Стрес – це вирок, з яким треба боротись! Інтерв’ю з тернопільською фітнес-тренеркою

Стрес – це вирок, з яким треба боротись! Інтерв’ю з тернопільською фітнес-тренеркою
  • Через війну багато людей нині живуть у постійній нервовій напрузі. Стрес призводить до багатьох серйозних проблем зі здоров’ям. Привести себе до ладу й повернути у власне життя позитивні емоції кожному допоможуть заняття фізичними вправами.
  • Це підтверджує фітнес-тренерка з Тернополя Мая Орлик, з якою ми поспілкувались.

До слова, підвищення рівня кортизолу – гормону стресу, в організмі людини викликає набір зайвої ваги, втрату різних корисних речовин (цинк, кальцій, магній, вітамін С тощо), гормональні збої у жінок та чимало іншого. 

Тренерка залу та фітнесу з медичною освітою Мая Орлик розповіла нам про користь спорту у воєнний час, способи швидкого подолання психоемоційного напруження та чому «заїдати» стрес жінкам – цілком нормально.

Відео дня

Дівчина у сфері здоров’я приблизно два роки. Вона закінчила Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського. Розповідає: будучи студенткою, вже цікавилась фітнесом. Зараз усе стало на свої місця. Але Мая не бачить меж для самовдосконалення, розвивається і планує в майбутньому пов’язати свою професію ще з дієтологією та нутриціологією.

Розмову з дівчиною подаємо у форматі «запитання-відповідь».

Наші думки напряму впливають на здоров’я

Розкажи, як війна впливає на організм людини з фізичної точки зору.

– Ми часто чуємо вислів: «Всі хвороби від нервів!». Направду, так і є. Якщо прочитати етіологію будь-якого захворювання, то серед факторів ризику на першому місці стоїть стресова ситуація. А якщо стрес ще й хронічний, і людина з нього не виходить, то це дуже і дуже серйозно…

Особливо хвилюватися варто, якщо хтось має генетичну схильність до певних захворювань, наприклад, цукрового діабету, раку тощо. Нерідко нервова напруга стає причиною виникнення цієї хвороби. Тобто, без стресу людина би ще жила і жила, але у регулярних складних психоемоційних умовах захворювання починає проявлятись саме по собі.

Якщо «запустити» стресовий процес, які серйозні ризики можуть бути?

– Перестати контролювати своє харчування, не займатись жодними фізичними навантаженнями, а лишень піддаватись негативним емоціям і постійно моніторити новини – це вирок для вашого здоров’я! Все стартує з візуальних змін. Відображення у дзеркалі перестає Вам подобатись. Людина з веселої і відкритої перетворюється на песиміста. Очевидно, що наші думки впливають на здоров’я. Стрес є основним мотивом ожиріння, воно у свою чергу – серцево-судинних захворювань (інсульту та інфаркту), атеросклеротичної хвороби, гіпертонічного кризу, недуг, пов’язаних з нирками. По суті, завдяки стресу можна «підчепити» будь-яку хворобу з будь-якої системи органів.

Чи завжди нервова напруга шкодить нашому організму?

– Стрес, якщо чесно, може мати різну дію та інтенсивність. Приміром, є його корисний різновид. Це коли нам, приміром, треба підготуватися до іспиту і в межах норми напруга стимулює здорову людину зробити це швидше, якісніше й отримати хороший бал. Якщо розглядати той стрес, який зараз через війну  присутній заледве не в кожного з нас, то існує ризик, що він з часом «виллється» у серйозні проблеми зі здоров’ям.

Дехто з людей вже адаптувався до життя в умовах російського вторгнення. У них пройшло відчуття тривоги, вони заспокоїлись. Інші можуть знаходитись на стадії виснаження, дехто – на проміжній стадії. Останній названий мною період також складний, бо не знаєш, чого чекати і як взяти себе в руки. З цим слід боротись і витягати себе з прірви як морально, так і фізично.

Напрямок спорту обирають за темпераментом

Відомо, що «стресують» частіше жінки. Як це впливає конкретно на них?

– Так, дійсно, у жінок напружені ситуації трапляються у 3 рази частіше, ніж у чоловіків. Це факт. Проявами психоемоційного напруження у нас є дисменорея, транзиторна аменорея, передменструальні симптоми і болючі менструації.

