Тернополян «косить» не тільки коронавірус, а й грип. Як розрізнити: поради фахівців

Тернополян «косить» не тільки коронавірус, а й грип. Як розрізнити: поради фахівців
  • Щодня виявляють все більше хворих на коронавірус. І цифри статистики — це лише підтверджені випадки з допомогою ПЛР-тестів. 
  • Крім коронавірусу, до якого вже звикли всі, на Тернопільщині зафіксували ще і грип. Чи чекати нової епідемії? Як розрізнити симптоматику і в чому полягає відмінність у лікуванні? Розповідаємо.

Традиційно на кінець січня в Україні фіксують збільшення кількості хворих на ГРВІ та грип. Але на фоні загальної паніки навколо коронавірусу про ці захворювання говорять уже не так багато. 

Через епідемічну ситуацію на дистанційне навчання перевели чимало шкіл у Тернополі. В управлінні освіти журналістам повідомили, що причина не лише коронавірус, а й сезонні вірусні захворювання, і навіть грип. Щодо останнього питання залишаються, адже як з’ясувалось, його в Тернополі наразі майже не підтверджують лабораторно. 

За статистикою управління освіти, станом на 27 січня, 181 учитель хворий на ГРВІ та 108 — на коронавірус. 3124 учні хворіють на ГРВІ та 101 дитина має підтверджений ковід. 

Відео дня

Епідемія + епідемія 

— Ситуація з ковідом розгортається стрімко разом з ситуацією з грипом та ГРВІ. Минулий тиждень ми закінчили з показниками, які в 2,3 рази перевищують рівень епідпорогу. Зараз ми за рівнем цих захворювань знаходимось в епідемії середньої інтенсивності та стрімко наближаємось до показників епідемії високого рівня інтенсивності, — коментує епідеміолог обласного центру контролю хвороб Володимир Паничев. 

На Тернопільщині за добу COVID-19 виявили у 371 особи

Так, за даними експертів, високий рівень епідемічної неблагополучності, зафіксовано серед дітей, зокрема школярів. За тиждень захворюваність серед дітей збільшилась в 1,8 рази. А серед школярів — у 2 рази. Зросла і кількість госпіталізацій. 

— Ми маємо поєднання двох епідпроцесів. І це викликає серйозне занепокоєння. Тому хочу звернутись до всіх з проханням навіть за перших ознак знедужання, самоізолюватись, не виходити на роботу чи в навчальний заклад. Залишатись вдома та звертатись за медичною допомогою. 

В Україні вже є випадки грипу

На порталі Центру Громадського здоров’я знаходимо інформацію про те, що ситуацію з грипом моніторять не в усіх регіонах України. У сусідніх з Тернопільщиною областях грип вже виявили. 

— Дозорний епідеміологічний нагляд за грипом та ГРВІ здійснюють у 12 регіонах України відповідно до географічного розподілу у закладах первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД) і дозорних лікарнях, — кажуть в Центрі.

Так, за результатами лабораторних досліджень зразків від пацієнтів із ГПЗ, визначено віруси грипу А(Н3) та віруси грипу А не субтипований у м. Запоріжжя та м. Одеса.

Найкраща профілактика грипу — це щорічна вакцинація • КНП "НОВОТРОЇЦЬКИЙ  ЦПМД"

ГРВІ росте, на грип не досліджують

— Наша область належить до областей, які проводять рутинний епіднагляд щодо захворюваності на грип. Наразі такі тестування ми не проводили. Області, які проводять дозорний епіднагляд, моніторять цю ситуацію глибше, — каже епідеміологиня обласного центру контролю хвороб Світлана Маціпура.  — До нас такий матеріал не доставляли. Проте нам відомо, що є заклади, які підтверджували цей діагноз з допомогою швидких тестів. Точної кількості у нас немає.

Наразі область перейшла середній поріг епідпроцесу. Тут йдеться про загальні показники і щодо сезонних захворювань, і щодо коронавірусу. 

— Тиждень тому ми перетнули середній поріг інтенсивності епідпроцесу, зараз середній. До прикладу, сусідня, Івано-Франківська область вже перетнула високий поріг. Бачимо за цей час значний приріст як по коронавірусу, так і загальний по ГРВІ. 

Підтверджені випадки є і в Тернополі!

Напружену ситуацію з коронавірусом та сезонними вірусними захворюваннями підтверджують, наприклад, у Тернопільській міській дитячій лікарні.

