куди можна додати горіхи і насіння, щоб зробити страву поживнішою. Рекомендуємо додавати насіння льону в кашу, або посипати ним хліб, намащений сиром, або сандвіч. Достатньо стільки горіхів на день – скільки поміститься в жменю.
І остання частина на тарілці – це яйця, риба і м’ясо. Загалом це важливий компонент тарілки, бо діти ростуть і потребують білку і кальцію, крім того, м’ясо – це джерело заліза, незамінних амінокислот. Підкреслюємо, що м’ясо потрібне, рибу теж треба їсти 1-2 рази на тиждень. Говоримо про види риб, як можна приготувати рибу, щоб було смачно.
Проект має свою платформу в соціальних медіа - сторінку «Здорове харчування для дітей» в facebook. Тут діляться світлинами, відео, нотатками з корисною інформацією, тут комунікують учасники проекту, батьки пишуть, що змінилося в харчовій поведінці їхніх дітей.
Так тернополянка Оксана Костюк поширила фото свого 6-річного Устимка, який теж дізнався на уроці про здорову тарілку. Тепер, як каже мама, школярик почав більше їсти овочів і фруктів.
- Ми відкриті до всіх форм співпраці, - розповідає Алла Рожко. – Дорослим лише треба зареєструвати клас чи групу своїх дітей. Це можуть зробити як батьки так і вчителі, керівники незалежних угрупувань – таборів, громадських організацій. У нас вже були реєстрації на проведення уроку в дитячому таборі, ми приходили в громадську організацію, де займаються з сиротами. Після реєстрації класу ми контактуємо з вчителями, які хочуть провести такий урок і домовляємося про конкретну дату.
А в час навчального року робота сконцентрована більше на школах.
- За цей навчальний рік ми провели близько 50 інтерактивних уроки у школах, - розповідає Алла Рожко. – Тепер долучилися вже і садочки. Наразі про здорову тарілку дізналися в школах №№3, 5, 6, 14, 28, 29, 13, 18, школі-садку №35, економічній початковій школі.
Урок про здорову тарілку - перший в цій програмі. У новому навчальному році уроки присвятять сніданкам, перекусам, збалансованому харчуванню.
1)зареєструвати клас чи групу за посиланням: https:goo.gl/yvE2Kx
2) скоординуватися з Аллою Рожко – 067-801-43-60;
3) стати волонтером проекту: https:goo.gl/kZWu77
4) підписатися на новини: FB @ZHDD.UA, Instagram @thewayoueat
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 17 від 24 квітня 2024
Читати номер