Тернополянин, якому зробили операцію на відкритому серці, уже може ходити і збирається рибалити

Тернополянин, якому зробили операцію на відкритому серці, уже може ходити і збирається рибалити

23 лютого у Тернополі вперше провели операцію аорто-коронарного шунтування на відкритому серці. Пацієнтом став 70-річний тернополянин Ігор Медецький

Ігор Медецький – перший пацієнт, якому зробили аорто-коронарне шунтування серця у Тернополі. Операцію виконали медики 2-ї міської лікарні разом з фахівцями з Києва.

 

Зазначимо, що в Києві такі операції почали робити у 2000 році. Тепер - є можливості виконувати такі в Тернополі.

Відео дня

Відвідуємо чоловіка на 5-й день після операції. У своєму боксі він відпочиває після чергової перев’язки. Чоловік каже, що почувається прекрасно, жартує, що може йти женитися.

- Можу вже встати, можу навіть крок зробити, який недавно зовсім не міг зробити, покращення є з кожним днем. Скоро додому… Трохи заріс, то може не дуже фото буде, - каже чоловік.

Звертаємо увагу на монітор біля ліжка.

- А, той пульт мене веде. То вже зараз частину програми познімали, а раніше до нього було під'єднано багато апаратів, - каже чоловік.

Запитуємо, чи не страшно було зважитися бути першим, кого прооперують в Тернополі. Каже, що рішення про операцію в Тернополі приймав разом з родиною.

- Я зразу і не знав, що я готуюся першим бути. Я думав тільки за здоров'я. Мені сказали, що раніше тут такого не робили. Можна було б і інакше, але сказали, що з моїми хворобами інакше не получається. То я вже знав, що піду на операцію. Богу дякувати, все нормально, - каже чоловік.

Прооперували тернополянина безкоштовно.

- Мені сказали, шо я йду по акції, експериментальний, - жартома відповідає чоловік. - Коли людина хворіє, вона не задумується за друге. Мені рекомендували спочатку їхати в Київ, потім в Львів. А коли зробили знімок, сказали, що операцію будуть робити тут.

Ігор Медецький живе в Тернополі. Зараз чоловік на пенсії. Раніше працював водієм рейсового автобуса в автобусному парку, а після Олімпіади 1980 року – на автобазі «Турист». Працював, поки не розпався Радянський Союз. Каже, що об'їздив всю Європу.

- Я 47-го року, правда, дівчата кажуть, що я ще ого-го. Ще можна йти женитися, - жартує чоловік.

Головне захоплення чоловіка – риболовля. Лікарі розповідають, що навіть у лікарні він просить на обід юшку.

- Коли приїду додому, буду мати вільний час. Основне – то рибалка, - каже Ігор Медецький. -  Треба відпочити. Вже на роботу в такім віці не хочуть брати. Але я стараюся бути активним, не можу на місці сидіти. Займався на турніку, на брусах. Зараз головне - повністю одужати.

 

Операцію проводили на працюючому серці

- У Тернопільській області таку операція виконали вперше, це подія. Це операція, зроблена на відкритому серці, на працюючому серці, - зазначив головний кардіохірург області Олег Луговий.

Операція аорто-коронарного шунтування тривала 4,5 години. Щоб відновити кровопостачання серця, взяли вену пацієнта, поділили її на кілька частин і пришили три нові судини в обхід тих, які були завужені і забиті внаслідок атеросклерозу, пояснює лікар.

У пацієнта була тяжка стенокардія. Хворіє рік. Він помітив, що при ходьбі у нього виникали болі за грудиною. Перед тим був активний, на перекладині, на брусах робив вправи. Є у чоловіка схильність до відкладання холістерину в судинах, тому виникла така хвороба.

Коли зробили коронарографію, виявили ураження трьох судин, причому одна з них – це центральна судина, яка постачає кров'ю дві третини серця. Ситуація була складна для пацієнта і небезпечна в плані життя. При таких ураженнях пацієнт міг померти в будь-який момент.

Такі втручання потрібно виконувати тим пацієнтам, у яких є атеросклеротичне ураження судин серця, причому коли уражених є більше двох судин. Якщо уражені тільки одна-дві судини, це можна робити малоінвазивно, ендоваскулярним способом. Такі операції в 2-й міській лікарні виконують уже 6 років, прооперували близько 3 тисяч хворих.

- Операції на відкритому серці є значно складніші, - продовжує лікар. – Вони потребують значно більшої кількості обладнання, яке в нас, дякувати Богу, є. Пройшли навчання наші спеціалісти.

Тож такі операції уже є реальністю для тернополян, кажуть медики.

- Операцію виконали 23 лютого, зараз пацієнт ходить, їсть, просить юшки, - розповідає лікар. - Будемо збільшувати руховий режим. Коли відновлюється кровопостачання, серце має звикнути до нових умов роботи. Зараз іде реабілітація пацієнта. Як правило, на 7-й день такі пацієнти йдуть додому. Ми сподіваємося, що так і буде.