У Тернополі капітально відремонтували інфекційне відділення міської дитячої  лікарні : 13:04:2018 - 20 хвилин Тернопіль

 — Спостерігаємо підвищення сезонних захворювань, збільшення кількості вірусних інфекцій. Це впливає на епідситуацію в цілому та на діагностику коронавірусу. Тому кожного дня ми беремо 60-100 заборів матеріалу на виявлення коронавірусу. З них підтверджуються 18-26 випадків, — медичний директор з поліклінічної роботи Тернопільської міської дитячої лікарні Володимир Кучма. 

Лікар закликає усіх дотримуватись норм епідрежиму: правильно використовувати захисні маски, часто мити руки, залишатись вдома у випадку проявів захворювання та зв’язуватись з лікарем.

У дитячій лікарні тестують на грип, оскільки цей заклад відноситься до дозорних медзакладів щодо  виявлення на грип. 

—  Діти, які мають клінічні прояви, підозри на грип, госпіталізуються в інфекційне відділення міської дитячої лікарні, де їм обов'язково проводиться тестування на грип. Наш заклад має достатню кількість швидких тестів, з допомогою яких і проводять такі дослідження, — продовжує пан Кучма.

Детальніше про те, чому виникла потреба тестувати малюків на грип, журналістам «20 хвилин» розповіла  медичний директор з лікувальної роботи Тетяна Томашівська. За словами лікарки деякі тести таки таки були позитивними.

— Бачимо статистику, яка зростає з  шаленою швидкістю. Йдеться про ГРВІ, ковід та грип. Тому у нас виникала потреба діагностувати кожне з цих захворювань. Так, наша лікарня закупила швидкі тести, які одночасно можуть визначити ковід та грип типу А і типу В, —  каже пані Томашівська. — Їх ми робимо у випадку, коли є клінічні прояви грипу. Нам важливо з’ясувати його тип. Для чого? Ми дотримуємось санітарно-епідемічного режиму та маємо госпіталізувати пацієнтів з різними типами грипу в різні палати. Так само окремо ми госпіталізовуємо дітей з коронавірусом. 

Такі тести роблять дітям, у яких є клінічні прояви тієї чи іншої хвороби. Зокрема, висока температура, яка погано коригується жарознижуючими препаратами, ознаки загальної інтоксикації. 

—  Не можу сказати, що позитивних тестів на грип є дуже багато. Ковіду значно більше. До прикладу, грипу Б ми не діагностували. Випадки грипу А були, —  каже лікарка. 

COVID-19 і ГРИП: що між ними спільного і відмінного

Можна перевіритись самим 

Як розповідає заступниця директора комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Надія Боднар, симптоматика при коронавірусі, ГРВІ або грипі дуже схожа. 

—  Сімейні лікарі, насамперед тестують на коронавірус. Протестуватись на грип є можливість з допомогою швидких тестів, які можна придбати в аптеці, —  каже лікарка. —  Бачимо за статистикою інших областей, що часто виявляють в одного пацієнта і коронавірус, і грип. 

За словами пані Боднар, грип, як і інші вірусні захворювання, небезпечний своїми ускладненнями. Щодо лікування, то воно майже не відрізняється від лікування, яке застосовують при коронавірусі. 

— Якщо ви отримали позитивний тест на грип —  ви маєте дотримуватись ізоляці, берегти людей, які поряд. І звісно ж, звертатись за допомогою до сімейного лікаря,  — каже Надія Боднар. 

У мережі знаходимо чимало видів тестів на визначення грпу типів А та В. Ціни різні від 69 гривень до 400.

 

Є кілька виробників. Проте, за інформацією з порталу tabletki.ua у наявності в аптеках Тернополя їх немає. Чи так це ми, перевіримо згодом. 

 

 

Чим небезпечний грип і як проявляється

У інтерв’ю епідеміолога Олена Кузьменко, яке опублікувало видання РБК, йдеться про те грип за своїми симптомами дуже схожий на коронавірус і поширюється від людини до людини. Групи ризику при грипі точно такі ж, як і при коронавірусі.

Основні симптоми:

Відрізнити грип від COVID-19 можливо тільки за результатами тестування. Експрес-тести зараз є для обох захворювань.

Правила профілактики також схожі: не перебувати в закритих і погано вентильованих приміщеннях, носіння маски, не торкатися руками до обличчя, часто мити руки та обробляти антисептиком.

Якщо з'явилися перші ознаки захворювання, потрібно звернутися до сімейного лікаря і пройти тестування. Самолікування дуже небезпечно і може призвести до сумних наслідків.


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Yuriy Hrytsyshyn

    Та що її очікувати, як вона(вони) вже давно, серед нас..

keyboard_arrow_up