Ми продовжуємо спецпроєкт #тижденьбез, у рамках якого проводимо челенджі та експерименти.
Цього тижня у християн розпочався Різдвяний піст. Тому ми вирішили виключити із нашого раціону м'ясні продукти та розповісти, як їх відсутність впливає на людський організм.
- Піст – чудова можливість розвантажити свій організм, - говорить лікар-дієтолог Наталія Суслова. - Адже надлишкове вживання продуктів тваринного походження негативно позначається на роботі печінки. Натомість крупи дуже багаті вітаміном В та різноманітними сорбентами, які покращують роботу як шлунково-кишкового тракту, так і організму в цілому.
При дотриманні суворого посту необхідно відмовитися від м’ясних страв, яєць, молочних продуктів, солодощів і навіть риби, каже фахівець.
– Аби поповнити організм необхідними мікроелементами, потрібно вживати достатню кількість овочів, фруктів, бобових культур. До речі, останні є повноцінним джерелом білка, який так необхідний для нашої життєдіяльності, - каже дієтолог.
Чи зміниться рівень гемоглобіну
На початку експерименту журналістка здала загальний аналіз крові, щоб перевірити, чи впливає вживання м'яса на рівень гемоглобіну. Залізо нашому організмі потрібне для перенесення кисню еритроцитами, роботи м’язів, імунної системи, синтезу ДНК та функціонування низки ферментів. Брак заліза в раціоні чи наша нездатність його засвоювати і накопичувати в тілі викликають залізодефіцитну анемію — нестачу гемоглобіну і, як наслідок, погане постачання кисню тканинам. Їжа тваринного походження та морепродукти покращують засвоєння негемового заліза із рослинних продуктів. Загалом людина з всеїдним раціоном засвоює 14-18% заліза з їжі, а із вегетаріанським — 5-12%.
Отже, на момент здачі аналізу показник гемоглобіну був у нормі - 124 г/л.
Через тиждень аналіз крові зробили повторно. Як і прогнозували лікарі, за тиждень змін фактично не відбулось. Рівень гемоглобіну через тиждень без м’яса – 120 г/л, що також - у межах норми.
Якщо фізично на самопочуття відмова від м'яса на такий короткий проміжок часу не позначилася, то ми вирішили перевірити, як це відіб’ється на гаманці. Журналістка проаналізували вартість продуктів, якими можна замінити.
Бобові, звісно, дешевші, ніж м'ясо. Те ж саме можна сказати про фрукти та овочі, щоправда, якщо обирати вітчизняні. Але якщо раціон не такий вже і і бідний, то порівняти складно. Адже все залежить від порції і продуктів, якими м'ясо заміняєте. Якщо оберете рибу чи взагалі без неї – зекономите, шукатимете джерело корисних мікроелементів у імпортних горіхах – шансів мало.
Журналістці вдалося зекономити приблизно третину тижневого бюджету. Але і від багатьох смаколиків їй також вдалося відмовитися задля експерименту.
Квасоля – 7,49 грн/ 100 г
Сочевиця – 6, 44 грн /100 г
Горох – 9, 94 грн /100 г
Скумбрія – 75 грн/ кг
Гриби шампіньйони / 5,7 грн/100 г
Яйця - 3 грн /шт
Сир кисломолочний – 116 грн/кг
Фундук – 599 грн / кг
Коріх кешю – 599 грн /кг
Грецький горіх – 125 грн /кг
Курятина – 100 грн/кг
Свинина – від 120 грн/кг
Щоб підготуватися до відмови від м'яса, ми поговорили і з людьми, які є вегетаріанцями тривалий час.
Зоряна Биндас з Тернополя відмовилась від м’яса близько десяти років тому. Жінка каже, що за весь час жодного разу не пошкодувала про своє рішення та не порушила його.
- У підлітковому віці, десь з 12 до 14 років я не їла м’яса, - розповідає Зоряна Биндас. – Але це було неусвідомлено. Просто воно мені якось не йшло. Але часом то в піці ковбаса або курка в салаті, то якийсь час я вживала його. Потім у мого друга був День Народження, і ми святкували за містом, смажили сосиски. Я пам’ятаю той момент, як тримаю в руках сосиску, дивлюсь на неї і думаю: «Нащо я мучу себе і тварин». Я просто викинула її, і з того часу більше ніколи не їла м’яса.
Тернополянка каже, що до такого вибору її підштовхнуло розуміння того, що «м’ясо не росте на деревах».
- Оточення досить номально реагує на мій спосіб життя, - розповідає пані Зоряна. – Бувають, звісно, казуси. От наприклад, ти приходиш на весілля. Або в закладі харчування замовляєш страву без м’яса, а тобі приносять, і ти розумієш, що вона - на бульйоні м’ясному, або взагалі таки зі шматками курки, але казали, що це не м’ясо.
Зоряна Биндас каже, що за весь час вегетеріанства у неї не виникало проблем зі здоров’ям. Вона веде активний спосіб життя та постійно займається спортом. А м'ясо замінює іншими, більш корисними, на її думку, продуктами.
Що думають про відмову від м'яса експерти - читайте за посиланням у матеріалі "Тиждень без м'яса: як це впливає на стан крові. Експеримент "20 хвилин"
Ольга ТУРЧАК
"У піст головне не їсти один одного". Погоджусь, що піст та відмова від м'яса - різні речі. Але в рамках експерименту опишемо як воно - відмовлятись від того чи іншого, до чого вже звикли. Наступного тижня спробуємо відмовитись від злості і поганих думок.
М'ясо я люблю. У раціоні практично щодня курка: варена, печена. смажена. Хоча ніколи не задумувалась про те, чи може це бути шкідливо. Та й раніше я утримувалась від м'яса у піст. Цікаво також знайти людей, які роками живуть без ковбаски та курячих стегенець.
Щоб побачити вплив м'яса на організм, я перевірила рівень гемоглобіну в крові. Суттєвих змін у складі крові не відбулось. Не помітила я змін і у загальному самопочутті. Я вважаю, що у будь-якій відмові головне - правильно себе налаштувати.
Колеги одразу ж погодились підтримати мене - тому експеримент важким назвати не можу. Тим, хто продовжує утримуватись від певних продуків харчування до кінця посту – бажаю витривалості та позитивних думок.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 13 від 27 березня 2024
Читати номер
David Starr
ккк
тарас