Стрес шкодить усім сферам життя жінки: знижує концентрацію уваги, сприяє труднощам у професійній діяльності та є несумісним з виконанням щоденних побутових справ. Хронічний стрес – ще гірше! Внаслідок нього дівчата страждають від порушень харчової поведінки (обирають їжу з високим вмістом жирів), підвищення рівня інсуліну, розладів сну. Також нервова напруга послаблює стійкість жіночого організму до вірусних і бактеріальних інфекцій…

Як саме фізичні вправи допомагають подолати стрес?

– Науково доведено, що під час занять спортом в нашому організмі виділяються природні антидепресанти – речовини, які переборюють негативні емоції. Після фізкультури виникають гормони щастя – ендорфіни та дофаміни. Людині стає легше, напруга спадає. Тому одним з головних способів «вийти» зі стресового стану для всіх без виключення є фізичні заняття.

Вони можуть бути будь-якими: починаючи від прогулянки і закінчуючи пробіжкою, тренуванням вдома або у залі. Прогулянка – це не має бути поспіх до магазину або на роботу, а дійсно виділених пів години-година для перебування на свіжому повітрі, нікуди не кваплячись.

Оптимальний варіант для занять спортом при стресі – три рази в тиждень. Звичайно, добре перед цим порадитись з кваліфікованим спеціалістом, але так як багато кому бракує коштів, можна тренуватись вдома самостійно. Перед виконанням вправ перегляньте відео з техніками, прочитайте кілька статей. Результат від тренувань буде довшим, ніж у залі, та не менш дієвим.  

Як обрати для себе правильний спортивний напрямок?

– Зазвичай люди роблять це за типом темпераменту. Флегматики з сангвініками обирають щось спокійне, як от йогу або стретчинг. Це приноситиме їм і задоволення, і фізичні результати, і моральні. Такі люди як я – сангвініки з холериками, обожнюють заняття в силовій залі. Але ми можемо сьогодні позайматися йогою, завтра піти на кросфіт, а післязавтра вже пробувати себе у чомусь новому. Це круто, бо здобуваємо нові емоції!

Чому «заїдати» стрес – це нормально?

– Кожна людина знає, що допомагає їй боротися з напругою. У супергострих ситуаціях, коли поруч немає нікого з рідних, я теж здатна «заїдати» стрес. Але стараюся не зберігати вдома калорійні продукти: молочний шоколад, печиво тощо, аби вони не опинились у мене під рукою в такі моменти. Ліпше «заїсти» емоції чорним шоколадом, фруктами, хлібцями. Це не так страшно для організму, але й теж не «окей»! Однак, у той момент вам стане краще, почнете думати свідомо. Наступний етап – тренуйтесь, йдіть у зал або самостійно виконуйте фізичні вправи. Це найкращий спосіб позбавитись від негативу!

Не спортом єдиним!

Фітнес-тренерка Мая Орлик ділиться ще кількома помічними порадами, як оперативно перебороти стресовий стан і вийти з нього «переможцем».  

1. Спорт у будь-якому його прояві! Від активних фізичних рухів та регулярних вправ у нашому мозку виробляються природні антидепресанти, а також гормони радості.

2.Відверті розмови з найріднішими. Їхня любов і підтримка, відчуття надійності та захищеності!

3.Домашні клопоти. Не витрачайте час даремно. Звісно, не раджу цілий день стояти за плитою, однак коли у квартирі приємна атмосфера й порядок – спокій буде і на душі.

4. Хобі. Знайдіть щось своє, щось, що приноситиме вам задоволення на дозвіллі!

5. Навчання. Полюбіть добувати нові знання усім серцем. Обирайте собі такий шлях, де слід безперервно вчитися, аби бути найкращим! Не лякайтесь масивів інформації.

6. Догляд за собою. Сюди входить усе, що додає вам гарного настрою і відчуття любові до себе: чиста шкіра, доглянуті нігті, волосся, вії, брови…

7.Будь-який вид допомоги. Ви завжди можете підставити надійне плече потребуючим. Від слова – до дії! Візуалізуйте власними вчинками світле майбуття після перемоги. А вона буде!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Марина Лашина

    Вже багато років працюю на дуже нервовій роботі, стреси неминучі, яка б стійкість до них не була. Колега порадила спробувати Вітанго. Що мені найбільше сподобалося в цьому препараті, так це те, що від нього не хилить в сон, ні почуття загальмованості, тобто спокійно можна продовжувати працювати в колишньому режимі. Недолікiв я для себе не знайшла ніяких.І додатково ще до зали пішла тренуватися. Там всі погані думки сходять нанівець)

keyboard_arrow_up