Смачно та безпечно: як правильно обирати морозиво

Смачно та безпечно: як правильно обирати морозиво

Морозиво - один з найпопулярніших десертів серед дорослих і дітей влітку. Як вибрати справді якісний продукт серед великго асортименту. На що слід звертати увагу, аби купити справді якісне морозиво.

У магазинах представлений широкий асортимент продукту: вагове, фасоване, з різними смаками, а найголовніше з різним складом, на що слід звертати увагу в першу чергу.

Пересторогою для споживача повинен бути напис «ТУ» на упаковці (технічні вимоги), оскільки цей продукт не відповідає ДСТУ і це означає, що виробник може додати до складу продукт, непередбачений державним стандартом. Чи якісна ця добавка, сказати  ніхто не може.
На сьогоднішній день в Україні морозиво виготовляється за 3 держстандартами (ДСТУ) і вони скасовують будь-які технічні вимоги (ТУ). Тому спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області радять вживати морозиво, яке має позначки держстандарту:

ДСТУ 4733:2007 «Морозиво молочне, вершкове, пломбір»

Відео дня

Цей стандарт контролює якість молочного та вершкового морозива, а також пломбіру. Виготовляються вони виключно з молока й продуктів його переробки з/без натуральних наповнювачів, харчових добавок, ароматизаторів. У нього заборонено додавати рослинні жири. Морозиво має бути густе за текстурою.

Вміст жиру в молочному морозиві становить від 0,5 до 7,5 %, у вершковому — від 8 до 11,5 %, а в пломбірі — 12–20 %.

ДСТУ 4734:2007 «Морозиво плодово-ягідне, ароматичне, щербет, лід»

Поширюється на чотири види морозива:

  • Плодово-ягідне. Виготовляється з плодово-ягідної сировини з додаванням цукрового сиропу.
  • Сорбет. Виготовляється на основі цукрового сиропу з натуральними ароматизаторами й барвниками.
  • Морозиво-лід (або заморожений сік). В його основі — фрукти, ягоди, чай, кава, какао, натуральні барвники та ароматизатори.
  • Шербет — плодово-ягідне морозиво або лід, які виробляють із додаванням молочного, вершкового морозива або пломбіру, а також морозива з комбінованим складом сировини.

ДСТУ 4735:2007 «Морозиво з комбінованим складом сировини».

Це морозиво, в якому молочні жири замінюють рослинними, і це є законно. Таке морозиво «видає» себе водянистістю та тим, що швидко тане.

Обравши для себе певний вид морозива, необхідно звернути увагу на його упаковку. Текст на упаковці морозива читати слід просто-таки обов’язково.. На ній повинні бути зазначені:

  • назва та повна адреса виробника;
  • маса нетто;
  • калорійність та поживна цінність із зазначенням кількості білків, вуглеводів і жирів на 100 грамів продукту;
  • склад;
  • номер партії, умови зберігання та кінцева дата споживання або дата виробництва.

Якісним терміном зберігання для молочного морозива є місяць-півтора, для вершкового морозива - півтора-два місяці, для пломбіру - від двох до трьох місяців. Воно може зберігатись при температурі від -18 до -12 градусів.

Купивши морозиво, ви можете перевірити його вдома. Якщо воно при таненні виділяє густу молочну піну — це переважання молочних жирів. Водяниста структура говорить про наявність у морозиві рослинних жирів.  

Заморожений лід найбільше полюбляє малеча, адже це морозиво приваблює яскравими кольорами та приємним смаком. Тож варто звертати увагу на склад продукту, аби вберегти себе від шкідливого впливу таких барвників: Понсо 4R (Е124), тартразин (Е102), «сонячний захід» (Е110). Вони можуть викликати гіперактивність вашої дитини. Безпечними барвниками вважаються: бетаніни, антоціани, хлорофіли, аннато.

Окрім складу, потрібно звертати увагу на вигляд смаколика. Якщо упаковка розірвана, а морозиво пом'яте, вкрите інієм або м'яке, його краще не купувати, оскільки це свідчить про те, що морозиво пройшло відтаювання. У повторно замороженому продукті можуть розвинутись бактерії, які загрожують серйозним отруєнням.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Pavlo Orestovich

    На ДСТУ, все решта відходи☝️

    Pavlo Orestovich reply Pavlo Orestovich

    Олеся Лт тоді тільки-власне приготування

    Олеся Лт reply Pavlo Orestovich

    Pavlo Orestovich мені і дсту щось недуже😕
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up