Сонцезахисний засіб на обличчя варто мастити з березня по жовтень

Медики радять захищатися від сонця не лише на морі, а і в помірних широтах. Власникам чутливої шкіри – не лише влітку, а й з березня по жовтень. Коли вітер сильний, шкіра може згоріти можна і не в надто жаркий день

Косметологи не радять бути на сонці з 12 до 16 години. Дерматоонкологи ще категоричніші в обмеженнях і радять захищатися від сонця з 11 до 15 години, а дітям — з 10 до 16 години.

Який захист обрати – кожен вирішує на свій розсуд. Це може бути легкий одяг з натуральних тканин, обов’язково головний убір та окуляри, а також сонцезахисні засоби. Косметики такої є вдосталь і в спеціалізованих магазинах, в аптеках, і супермаркетах. Головне, як каже дерматокосметолог Софія Романюк, не купувати їх на ринку. Адже ці засоби продають під палючим сонцем і їх склад від цього з часом змінюється, і така косметика може викликати подразнення на шкірі.

— Коли ми в сонячний день ходимо по вулиці, треба мати головний убір і одяг з натуральних тканин, треба захищати обличчя і декольте кремом із сонцезахисним фактором, а у відпустку на південь чи в гори обов’язково варто запастися сонцезахисними засобами, щоб захистити шкіру, — радить лікар. — Беріть широкий капелюх, який буде захищати волосся, вуха, обличчя і від опіків і від пігментації. На сонці вживайте багато рідини.

Відео дня

 

Кожному типу свій захист

Засіб від сонця треба обирати залежно від типу шкіри. Є чотири фототипи шкіри, зазначає лікар. Перший тип – це блідо-рожева шкіра, що швидко згорає, це люди з світлими очима, можуть мати веснянки. Таким людям взагалі не рекомендують перебування на сонці. Другий тип – це люди з білою шкірою, світлими очима, світло-русявим або попелястим волоссям (блондини і блондинки). Третій тип – це люди зі світло-оливковою шкірою, карими очима і темним волоссям. І четвертий - шкіра оливкова, очі темні і волосся темне. Засоби з найбільшим фактором захисту потрібні світлошкірим.

  • У кого чутлива шкіра, сонцезахисним засобом на обличчя треба користуватися з березня по жовтень, - радить Софія Романюк. – Це потрібно і тим, у кого шкіра, схильна до пігментації.

Купляючи крем, звертайте увагу, чи це засіб є для тіла, чи для обличчя. Як правило засіб для тіла і для обличчя – це різні засоби. Для обличчя краще вибирати рідший засіб, для тіла краще крем, ніж спрей.

До речі, як зазначає косметолог, за шиєю жінки доглядають менше, ніж за обличчям. А з віком шкіра стоншується, знижується виділення шкірного сала, шкіра пересушується, тому потрібні креми.

 

Сонце передчасно старить шкіру

  • Зараз і не дуже варто бути на сонці, адже це призводить до передчасного старіння шкіри, - зазначає дерматокосметолог. - Обличчя найближче знаходиться до сонця тому і «горить» найбільше, особливо ніс, лоб.

Від сонця на шкірі можуть з'являтися судинні зірочки, капіляри, явища гіперкератозу, тобто ороговіння шкіри, виникати старечі пігментні плями коричневого кольору. Це свідчить про те, що людина зловживала сонцем.

- Останніми роками все більше звертають увагу на родимки, бо від сонця є ризик переродження їх в меланому. Тож треба проконсультуватися щодо родимок, які будуть відкриті сонцю. Загалом переродження родимок, радіація і передчасне старіння шкіри турбує наших пацієнтів, тому важливо подбати про захист.

Скільки засобу брати – це індивідуально, каже лікар, залежить, чи людина важить 100 кг, чи це підліток, який важить 40 кг. Засіб треба розмастити достатнім шаром, але водночас не має бути липкості. Краще не цілу банку на раз витиснути, а змаститися частіше. Шия, обличчя, руки, спина, живіт більше згорають, ноги менше. Навіть водостійкий крем треба поновлювати час від часу на тілі.

А після сонячних ванн треба прийняти душ, щоб змити сонцезахисну косметику, зазначає дерматокосметолог.

- Також після сонця добре зробити живильні маски для обличчя. Сметана, вівсянка, фрукти – підійде усе для зволоження. Це дуже добре подіє на шкіру після сонця. Бо шкіра від сонця пересушується, зменшується кількість колагенових волокон. Щоб шкіра залишалася пружною, її треба зволожувати. Це потрібно всім типам шкіри, - пояснює Софія Романюк.

Косметолог не радить користуватися тим, хто йде на сонце, парфумами, дезодорантом, декоративною косметикою, бо виникає подразнення на шкірі, плями, почервоніння, зуд. Не рекомендується на сонці вживати алкоголь, їсти копченості, солодощі. Треба більше споживати рідини, овочів, фруктів, щоб не було зневоднення організму.

А протипоказами до перебування на сонці є туберкульоз, ендокринологічні захворювання, якщо людина приймає антибіотики, гормональні препарати, вагітність.

 

Коментар

Віталій ГЛУШОК, онкодерматолог

— Багато людей думають про негативний вплив сонця лише тоді, коли йдуть на відпочинок, а це є помилкове твердження. Коли ми йдемо на роботу, йдемо по вулиці, чи працюємо на городі, також треба захищатися від сонця. Найбільша активність сонця з 10 до 16 години. В такий час рекомендуємо бути в тіні або максимально захищати себе одягом, сонцезахисними окулярами, кремами. Родимки можна і потрібно захищати сонцезахисними кремами. Це допомагає вберегти їх від надмірного впливу ультрафіолету. Часто пацієнти запитують: «Якщо я заклею родимку, то це вже буде безпечно? Та ультрафіолетовий вплив сприймається усією поверхнею шкіри, в тому числі і волосистою частиною голови. І заклеювання родимок абсолютно не вберігає, а ще й може зашкодити. Бо створюється парниковий ефект. Цього робити не можна.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:03 У Чортківській лікарні відкрили оновлене педіатричне відділення photo_camera 16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up