Солодкою водою спрагу не втамувати

Солодкою водою спрагу не втамувати

Спрагу не втамують не лише імпортні спрайти чи вітчизняні живчики, а навіть деякі мінералки

От що дивно: навіть коли вибираєш кориснішу солодку воду — щоб менше барвників, щоб на травах, — все одно нею не напиваєшся. Згодом пити хочеться ще. Читаємо склад: вуглекислий газ, яблучний чи лимонний сік, яблучний ароматизатор, цукор, екстракти шипшини чи шавлії, кислота лимонна й аскорбінова, бензоат натрію, сорбат калію, підготовлена артезіанська вода. У якому ж компоненті причина?

“Густа” вода не напуває

Спрагу неможливо втамувати, якщо напій солодкий, стверджує терапевт Василь Олійник. І немає різниці — чи це солодка вода в пляшці, чи домашній солодкий компот.

Відео дня
  • Секрет полягає в різній густині рідини в судинах і в клітинах тканин, — пояснює Василь Олійник. — Коли випити простої води, кров стає рідшою. Тиск в ній зменшується, бо зменшується концентрація солей, цукрів. Тому вода йде в клітини, де густина більша. Клітини “тягнуть” воду на себе. Коли вони наситилися водою, то посилають імпульси. Спрага — втамована. А коли випити солодкий напій, то все відбувається інакше. Напій є набагато густішим, ніж звичайна вода. У ньому розчинено і цукор, і багато різних речовин. Тоді густина крові, зі слів лікаря, стає ще більшою, тиск у ній підвищується. Тому кров “тягне” на себе воду з клітин. Тоді вони вони посилають імпульси до нервової системи. Тому ми відчуваємо спрагу, хоча й напилися.

Спочатку, звичайно, упродовж певного часу є відчуття полегшення. Лікар пояснює, що воно лише психологічне. Адже спрага втамовується, хоча й ненадовго, від самого акту пиття, змочування рота, розтягнення стінок шлунка.

  • Ми відчуваємо, що спрага минає ще задовго до того, як рідина потрапляє в кров, — пояснює лікар. — У цьому й полягає ефект солодкої води. А потім цей напій “витягує” воду з клітин. Тому напитися ним неможливо.

До речі, на етикетках усіх напоїв без винятку зазначено, скільки там вуглеводів. Наприклад, що 100 г солодкого напою містить 10-11 г вуглеводів. За словами В.Олійника, це приблизно відповідає чотирьом шматочкам цукру. Це дуже багато навіть для любителів солодкого!

В усьому винні гази

— Не дивно, що газованим напоєм ви не втамували спраги, — зазначає завідувач кафедри нормальної фізіології медуніверситету Степан Вадзюк. — Тут справа навіть не в консервантах і ароматизаторах. Спрагу викликає вуглекислий газ. На етикетках його ще називають двоокисом вуглецю. Він якраз і сушить слизову оболонку в роті.

До речі, не нап’єшся не тільки солодким газованим напоєм, каже пан Вадзюк. Такі ж відчуття будуть і від газованої мінералки. І все через той самий вуглекислий газ.

Крім нього, за словами Степана Вадзюка, підсушують слизову рота і кислоти. У різних напоях вони по-різному називаються. Це лимонна, аскорбінова, ортофосфорна кислота, підкислювачі під різними номерами. Вони діють аналогічно вуглекислій кислоті.

 

Пити 1,5 літра

Не обов’язково при найменшому відчутті спраги одразу пити воду, каже фізіолог, бо надмірна кількість води теж може зашкодити.

  • Якщо брати до уваги, що людина практично здорова і не враховувати її вік та вагу, то на день їй потрібно не більше 1,5 літра рідини, — зазначає С.Вадзюк. — Причому це не тільки ранкова кава чи чай, але й рідка страва, соковиті фрукти і кефіри-йогурти.

До речі, при значному фізичному навантаженні вода утворюється в нашому організмі внаслідок розщеплення жирів. Якщо ж пити забагато води, то від цього збільшується об’єм крові, пояснює фахівець. Це призводить до надмірного навантаження на серце, нирки, шкіру, легені. Якщо серце і нирки здорові, то зайва рідина виведеться з організму швидко і без особливих наслідків. А якщо є проблеми зі здоров’ям, то навантаження може призвести до порушення роботи серця чи нирок.

  • Як гамувати спрагу — залежить від того, чи спрага виникла від сухості слизової, а чи внаслідок великих втрат рідини, — пояснює наш співрозмовник. — Якщо це лише через суху слизову в ротовій порожнині, то достатньо лише зволожити її.

Пан Вадзюк каже, що рот можна сполоснути звичайною прохолодною водою чи випити повільно трохи води невеликими ковтками. А ще спрагу можна втамувати, набравши в рот трохи води і потримавши її там деякий час. Потім воду можна або ковтнути, або виплюнути. Зі слів фізіолога, це треба зробити, щоб слизова наситилася водою.

Довідка “RIA плюс”

Найкраще тамують спрагу: прохолодна кип’ячена вода вода з очисника негазована столова мінеральна вода без надмірної кількості солей зелений чай чай-каркаде
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up