 

Оперували восьмеро лікарів

Операцію аорто-коронарного шунтування на відкритому серці у Тернополі в 2-й міській лікарні виконувала бригада з восьми лікарів – це фахівці з Тернополя і Києва.

- Переживали всі, весь колектив, - розповідає анестезіолог Богдан Кузів. – Це була дуже відповідальна операція, була комбінація інгаляційного і внутрівенного наркозу. Все минуло добре. Хворий одужує і це головне.

- Ризики при такій операції є, незадовільний результат - в межах 3-5%, - зазначає обласний кардіохірург. - Але іншого виходу немає. У нашого хворого іншого варіанту лікування, щоб продовжити життя, не було.

На допомогу тернопільським медикам з Києва приїхав серцево-судинний хірург з науково-практичного центру профілактичної і клінічної медицини Державного управління справами Павло Тополов. Він приїхав разом з перфузіологом, який забезпечував штучний кровообіг,  бо операція в певні періоди виконується з допомогою штучного серця. Приблизно 25 хвилин серце не працювало.

- Ще кілька разів вони приїдуть на допомогу, а далі будемо працювати самі, - зазначає Олег Луговий.

Лікарі кажуть, що є багато факторів є, які провокують атероселкроз судин. Тому для профілактики серцево-судинних захворювань варто вести активний спосіб життя і обмежувати споживання тваринних жирів людям, старшим 50-ти років – це те, що рятує життя серця і, відповідно, життя людини.

 

Таких хворих в області є тисяча на рік

- В області є близько тисячі чоловік в рік, які підлягають такій операції, - зазначив директор-головний лікар міської лікарні №2 Віктор Кміта. – Ці пацієнти раніше оперувалися в Києві, Львові. Впродовж останніх років ми багато зробили, щоб удосконалювати медичну допомогу, а саме: впроваджувати нові методи лікування. Тому навчали спеціалістів і закордоном, і в наших закладах, щоб можна було проводити такі види операцій. Ці операції є досить складними. Щоб їх виконувати, потрібне певне обладнання. Його ми збирали достатньо довго. Дуже багато нам допомогла міська рада, яка виділила кошти за програмою «Здоров’я тернополян». Допомогли інвестори з Польщі, українських науково-дослідних інститутів, і таким чином підготувавши наших фахівців.

Варто зазначити, що в міській лікарні №2 у минулому році створили кардіоцентр для підготовки складних операцій на серці. Підготовка включала дуже багато моментів – і підготовка лаборантів, анестезіологів, хірургів, операційних медсестер. Ми готувалися майже три роки, найбільш інтенсивно – останні півроку.

Така операція в Києві коштує від 100 тисяч гривень для пацієнта. Нашому пацієнту операція була безкоштовною за рахунок програми «Здоров’я тернополян», яка в нас була і закладена на цей рік. Можливо, надалі частина розхідних матеріалів буде закуплятися через державні закупівлі і нам будуть постачатися розхідні матеріали.

Як буде надалі? А ви скажіть, чи є умови в нашій державі, щоб держава повністю оплачувала такі операції? Зараз відбувається реформа первинної ланки. Поки мова, щоб було фінансування вищого рівня, не йде. Буде субвенція, як звичайно нас фінансують. А нас, скажімо так, недофінансовують.

Ці операції у всьому світі бере на себе страхова компанія або пацієнт. Держава не спроможна робити таких великих вливань для такої кількості пацієнтів. Але держава може за розхідні матеріали заплатити, - це теж дуже дорого, може обладнання закупити, підготувати лікарів.

До слова, медики 2-ї лікарні уже готують до операції аорто-коронарного шунтування наступного пацієнта. Зараз проводять необхідні обстеження.

Коментар:

"Вартість операції буде визначати ринок"

Ростислав Левчук, начальник міського управління охорони здоров'я:

- Сьогодні ми робимо лише перші кроки в кардіохірургії. Пералельно такий же прект запускає Університетська лікарня. Тому вартість операції буде визначати ринок. На сьогодні держава компенсує лише частину розхідних матеріалів, а решта - за рахунок пацієнта, такі сьогодні реалії...

 

Довідка

Відомі особистості, яким було зроблене коронарне шунтування:

Гейдар Алієв — президент Азербайджану у 1993-2003 рр.
Борис Єльцин — президент Росії у 1991-1999 рр.
Білл Клінтон — 42-й президент США з 1993 до 2001 рр.
Сапармурат Ніязов — президент Туркменістану у 1990-2006 рр.
Арнольд Шварценеггер — 38-й губернатор Каліфорнії.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Вад Зузуля

    Оце круто, який ринок без конкуренції? З'їхали з глузду?  -  "Вартість операції буде визначати ринок"
  • David Starr

    Що тут сказати - круто!
  • Цьвєк

    "Польске войско Берлін брало,руске войско помагало."
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up