Піст без м'яса: як це впливає на стан крові та чому варто утримуватись

Піст без м'яса: як це впливає на стан крові та чому варто утримуватись
  • Як відмовитись від м'яса без шкоди для здоров'я, розповідають журналісти "20 хвилин".
  • У матеріалі ми розкажемо про те, чим  замінити м`ясні страви, як не відчувати себе голодним та чи корисний піст взагалі. 

Ми зібрали коментарі сімейного лікаря, дієтолога та психолога про те, як і кому варто відмовлятися від м'яса та на що ця відмова може вплинути.

"Кому від м'яса відмовлятись не варто": Надія Боднар – сімейний лікар

Якщо ви збираєтесь робити короткочасну відмову, для прикладу, на тиждень, то показники крові суттєво не зміняться. Сам процес створення клітин крові займає тривалий період часу, організм на цей час мобілізує інші ресурси. Тривала відмова від м’ясних продуктів може у деяких людей викликати анемію, проте, м’ясо – це не лише вплив на рівень заліза в крові. М’ясо – це насамперед амінокислоти та білки, які є будівельним матеріалом для клітин. І якщо доросла людина, яка виключає з раціону м’ясо не відчує цього, то для діток, які ростуть, це дуже важливо і суттєво може відбитись на стані їх здоров’я.

Якщо у раціоні відсутнє м’ясо, але є страви чи продукти, що заміняють його, то тут ніяких ризиків не має. Навпаки, організм оздоровлюється за цей час. Але, хочу наголосити, що потрібно добре продумати, чим ви заміните білки тваринного походження. Варто збільшити кількість білків рослинного походження. Це - бобові, горох, квасоля, чечевиця – ті продукти, що мають великий вміст білка.

Відео дня

Від м’яса не можна відмовлятись дітям, як я вже казала, тому, що їм потрібен білок і клітковина для нормального розвитку. Також не варто відмовлятись людям похилого віку, тим, хто має серйозні хронічні захворювання. Вагітним жінкам, мамам, які годують груддю теж не рекомендовано виключати із раціону м’ясні продукти.

 

"До відмови потрібно готуватись": Мар’яна Лебідь, дієтолог-нутриціолог

- М’ясо у раціоні можна замінити бобовими, кисло-молочними продуктами. 20% рослинного білка є у горіхах. До прикладу горіхи кешью, мигдаль, грецький горіх на 80% складається з жирів та на 20 % - з білка. Ми можемо повністю білки брати і не з м’яса, а з інших продуктів. При звичайному харчуванні м’ясо не обов’язково вживати у їжу щодня. Його можна їсти один-два рази на тиждень.

Якщо ви вирішили відмовитись від м’яса – то неодмінно у вас на цей час буде відчуття легкості. Проте варто пам’ятати, що білок входить до складу імуноглобулінів, які нас захищають від усіх хвороб. Відмова від м’яса може спричинити ослаблення імунітету, порушення функцій кишково-шлункового тракту. Щодо рівня гемоглобіну – то за тиждень без м’яса його рівень навряд чи зміниться. Особливо, якщо замінити м’ясо іншими продуктами із вмістом білка.

Якщо ви вирішили відмовитись від м’яса на час посту, то до цього потрібно підготуватись, емоційно, морально і в плані їжі. Я рекомендую за тиждень до початку посту поступово зменшувати кількість вживання білка, особливо тваринного походження. Тобто, якщо людина вживає багато м’яса, а потім раптово перейде на овочі, то може відчути загальну слабкість. Тому до цього потрібно відповідально поставитись, адже найголовніше - це любити свій організм.

 

"Інколи відмова - це насильство над собою" Тетяна Білінська, психодіагност,психосоматик, психолог, засновниця Центру психології Тетяни Білінської.

- Старші люди про піст кажуть: «Важливо, що не до писка, а з писка». Під час посту, як на мене, не так уже й важливо -  їсте ви м’ясо, рибу чи сидите лише на хлібі з водою. Важливо, який духовний спосіб життя ведете, який психологічний харч споживаєте.

Якщо ваше оточення – добрі, позитивні, щирі, успішні, а головне – люблячі вас люди; якщо ваші думки – позитивні, то, повірте, від того обідаєте котлетами чи вінегретом – життя особливо не зміниться. Фігура, ймовірно, так. Але й то за умови, що ви психологічно налаштовані на зміни, вмотивовані та отримуєте задоволення від того, що робите. Інакше кілограми дуже швидко повернуться. Бо якщо ви ґвалтуєте власний організм, відмовляючись від смаколиків не задля здоров’я, а через піст, то нічого доброго з цього ніколи не вийде. Насильство над собою ніколи не приносило ні радості, ні задоволення. Людина повинна прислухатись до себе та жити в гармонії зі собою незалежно від того, є піст чи ні. Тож на період Різдвяного посту раджу присвятити духовним практикам,молитві та спілкуванні з рідними, близькими по духу людьми.

Загалом цікаво, скільки ж людей зараз підтримують відмову від м'яса або дотримуються посту. Залишайте коментарі у матеріалі.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Іван Шикула

    так люди вже відмовились пенсія 2 950 а комунальні послуги 3000 живіть як знаєте
  • David Starr

    Для відмовлятись від м'яса? Просто треба його правильно готувати: варити чи запікати. У нас люди тими святами самі себе гроблять.
  • Magna Pestem

    Відмова від м'яса - дуже цікавий процес. Головне не слухайте цих новомодних дієтологів, які так радять заміняти вам м'ясо на бобові. Людина - одна з небагатьох тварин, яка може переварити буквально все. Ми можемо вживати як рослинну, так і тваринну їжу. Дітям категорично заборонено відмовлятися від м'яса. Воно містить ряд рілкових сполук, яких замінити продуктам рослинного походження важко, а деколи навіть неможливо.
    Так, м'ясо - не дуже корисний продукт і від смачного шашлика чи котлети вам просто буде смачно. Але якщо ваша травна система слабка, погано справляється з таким м'ясом - їжте варене м'ясо або в крайному випадку запікайте. Менше соусів і жиру.
    PS: Не треба дотримуватись посту. Це не корисно. Це вбивство вашої травної системи. Та ще й після посту наші люди люблять заточити смачного м'ясця добре политого майонезом. Жруть потім як не в себе, а шлунок а*єрєває від того шо робиться.
  • David Starr

    Ну за тиждень точно ніц не буде, скоріше на користь, головне - амінокислот не забути прикупити, а ще краще- пергу(бджолиний хліб).

keyboard_arrow_up